Η Μπαρτσελόνα μπαίνει σε μια νέα εποχή: Οι προκλήσεις της νέας διοίκησης Λαπόρτα

2021-03-16 16:52

 

Εδώ και λίγες ημέρες, συγεκριμένα από το βράδυ της Κυριακής 7 Μαρτίου όταν και έγινε γνωστό το αποτέλεσμα των εκλογών για τον προεδρικό θώκο του καταλανικού συλλόγου, η Μπαρτσελόνα έχει γυρίσει πια σελίδα και έχει μπει σε μια νέα εποχή, η οποία βρίσκει στο τιμόνι και πάλι τον Τζουάν Λαπόρτα. Ο 59χρονος δικηγόρος θριάμβευσε στην πρόσφατη εκλογική διαδικασία, αφού συγκέντρωσε το 54,28% των ψήφων αφήνοντας αρκετά πίσω τους συνυποψηφίους του Βίκτορ Φοντ και Τόνι Φρέισα (δεύτερη μεγαλύτερη συλλογή ψήφων μετά από τον Σάντρο Ροσέλ) και στο πρόσωπό του οι φίλοι της “Μπάρτσα” βλέπουν την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον σε όλους τους τομείς της ομάδας, μετά την καταστροφική από πολλές απόψεις θητεία του Ζοζέπ Μαρία Μπαρτομέου.

 

Πρώτα απ' όλα τα χαμόγελα επέστρεψαν γιατί ο Λαπόρτα, που επιστρέφει στην ηγεσία της Μπαρτσελόνα ξανά μετά από 11 χρόνια, ξυπνά ευχάριστες μνήμες στον κόσμο των “μπλαουγκράνα”. Στη διάρκεια της πρώτης του θητείας (2003-2009), είχε καταφέρει αναλαμβάνοντας ένα σύλλογο και τότε σε κρίση, να τον μετατρέψει ξανά σε κορυφαία δύναμη του ισπανικού και ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, να τον ξανακάνει ένα τεράστιο brand name και να δώσει ξανά όραμα στους φιλάθλους. Επί δικής του προεδρίας αποκτήθηκε ο άνθρωπος που έμελλε να αλλάξει το στάτους του κλαμπ και να το πάει και πάλι στην κορυφή, ο Ροναλντίνιο, κατακτήθηκε το πρώτο Champions League μετά από 14 χρόνια (2006), έκανε τα πρώτα του βήματα στην ομάδα ο Λιονέλ Μέσι, ανέλαβε ο Πεπ Γκουραντιόλα που δημιούργησε μια Μπαρτσελόνα που κυριάρχησε στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο τα επόμενα χρόνια προκαλώντας θαυμασμό με τον τρόπο παιχνιδιού της, ξεκινώντας από το τρεμπλ του 2008-09 και της κατάκτησης και των έξι τίτλων που κυνήγησε σε ένα ημερολογιακό έτος (2009). Είναι λογικό λοιπόν άπαντες να έχουν μεγάλες προσδοκίες αλλά και απαιτήσεις από τη νέα αυτή θητεία του Λαπόρτα, ωστόσο τίποτα δεν είναι ίδιο όπως το άφησε εκείνος.

 

Επί προεδρίας Λαπόρτα, η Μπαρτσελόνα του Ροναλντίνιο κατέκτησε την ευρωπαϊκή κορυφή μετά από 14 χρόνια, σηκώνοντας το 2006 στο Παρίσι το τρόπαιο του Champions League

 

Σήμερα η σπουδαία Μπαρτσελόνα που θαυμάσαμε τα προηγούμενα χρόνια έκανε τον κύκλο της και ανήκει πια στο παρελθόν, ο σύλλογος βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ο Μέσι είναι μετέωρος, ο προπονητής αμφισβητείται, η ομάδα υστερεί σε ποιότητα και λύσεις σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν και παρά το γεγονός πως φέτος είναι μέσα στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος και του κυπέλλου, υπάρχουν αμιφιβολίες για το πόσο μπορεί να φανεί ανταγωνιστική όταν τα πράγματα σοβαρεύουν (βλέπετε αποκλεισμό από την Παρί στο Champions League). Με το “καλημέρα” λοιπόν, ο Λαπόρτα έχει μπροστά του μια σειρά από πολύ σημαντικά ζητήματα να λύσει σε αυτή τη δύσκολη περίοδο στην οποία βρίσκεται το κλαμπ.

 

Η παραμονή του Μέσι

Το πιο “καυτό” θέμα για τη Μπαρτσελόνα αυτή τη στιγμή. Ως γνωστόν, το συμβόλαιο του Λιονέλ Μέσι λήγει αυτό το καλοκαίρι, ακόμη δεν υπάρχει καμιά εξέλιξη για την ανανέωσή του και όλος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης περιμένει να δει την κατάληξη αυτής της υπόθεσης. Ο Αργεντινός σούπερ σταρ, που συνεχίζει να σπάει τα ρεκόρ με την ομάδα καθώς έγινε και ρέκορντμαν συμμετοχών μαζί με τον Τσάβι, βρέθηκε μια ανάσα από την έξοδο πέρσι και όλοι πίστευαν πως θα αποχωρήσει στο τέλος αυτής της σεζόν, ωστόσο η εκλογή Λαπόρτα (με τον οποίο διατηρούν πολύ καλές σχέσεις) και μια σειρά άλλων εξελίξεων μπορεί να του αλλάξουν γνώμη. Η αλλαγή στην προεδρία άλλωστε ήταν η τελευταία ελπίδα των φίλων της “Μπάρτσα” έτσι ώστε να μην τον αποχωριστούν αφού ήταν δεδομένο πως με τον Μπαρτομέου πρόεδρο δεν υπήρχε περίπτωση να μείνει, ενώ και ο ίδιος ο 33χρονος άσος περίμενε να δει τι θα γίνει με τις εκλογές και γι' αυτό δεν είχε αποφασίσει.

 

Ο Λαπόρτα δεν έχασε χρόνο και με το που ανέλαβε ξεκίνησε άμεσα επαφές με τον πατέρα και ατζέντη του Μέσι για να συζητήσουν την επέκταση του συμβολαίου του ως το 2024 σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ωστόσο την παραμονή ή μη του εμβληματικού αστέρα θα καθορίσουν κι άλλοι παράγοντες. Ο Μέσι για να μείνει θέλει να του παρουσιάσουν ένα πρότζεκτ που θα εγγυάται πως η Μπαρτσελόνα θα είναι ανταγωνιστική τα επόμενα χρόνια σε Ισπανία και Ευρώπη. Ακόμη, πολλά θα εξαρτηθούν και από τα πρόσωπα που θα βρίσκονται στην ομάδα στο μέλλον, αφού αν για παράδειγμα οι “μπλαουγκράνα” αποκτήσουν τον πολύ καλό του φίλο Σέρχιο Αγουέρο όπως ακούγεται, αυτό ίσως παίξει καθοριστικό ρόλο στο να παραμείνει.

 

 Αν επιτευχθεί η παραμονή του Μέσι θα είναι η πρώτη νίκη της δεύτερης θητείας του Λαπόρτα στη Μπαρτσελόνα

 

Το οικονομικό κομμάτι

Τα τεράστια χρέη που έχουν συσσωρευθεί είναι ένα πολύ μεγάλο αγκάθι για τη Μπαρτσελόνα και δεν είναι λίγα τα δημοσιεύματα που παρουσιάζουν το κλαμπ ένα βήμα πριν την οικονομική καταστροφή. Αυτή τη στιγμή τα χρέη εκτιμώνται γύρω στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ και τα περισσότερα από αυτά θα πρέπει να εξοφληθούν σύντομα, επομένως η διοίκηση Λαπόρτα πρέπει να βρει άμεσα λύσεις για τον εξορθολογισμό των οικονομικών του συλλόγου.

 

Η κακοδιαχείριση της προηγούμενης διοίκησης (χαρακτηριστικό παράδειγμα οι υπεραξίες που πληρώθηκαν για μεταγραφές που δε βγήκαν όπως ο Κουτίνιο, ο Ντεμπελέ ή ο Γκριεζμάν) αλλά και η πανδημία έχουν φέρει τα πράγματα σε μια οριακή κατάσταση. Για brand names όπως η “Μπάρτσα” και η Ρεάλ, το να έχουν μηδενικά έσοδα για τόσους μήνες από εισιτήρια και εμπορικές χρήσεις των γηπέδων και των μουσείων τους είναι ένα πλήγμα τεράστιο.

 

Η διοίκηση Λαπόρτα θα πρέπει λοιπόν να ισορροπήσει τα οικονομικά, να αναζητήσει νέες πηγές εσόδων, να περιορίσει τα έξοδα (εξού και η στροφή της Μπαρτσελόνα σε ελεύθερους παίκτες για την ενίσχυσή της το καλοκαίρι) και να αποφύγει να ρίξει το καράβι στα βράχια, με αυτή να είναι μια από τις πιο δύσκολες αποστολές.

 

Το γήπεδο

Μέσα σε όλα, η Μπαρτσελόνα θέλει να τρέξει και το πρότζεκτ για το “νέο Καμπ Νου”, την ανακαίνιση που θέλει να κάνει στο γήπεδό της προκειμένου να γίνει ένα από τα πιο σύγχρονα παγκοσμίως. Το ανακαινισμένο γήπεδο θα δώσει τεράστια ώθηση στο σύλλογο και θα βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξή του, ωστόσο θα είναι ένα πανάκριβο εγχείρημα και πολλά θα κριθούν από την πορεία των οικονομικών. Το πλάνο θέλει την ομάδα να μπαίνει στο βελτιωμένο της “σπίτι” το 2024 και για να γίνει αυτό οι “μπλαουγκράνα” θα πρέπει να αποχωριστούν για ένα διάστημα την έδρα τους (όπως κάνει και η Ρεάλ αυτή την περίοδο), με τον Λαπόρτα να έχει δηλώσει πως δεν είναι αρνητικός στο να μετακομίσει η Μπαρτσελόνα στο γειτονικό Ολυμπιακό Στάδιο Μονζουίκ, έδρα που χρησιμοποιούσε για χρόνια η συμπολίτισσα Εσπανιόλ, προτού μεταφερθεί στο νέο γήπεδό της.

 

Ο προγραμματισμός της ομάδας

Πέρα από την υπόθεση Μέσι, οι άνθρωποι του συλλόγου πρέπει να καταστρώσουν τα πλάνα τους για την ομάδα της επόμενης περιόδου, γνωρίζοντας πως τα οικονομικά είναι πολύ περιορισμένα.

 

Το θέμα του προπονητή είναι ένα σημαντικό ζήτημα, αφού πολλοί είναι αυτοί που ζητούν ο Ρόναλντ Κούμαν να αποχωρήσει στο τέλος της σεζόν, ωστόσο πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα καταλήξει η χρονιά για τη Μπαρτσελόνα. Αν δηλαδή ο σύλλογος κατακτήσει το νταμπλ, αντιλαμβάνεστε πως ο Ολλανδός, που τελευταία παρουσιάζει μια πολύ βελτιωμένη ομάδα ισχυροποιεί -λογικά- τη θέση του. Άλλωστε ο Λαπόρτα λέγεται πως είναι θαυμαστής του Κούμαν και πως τον ήθελε και στην αρχή της πρώτης θητείας του, όμως εκείνος δεσμευόταν τότε με τον Άγιαξ.

 

Από κει και πέρα, όπως αναφέραμε παραπάνω, οι Καταλανοί θα στραφούν κυρίως στις περιπτώσεις παικτών που μένουν ελεύθεροι το καλοκαίρι για την ενίσχυσή τους. Μπορεί από δημοσιεύματα να προκύπτει πως ο Έρλινγκ Χάαλαντ είναι ο μεγάλος μεταγραφικός στόχος που έχει θέσει η διοίκηση Λαπόρτα, όμως η περίπτωσή του είναι εκτός της τωρινής οικονομικής πραγματικότητας του συλλόγου, αν και στο ποδόσφαιρο τίποτα δε μπορεί να αποκλειστεί. Βλέπουμε όμως πως οι “μπλαουγκράνα” ενδιαφέρονται για αξιόλογες περιπτώσεις παικτών για τους οποίους δε θα χρειαστεί να σπαταλήσουν ούτε ευρώ για την απόκτησή τους, όπως ο Αγουέρο που αναφέραμε και προηγουμένως, ο Βαϊνάλντουμ που παρουσιάζεται κοντά στο να υπογράψει, ο Ντεπάι που η “Μπάρτσα” τον ήθελε και πέρσι αλλά ίσως αυτό το καλοκαίρι τον κάνει δικό της, ή ο Αλάμπα που μάλλον όμως πιο κοντά στη Ρεάλ μοιάζει να είναι. Ακόμη, μην ξεχνάμε πως στο “Καμπ Νου” θα αγωνίζεται από τη νέα περίοδο ο Έρικ Γκαρσία, του οποίου το συμβόλαιο με τη Μάντσεστερ Σίτι λήγει και ο ίδιος θα επιστρέψει στην ομάδα από της οποίας τις ακαδημίες προέρχεται.

 

Ενδεχόμενη άφιξη του Αγουέρο στο "Καμπ Νου" δεν αποκλείεται να επηρεάσει θετικά τον Μέσι όσον αφορά το θέμα της παραμονής του

 

Τέλος, οι πωλήσεις θα παίξουν κι αυτές πολύ καθοριστικό ρόλο, αφού η Μπαρτσελόνα αναζητά επειγόντως έσοδα όπως είπαμε. Έτσι, για περιπτώσεις παικτών που είτε ακριβοπληρώνονται είτε δεν έχουν ικανοποιήσει, όπως οι Κουτίνιο, Γκριεζμάν, Μπρεθγουέιτ, Ουμτιτί, Πιάνιτς για παράδειγμα, είναι πιθανό η διοίκηση να προσπαθήσει να βρει τρόπο για να τους παραχωρήσει.

 

Η Μπαρτσελόνα δεν είναι ο μοναδικός ποδοσφαιρικός “γίγαντας” που περνά δύσκολα σε αυτή τη “σκοτεινή” περίοδο της πανδημίας, ωστόσο βιώνει ταυτόχρονα μια οικονομική και αγωνιστική κρίση. Η εκλογή Λαπόρτα έχει δώσει στον κόσμο ξανά την ελπίδα που έψαχνε για να αρχίσει να ονειρεύεται ξανα ένδοξες μέρες και όσο δύσκολο κι αν είναι το ξεκίνημα αυτής της νέας εποχής, όλοι περιμένουν να είναι το πρώτο βήμα για την επιστροφή του συλλόγου στην ελίτ.

 

 ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω