Η Λιντς του Μπιέλσα στην Premier League απλά δε χάνεται

2020-09-16 13:10

 

 Του Ανδρέα Λεκάκη

 

Η Premier League έκανε σέντρα για τη σεζόν 2020-21 το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε και όλοι μας περιμένουμε να διεξαχθεί-εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες βεβαίως-ένα από τα καλύτερα πρωταθλήματα των τελευταίων ετών, αφού είναι πολλές οι δυνατές ομάδες που συμμετέχουν σε αυτό. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της φετινής Premiership είναι δίχως αμφιβολία η παρουσία της ιστορικής Λιντς Γιουνάιτεντ, η οποία μετά από 16 χρόνια βρήκε εν τέλει το δρόμο της επιστροφής στα σαλόνια του αγγλικού ποδοσφαίρου. Και αν κρίνουμε από τα όσα μας έδειξε στην πρεμιέρα της κόντρα στη Λίβερπουλ, η ομάδα του μοναδικού Μαρσέλο Μπιέλσα δε θα μας αφήσει να πλήξουμε στιγμή.

 

Η Λιντς Γιουνάιτεντ αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα κλαμπ στο Νησί και από την πλούσια ιστορία της ξεχωρίζουν τρεις συγκεκριμένες περίοδοι στη διάρκεια των οποίων ο σύλλογος γιγαντώθηκε. Η πρώτη είναι και η πιο επιτυχημένη στην ιστορία της ομάδας από το Γιόρκσαϊρ, η περίοδος 1967-1974, όταν η Λιντς, καθοδηγούμενη από τον εμβληματικό προπονητή Ντον Ρέβι, έφτασε στην κατάκτηση δύο πρωταθλημάτων Αγγλίας (1969, 1974), ενός Κυπέλλου (1972), ενός Λιγκ Καπ (1968) και δύο ευρωπαϊκών τροπαίων Inter-cities Fairs Cup (1968, 1971). Οι επιτυχίες εκείνες καθιέρωσαν τη Λιντς ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις του αγγλικού ποδοσφαίρου, ωστόσο μετά τη φυγή του Ρέβι για την εθνική Αγγλίας το 1974 ο σύλλογος έχασε τη δυναμική του, παρά το γεγονός πως ένα χρόνο μετά έφτασε και στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών χάνοντας από τη Μπάγερν. Χαρακτηριστικό του πόσο σημαντικός υπήρξε ο Ρέβι για την ομάδα ήταν πως ο διάδοχός του, ο σπουδαίος Μπράιαν Κλαφ, άντεξε μόλις 44 ημέρες στον πάγκο των “παγωνιών”, μη μπορώντας να αντέξει τη σύγκριση και να βγει από τη σκιά του προκατόχου του.

 

Η δεύτερη επιτυχημένη περίοδος ήταν αυτή στις αρχές της δεκαετίας του ‘90, όταν η ομάδα με πρωταγωνιστές παίκτες όπως ο Λι Τσάπμαν, ο Ροντ Γουάλας, ο Γκάρι Σπιντ, ο Γκάρι Μακάλιστερ, ο Γκόρντον Στράχαν και ο Ερίκ Καντονά κατάφερε το 1992 να κατακτήσει το τελευταίο πρωτάθλημα στην πρώτη κατηγορία (First Division) πριν αυτή μετονομαστεί σε Premier League, καθώς και τελευταίο δικό της μέχρι σήμερα. Τέλος, οι νεότεροι έχουν σίγουρα χαραγμένη στη μνήμη τους τη Λιντς των τελών της δεκαετίας του ‘90 και της αυγής της νέας χιλιετίας, όταν με προπονητή τον Ντέιβιντ Ο’ Λίρι και παίκτες όπως οι Μαρκ Βίντουκα, Χάρι Κιούελ, Άλαν Σμιθ, Λι Μπόιερ και Ρίο Φέρντιναντ (ο ακριβότερος αμυντικός στον κόσμο εκείνη την εποχή) κατέγραψε σπουδαίες ευρωπαϊκές πορείες όπως η παρουσία της στα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 2000 και ακόμη περισσότερο στα ημιτελικά του Champions League ένα χρόνο αργότερα.

 

Η συνέχεια λίγο πολύ γνωστή. Η Λιντς υποβιβάστηκε το 2004 από την πρώτη κατηγορία, έφτασε στην οικονομική εξαθλίωση, εμπιστεύθηκε τους λάθος ανθρώπους και βρέθηκε ακόμη και στην τρίτη κατηγορία. Για χρόνια η επιστροφή στην Premier League έμοιαζε με άπιαστο όνειρο, μέχρι που το 2018 ο Μαρσέλο Μπιέλσα κατέφθασε στο Γιόρκσαϊρ για να φέρει μια ποδοσφαιρική επανάσταση. Με το παρατσούκλι “loco” (δηλαδή τρελός) να τον χαρακτηρίζει και δικαίως, ο Μπιέλσα είναι ένας… πιονέρος του ποδοσφαίρου, ένας προπονητής που ζει και πεθαίνει με τις δικές του ιδέες. Οι… τρελές ιστορίες που τον συνοδεύουν είναι αμέτρητες και πολλές από αυτές τις έχουμε αναφέρει σε ένα παλαιότερο κείμενο του blog για εκείνον, το οποίο αξίζει να ανατρέξετε και να το διαβάσετε.

 

    Οι παίκτες της Λιντς πανηγυρίζουν την κατάκτηση του τίτλου στην Championship πριν μερικές εβδομάδες

 

Δυο χρόνια πριν λοιπόν, ο Μπιέλσα ανέλαβε τη δύσκολη αποστολή να οδηγήσει τα “παγώνια” στην επιστροφή τους στην Premier League. Με το “καλημέρα” φρόντισε να κάνει κατανοητό σε όλους πως για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται πολλή δουλειά αλλά και πως ο ίδιος δεν είναι ένας συνηθισμένος προπονητής. Έβαλε τους παίκτες του να μαζεύουν επί τρεις ώρες σκουπίδια γύρω από το προπονητικό κέντρο προκειμένου να εκτιμήσουν το πόσο χρόνο χρειάζεται να δουλέψει ο μέσος φίλαθλος για να αγοράσει εισιτήριο για τους αγώνες της ομάδας. Η... τρέλα όμως του Αργεντινού τεχνικού ταίριαξε με την ιδιοσυγκρασία της ομάδας, η φιλοσοφία του αφομοιώθηκε γρήγορα από τους ποδοσφαιριστές. Η Λιντς έγινε αμέσως μια ομάδα που είχε τη σφραγίδα του, που ξεχώριζε από τις άλλες στην Championship. Τι κι αν την πρώτη σεζόν δεν κατάφερε να ανέβει, χάνοντας στα ημιτελικά των πλέι οφ ανόδου από τη Ντέρμπι του Φρανκ Λάμπαρντ; Ο Μπιέλσα συνέχισε να μένει πιστός στο δόγμα του και ξεκινώντας ξανά από την αρχή τον… εξαντλητικό μαραθώνιο της δεύτερης κατηγορίας, τα κατάφερε στη δεύτερη χρονιά. Η Λιντς εντυπωσίασε, ήταν η απόλυτη πρωταγωνίστρια και στο τέλος ούτε το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού δε μπόρεσε να σταθεί εμπόδιο στο δρόμο της. Πήρε το πρωτάθλημα και ανέβηκε στην Premier League μετά από 16 χρόνια. Ο Μπιέλσα είχε πετύχει.

 

Η μεγάλη πρόκληση πλέον είναι να παραμείνει στην πρώτη κατηγορία. Τα “παγώνια” μπαίνουν σε αυτή τη νέα περιπέτεια ουσιαστικά με την περσινή τους ομάδα, αφού οι αλλαγές είναι λίγες. Οι σημαντικότερη προσθήκη είναι ασφαλώς ο Ισπανός επιθετικός Ροντρίγο, που ήρθε από τη Βαλένθια έναντι 30 εκατομμυρίων ευρώ και έγινε η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του συλλόγου, ενώ σίγουρα θα βοηθήσουν και οι Ρόμπιν Κοχ (αμυντικός από τη Φράιμπουργκ) και Ιλάν Μελιέ (τερματοφύλακας από τη Λοριάν). Από κει και πέρα όμως, και ειδικά αν δε γίνουν άλλες μεταγραφές στις τελευταίες αυτές εβδομάδες της μεταγραφικής περιόδου, ο Μπιέλσα θα εμπιστευθεί τους παίκτες που ανέβασαν την ομάδα του στην Premier League. Παίκτες όπως ο δεξιός μπακ Λουκ Άιλινγκ, ο εξαιρετικός χαφ Κάλβιν Φίλιπς που πρόσφατα κλήθηκε και στην εθνική Αγγλίας, ο ποιοτικός χαφ Πάμπλο Ερνάντες που ακόμη και στα 35 του μπορεί να κάνει τη διαφορά, ο δανεικός από τη Σίτι Τζακ Χάρισον που σκόραρε ένα φανταστικό γκολ στην πρεμιέρα με τη Λίβερπουλ, ο μέσος Ματέους Κλιχ αλλά και ο επιθετικός Πάτρικ Μπάμφορντ, που θα δίνει τα απαραίτητα στηρίγματα στον Ροντρίγο. Ίσως αυτό που λείπει από την ομάδα είναι ένας ακόμη κεντρικός αμυντικός, ειδικά μετά την επιστροφή του πολύ καλού Μπεν Γουάιτ στη Μπράιτον.

 

    Ο Μπιέλσα παρακολουθεί την ομάδα του στο παιχνίδι της πρεμιέρας με τη Λίβερπουλ στο 'Άνφιλντ"

 

Η Λιντς δεν πρόκειται να αλλάξει τη φιλοσοφία της για να προσαρμοστεί στα δεδομένα της Premier League, όπου ασφαλώς θα έχει να αντιμετωπίσει πολλές πιο δυνατές ομάδες από αυτήν. Το έδειξε αυτό και στο εκπληκτικό ματς της πρεμιέρας κόντρα στη Λίβερπουλ στο “Άνφιλντ”, στη μάχη μεταξύ της πρωταθλήτριας της Premiership και της πρωταθλήτριας της Championship. Κόντρα στην τρομερή επιθετική μηχανή του Κλοπ, τα “παγώνια” δεν κλείστηκαν, αντίθετα έκαναν το παιχνίδι τους. Πίεσαν σε όλο το γήπεδο, έπαιξαν γρήγορο ποδόσφαιρο, είχαν το μυαλό τους συνεχώς στο πώς θα δημιουργήσουν και τελικά έχασαν στις λεπτομέρειες με 4-3 σε ένα άκρως χορταστικό παιχνίδι.

 

Μην έχετε αμφιβολίες πως αυτό θα είναι το ποδόσφαιρο της ομάδας σε όλα τα παιχνίδια της στην πρώτη κατηγορία. Η φετινή παρουσία της Λιντς του Μπιέλσα στην Premier League θα είναι συναρπαστική για όποιον την παρακολουθήσει. Το αν θα μπορέσει να σταθεροποιηθεί σε αυτή ή αν θα επιστρέψει απευθείας στην Championship όπως πέρσι η Νόριτς κανείς δε μπορεί να το πει με σιγουριά. Άλλωστε, είπαμε, ο Αργεντινός, ο οποίος λατρεύεται πλέον στο Λιντς, είναι ένας προπονητής που ζει και πεθαίνει με τις ιδέες του. Και όπως έχει πει και ο ίδιος και τα λόγια του αυτά μαζί με τη φιγούρα του έχουν αποτυπωθεί σε ένα εντυπωσιακό γκράφιτι στους δρόμους της πόλης του Γιόρκσαϊρ: “Κάθε άνθρωπος με νέες ιδέες είναι ένας τρελός άνθρωπος, μέχρι οι ιδέες του να θριαμβεύσουν”.

 

 

Πίσω