Η ιστορική χρονιά για το ελληνικό ποδόσφαιρο και τα όνειρα που συνεχίζονται

2024-03-15 16:24

 

Η 14η Μαρτίου 2024 θα είναι πάντα μια μέρα-ορόσημο για το ελληνικό ποδόσφαιρο στα Κύπελλα Ευρώπης. Ήταν η μέρα που Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ κατάφεραν αμφότεροι να προκριθούν στα προημιτελικά μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, του Europa Conference League, και μάλιστα να το κάνουν με τρόπο επικό. Κι αν για τον ΠΑΟΚ οι πιθανότητες ήταν λίγο περισσότερες μιας και είχε να καλύψει διαφορά δύο τερμάτων μετά την ήττα στην Κροατία από τη Ντινάμο Ζάγκρεμπ (2-0) παίζοντας και στην έδρα του, για τον Ολυμπιακό ήταν κάτι σχεδόν ακατόρθωτο αφού καλούνταν να καλύψει διαφορά τριών γκολ μετά το 1-4 από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ και μάλιστα εκτός έδρας, έστω και στο ουδέτερο γηπεδάκι της Τοπόλα. Αυτό που έγινε ήταν κάτι πρωτοφανές, αφού και ο ΠΑΟΚ με το τρομερό 5-1 και ο Ολυμπιακός με το εξωπραγματικό 1-6 στην παράταση ανέτρεψαν εντυπωσιακά τα εις βάρος τους δεδομένα και χάρισαν στην Ελλάδα μια διπλή εκπροσώπηση στην οκτάδα του Conference.

 

Τόσο ο ΠΑΟΚ όσο και ο Ολυμπιακός ξεπέρασαν τους εαυτούς τους με αυτά που έκαναν το βράδυ της Πέμπτης και έγραψαν ιστορία. Οι Θεσσαλονικείς θα είναι για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις σεζόν στα προημιτελικά του Conference League, ενώ οι “ερυθρόλευκοι” είναι ξανά σε προημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης μετά από 25 χρόνια, θα παίξουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους Απρίλη μήνα στην Ευρώπη και αυτό που κατάφεραν στη Σερβία δεν έχει προηγούμενο στα χρονικά των ευρωπαϊκών κυπέλλων, αφού ποτέ άλλοτε ομάδα δεν έχει προκριθεί έχοντας χάσει με τρία γκολ διαφορά μέσα στην έδρα της στο πρώτο παιχνίδι.

 

Αυτή είναι η τρίτη φορά που η χώρα μας έχει δύο ομάδες της σε προημιτελικά ευρωπαϊκών διοργανώσεων, μετά την παρουσία του Παναθηναϊκού στο Κύπελλο Πρωταθλητριών και της Λάρισας στο Κύπελλο Κυπελλούχων το 1985 και αυτή του Ολυμπιακού στο Champions League και του Πανιωνίου στο Κυπελλούχων το 1999. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει δύο συλλόγους στα προημιτελικά της ίδιας διοργάνωσης, κάτι που ούτε που θα μπορούσαμε να φανταστούμε λίγα χρόνια πριν.

 

Η Ελλάδα έγινε η μοναδική χώρα που θα έχει πάνω από μια ομάδα στην οκτάδα του Conference League και αυτό από μόνο του είναι ξεχωριστό. Στα περίπου 70 χρόνια των ευρωπαϊκών κυπέλλων άλλωστε, δεν είναι πάρα πολλές οι φορές που οι σύλλογοί μας έχουν φτάσει στα προημιτελικά μιας διεθνούς διοργάνωσης. Ο Παναθηναϊκός έχει τη μεγαλύτερη παράδοση μετρώντας τέσσερις παρουσίες σε προημιτελικά Κυπέλλου Πρωταθλητριών: το 1971 όταν έπαιξε με την Έβερτον στο δρόμο για τον ιστορικό τελικό του “Γουέμπλεϊ”, το 1985 όταν απέκλεισε τη Γκέτεμποργκ για να φτάσει μέχρι τα ημιτελικά κόντρα στη Λίβερπουλ, το 1996 κόντρα στη Λέγκια Βαρσοβίας στο δρόμο για την πορεία ως τα ημιτελικά του Champions League με τον Άγιαξ και το 2002 όταν έφτασε μια ανάσα από την πρόκριση επί της Μπαρτσελόνα μέσα στο “Καμπ Νου”. Επίσης, το “τριφύλλι” έχει και δυο παρουσίες σε προημιτελικά Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, το 1988 με τη Μπριζ και το 2003 με την Πόρτο του Ζοσέ Μουρίνιο. Η ΑΕΚ έχει φτάσει μια φορά σε προημιτελικά Κυπέλλου Πρωταθλητριών, το 1969 όταν σταμάτησε πάνω στη Σπαρτάκ Τρνάβα, μια φορά στην οκτάδα του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ όταν έπαιξε με την ΚΠΡ στη μεγάλη πορεία της ως τα ημιτελικά το 1977 και δυο φορές (μάλιστα συνεχόμενες) σε αυτή του Κυπελλούχων, το 1997 (αποκλεισμός από Παρί Σεν Ζερμέν) και το 1998 (αποκλεισμός από Λοκομοτίβ Μόσχας). Πριν από φέτος, ο Ολυμπιακός είχε να επιδείξει πέρα από την πορεία ως τα προημιτελικά του Champions League το 1999 και τον αποκλεισμό από τη Γιουβέντους, την παρουσία του επίσης στους “8” του Κυπελλούχων όπου δεν πέρασε το εμπόδιο της Ατλέτικο Μαδρίτης. Ο ΠΑΟΚ, 48 χρόνια πριν βρεθεί στην οκτάδα του Conference κόντρα στη Μαρσέιγ το 2022, είχε παίξει στα προημιτελικά του Κυπελλούχων το 1974 γνωρίζοντας τον αποκλεισμό από τη Μίλαν. Τέλος, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, από μια παρουσία έχουν η Λάρισα και ο Πανιώνιος, με τους “βυσσινί” να παίζουν στους “8” του Κυπελλούχων το 1985 κόντρα στη Ντινάμο Μόσχας και τους “κυανέρυθρους” να αντιμετωπίζουν την ισχυρή Λάτσιο το 1999 για την ίδια διοργάνωση, στην τελευταία της έκδοση.

 

  

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ έχουν όνειρα για την κατάκτηση αυτού του τροπαίου στην Αθήνα. Με αυτά που έκαναν χθες, ποιός να τους τα στερήσει;

 

Η σεζόν 2023-24 είναι μια ονειρική χρονιά για το ελληνικό ποδόσφαιρο που προσπαθεί να καλύψει το χαμένο έδαφος των προηγούμενων ετών, όταν και στην καλύτερη είχαμε μία μόνο ομάδα να φτάνει μακριά στην Ευρώπη. Ξεκινήσαμε με πέντε ομάδες στα ευρωπαϊκά κύπελλα, είδαμε την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό να φτάνουν μια ανάσα από τους ομίλους του Champions League, βάλαμε τέσσερις ομάδες στους ομίλους (τρεις στο Europa και μια στο Conference) και ακόμη κι αν η συγκομιδή θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη, η Ελλάδα είναι 11η στο ranking της UEFA όσον αφορά την παρουσία της τη φετινή σεζόν και έχει την καλύτερή της επίδοση εδώ και 22 χρόνια. Στη συνολική κατάταξη βρίσκεται στη 17η θέση (οι ήττες Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ στα πρώτα ματς των “16” μας κράτησαν πίσω) και έχει απόσταση περίπου 2.000 πόντων από την πολυπόθητη 15η θέση και τη Δανία. Απόσταση όχι μικρή, όμως αξιοσημείωτο είναι πως οι χώρες που βρίσκονται τόσο από κάτω μας όσο και από πάνω μας δεν έχουν πια εκπρόσωπο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, επομένως οι σύλλογοί μας θα προσπαθήσουν να φέρουν όσο πιο πολλούς βαθμούς μπορούνε για να μειώσουν την απόσταση και να χτίσουνε παράλληλα και για τις επόμενες σεζόν.

 

Η κλήρωση της Παρασκευής (15/3) έστειλε τον ΠΑΟΚ επάνω στην Κλαμπ Μπριζ και τον Ολυμπιακό επάνω στη Φενέρμπαχτσε. Σε περίπτωση που ο “Δικέφαλος του Βορρά” προκριθεί θα παίξει με το νικητή του ζευγαριού Βικτόρια Πλζεν-Φιορεντίνα και αν προκριθούν οι Πειραιώτες θα αγωνιστούν απέναντι στο νικητή της αναμέτρησης Άστον Βίλα-Λιλ. Η κληρωτίδα αποφάσισε πως οι δυο ελληνικοί σύλλογοι μπορούν να συναντηθούν μόνο στον τελικό, ο οποίος ως γνωστόν θα γίνει στην “OPAP Arena” της Νέας Φιλαδέλφειας και άπαντες αυτή τη στιγμή ονειρεύονται. Άλλωστε, σε αυτή τη σεζόν είδαμε πως τα όνειρα μπορούν να βγουν αληθινά.

 

 ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

 

Πίσω