Η μεταγραφή του Σβαϊνστάιγκερ αλλάζει τις ισορροπίες

2015-07-31 14:01

Εδώ και λίγες ώρες επιβεβαιώθηκε μία από τις μεγαλύτερες μεταγραφές αυτού του καλοκαιριού, με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να ανακοινώνει τη συμφωνία με τη Μπάγερν Μονάχου για την απόκτηση του Μπαστιάν Σβαϊνστάιγκερ. Η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει μεγάλη αίσθηση, όπως είναι φυσικό, και αναμένεται να αλλάξει πολλά πράγματα αναφορικά με το πώς θα παρουσιαστούν οι δύο αυτές ομάδες την επόμενη σεζόν.

Παρά το γεγονός πως οι φήμες για μια ενδεχόμενη μετακίνηση του Γερμανού χαφ στο “Ολντ Τράφορντ” υπήρχαν εδώ και αρκετό καιρό, μάλλον κανείς δε θα μπορούσε να φανταστεί πως κάτι τέτοιο θα γινόταν τελικά πραγματικότητα. Δύσκολα θα μπορούσε κανείς να φανταστεί τον Σβαϊνστάιγκερ να φορά άλλη φανέλα από αυτή της Μπάγερν και ο λόγος είναι πως εδώ και χρόνια ήταν μία από τις “σημαίες” της ομάδας.

Γέννημα-θρέμμα Βαυαρός, προερχόμενος από τα “φυτώρια” του συλλόγου, ο “Σβάινι” φορούσε αδιαλείπτως τη φανέλα της Μπάγερν εδώ και 17 χρόνια. Μαζί με παίκτες όπως ο Λαμ, ο Μίλερ ή ο Κρόος, αποτέλεσε μέλος της “χρυσής” φουρνιάς που ξεπήδησε τα τελευταία χρόνια από τις ακαδημίες της ομάδας και που αποτέλεσε τη βάση για τις μεγάλες επιτυχίες των Βαυαρών αλλά και της εθνικής Γερμανίας. Ο Σβαϊνστάιγκερ ήταν ο υπαρχηγός της ομάδας πίσω μόνο από τον Φίλιπ Λαμ και η προσωποποίηση της άρνησης της ήττας και της θέλησης για νίκη μέχρι το τέλος. Ποιός μπορεί άλλωστε να ξεχάσει τη δικαίωση στο πρόσωπό του μετά τον νικηφόρο τελικό του Champions League το 2013, ένα χρόνο μετά το δικό του χαμένο πέναλτι που στέρησε από τη Μπάγερν τη χαρά να σηκώσει το ίδιο τρόπαιο μέσα στο σπίτι της.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου της πρωταθλήτριας Γερμανίας, Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε, ο Σβαϊνστάιγκερ αποχαιρετά τους Βαυαρούς γιατί, λίγο πριν πατήσει τα 31 του, θέλει να γνωρίσει καινούριες εμπειρίες, σε ένα διαφορετικό περιβάλλον. Αυτό, μαζί με κάποιους λάθος χειρισμούς της διοίκησης, η οποία δεν προσέφερε κάποιο νέο συμβόλαιο στον παίκτη γνωρίζοντας πως αυτό που ήταν σε ισχύ έληγε το επόμενο καλοκαίρι, οδήγησαν τον “Σβάινι” στην απόφαση να αφήσει για πρώτη φορά το αγαπημένο του Μόναχο και να ξεκινήσει ένα νέο κεφάλαιο στην καριέρα του στο Μάντσεστερ.

 

Τι αλλάζει στη Μπάγερν

Σε κάθε περίπτωση, η απώλεια του Σβαϊνστάιγκερ θα είναι τεράστια για τη Μπάγερν. Παρά το γεγονός πως η τελευταία του χρονιά στην ομάδα δεν ήταν γεμάτη, λόγω τραυματισμού, και πως κάποιοι θεωρούν ότι σε ηλικία 31 ετών δεν έχει να προσφέρει παραπάνω, η παρουσία του στην ενδεκάδα ήταν πολύ σημαντική για τους Βαυαρούς.

Ο Γερμανός ήταν η ψυχή της ομάδας και ένας εκ των ηγετών της. Η εμπειρία του, η μαχητικότητά του και γενικότερα η δουλειά που έκανε τα τελευταία χρόνια σε μία νευραλγική θέση όπως είναι αυτή του κεντρικού χαφ είναι βέβαιο πως θα λείψουν από την ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα. Ο τελευταίος, ελλείψει και του “Σβάινι” από αρκετά ματς πέρσι, συνήθιζε να παρατάσσει την ομάδα με τους Λαμ και Τσάμπι Αλόνσο στο κέντρο, ενώ και ο Τιάγκο βοήθησε εκεί όταν ξεπέρασε τον τραυματισμό του. Αν η Μπάγερν δεν προχωρήσει σε κάποια μεταγραφή, ο Καταλανός τεχνικός θα επιχειρήσει με τον ίδιο τρόπο να καλύψει το κενό του, ενώ μην ξεχνάμε πως στη θέση αυτή μπορεί να προσφέρει πολλά και ο Αλάμπα, ο οποίος πέρασε όλη σχεδόν τη σεζόν πέρσι τραυματίας.

Όπως και να έχει πάντως, οι φίλοι της Μπάγερν μόνο με καλό μάτι δε βλέπουν το γεγονός πως η ομάδα πουλά για δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι έναν πάικτη από τα “σπλάχνα” της και μάλιστα για όχι για κανένα τεράστιο ποσό (25 εκατομμύρια κόστισε στη Ρεάλ πέρσι ο Κρόος και η πώληση του Σβαϊνστάιγκερ υπολογίζεται γύρω στα 20). Συν το ότι με τις αποχωρήσεις των Γερμανών και την αντικατάστασή τους από Ισπανούς και Λατινοαμερικάνους (μην ξεχνάμε την απόκτηση του Ντάγκλας Κόστα από τη Σαχτάρ) ο κόσμος νιώθει ότι η ομάδα χάνει σταδιακά την ταυτότητά της και πολλοί θεωρούν τον Πεπ υπεύθυνο για αυτό.

 

Τι αλλάζει στη Γιουνάιτεντ*

Από την άλλη, ο Λούις Φαν Χάαλ τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση για την ολοκλήρωση αυτής της μεταγραφής, καθώς επιθυμούσε διακαώς την απόκτησή του από τους πρωταθλητές Γερμανίας. Ο Ολλανδός τεχνικός γνωρίζεται φυσικά με τον Σβαϊνστάιγκερ από τη θητεία του στον πάγκο της Μπάγερν και οι δύο άνδρες είχαν τότε μία εξαιρετική συνεργασία, ενώ μην ξεχνάμε πως αυτός πρώτος καθιέρωσε τον “Σβάινι” στη θέση του κεντρικού χαφ, μεταφέροντάς τον από τα άκρα.

Με την απόκτησή του η Γιουνάιτεντ ισχυροποιείται σε μεγάλο βαθμό στην μεσαία της γραμμή, σε μία θέση όπου χρειαζόταν ενίσχυση. Η παρουσία του Σβαϊνστάιγκερ στο ρόστερ των “μπέμπηδων” λύνει τα χέρια του Φαν Χάαλ, ο οποίος μπορεί να δοκιμάσει διάφορα σχήματα, όπως τριάδα με τον “Σβάινι” στο κέντρο ή μέσα αριστερά, τετράδα με τον Γερμανό να σχηματίζει ζευγάρι με κάποιον άλλον κεντρικό χαφ (πιθανότατα Ερέρα) ή και δυάδα με αμυντικούς χαφ, με τον Γερμανό να έχει παρτενέρ είτε τον Κάρικ είτε τον Ερέρα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Σβαϊνστάιγκερ θα δέσει το κέντρο της ομάδας ενώ τα ηγετικά του χαρακτηριστικά και οι αρετές στο παιχνίδι του (αυτές που θα λείψουν από τη Μπάγερν) θα αποτελέσουν ένα πανίσχυρο όπλο στα χέρια του Λούις Φαν Χάαλ, στην επιστροφή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Champions League της νέας σεζόν και στην προσπάθεια της ομάδας να ανεβεί ξανά στην κορυφή του αγγλικού ποδοσφαίρου.


*Ο Μπαστιάν Σβαϊνστάιγκερ θα γίνει ο πρώτος Γερμανός ποδοσφαιριστής που θα φορέσει τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!

                                                                                                                                            ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω