Η Γιουβέντους και οι άλλοι

2015-08-21 15:54

H Serie A της σεζόν 2015-16 βρίσκεται στις επάλξεις και το blog μας επιχειρεί να σας δώσει μία γεύση από το τι περιμένουμε να δούμε τη φετινή χρονιά στα ιταλικά γήπεδα. Το μεγάλο φαβορί για τον τίτλο είναι για ακόμη μία χρονιά η Γιουβέντους, με τους ανταγωνιστές της όμως να έχουν ενισχυθεί αισθητά, ευχή όλων είναι να δούμε μετά από χρόνια ένα αμφίρροπο πρωτάθλημα και στη μάχη της πρώτης θέσης, αφού σε όλα τα υπόλοιπα μέτωπα είναι βέβαιο πως δε θα πλήξουμε ούτε φέτος.

Η “Βέκια Σινιόρα” έχει φτάσει πλέον τις τέσσερις συνεχόμενες κατακτήσεις, έχει εδραιώσει την αδιαμφισβήτητη κυριαρχία της τα τελευταία χρόνια στην Ιταλία και ξεκινάει ξανά από θέση ισχύος. Βέβαια, αυτό το καλοκαίρι οι “μπιανκονέρι” αποχαιρέτησαν σημαντικότατα στελέχη, όπως οι Πίρλο, Τέβες και Βιντάλ, και μένει να δούμε αν και πόσο ομαλή θα είναι η μετάβαση στη νέα εποχή. Ο Κεντίρα αποκτήθηκε για να δώσει λύσεις στο κέντρο αλλά τραυματίστηκε στα πρώτα φιλικά, Ντιμπάλα και Μάντζουκιτς θέλουν να αναπληρώσουν επάξια το κενό του Τέβες (και του Γιορέντε που ενδεχομένως να φύγει), ενώ ο Άλεξ Σάντρο που ανακοινώθηκε μόλις χθες θα δώσει ταχύτητα και φρεσκάδα στην αριστερή πλευρά της άμυνας, ξεκουράζοντας τον Εβρά. Η μεταγραφή που περιμένουν στο Τορίνο, αυτή του “δεκαριού” που θα αντικαταστήσει ουσιαστικά τον Βιντάλ δεν έχει έρθει ακόμη, όμως η Γιουβέντους έδειξε και στον τελικό του ιταλικού Σούπερ Καπ κόντρα στη Λάτσιο πως παρά τις πολλές αλλαγές γνωρίζει ακόμη πολύ καλά τον δρόμο προς τα τρόπαια και παρά το γεγονός ότι η φετινή χρονιά θα είναι ένα στοίχημα είναι κατά γενική ομολογία το αδιαφιλονίκητο φαβορί για το πέμπτο σερί σκουντέτο.

Η ομάδα που θα αναλάβει ξανά την δύσκολη αποστολή να κοντράρει την “Κυρία” είναι η Ρόμα. Τα δύο τελευταία χρόνια οι Ρωμαίοι ξεκινούν με μεγάλες βλέψεις όμως στο τέλος μένουν αρκετά πίσω στην κούρσα του τίτλου. Φέτος η δευτεραθλήτρια ενισχύθηκε σε μεγάλο βαθμό, αφού μεταγραφές παικτών όπως οι Τζέκο, Σαλάχ, Σέζνι και Φαλκέ δείχνουν πως αυτή τη φορά οι “τζιαλορόσι” είναι αποφασισμένοι να κυνηγήσουν τη Γιουβέντους μέχρι τέλους και να φτάσουν στο πρώτο τους πρωτάθλημα από το 2001. Το αν θα τα καταφέρουν είναι κάτι που θα περιμένουμε να το δούμε.

Η μάχη για την έξοδο στην Ευρώπη αναμένεται με πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη φετινή Serie A και ίσως να είναι ακόμη πιο μεγάλη από την περσινή, με τους υποψήφιους για ένα εισιτήριο στα “αστέρια” του Champions League αλλά και γενικότερα για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις να είναι αρκετοί. Η Λάτσιο μπορεί να έχασε το Σούπερ Καπ από τη Γιουβέντους όμως για την ώρα δεν έχει αλλάξει την ομάδα της και με οδηγό την εκπληκτική πορεία της στο περσινό πρωτάθλημα θα είναι ξανά μία από τις πιο υπολογίσιμες δυνάμεις. Η Φιορεντίνα, με τον Πάουλο Σόουζα στον πάγκο αντί του Βιτσέντζο Μοντέλα, δε θα έχει πλέον Μάριο Γκόμες, Σάβιτς, Ακουιλάνι, Βάργκας, Νέτο και Πιζάρο, όμως η απόκτηση του Μάριο Σουάρες από την Ατλέτικο και του Νίκολα Κάλινιτς από τη Ντνίπρο μπορούν να τη διατηρήσουν ψηλά. Όσο για την άλλη περσινή “Ευρωπαία”, Νάπολι, το ζητούμενο είναι να επιστρέψει ξανά στο Champions League. Ο Ράφα Μπενίτεθ αποχαιρέτησε μετά από δύο χρόνια το “Σαν Πάολο” για να αναλάβει τη Ρεάλ Μαδρίτης, με τον πρώην τεχνικό της Έμπολι, Μαουρίτσιο Σάρι, να παίρνει τη θέση του και με κάποιες σημαντικές κινήσεις να γίνονται, όπως η απόκτηση των Ρέινα, Κίρικες, Άλαν και Ελ Καντουρί. Στα συν συγκαταλέγεται το γεγονός ότι για την ώρα ο μεγάλος σταρ των “παρτενοπέι”, Γκονζάλο Ιγκουαΐν, παραμένει στο ρόστερ, έστω και “ξενερωμένος” από τη νέα αποτυχία με την εθνική Αργεντινής (ήττα στον τελικό του Κόπα Αμέρικα με τον ίδιο να χάνει πέναλτι) και από τη μη συμμετοχή της Νάπολι στο Champions League για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Αναμφισβήτητα τα βλέμματα θα πέσουν φέτος στις δύο ομάδες του Μιλάνου, οι οποίες θέλουν να επιστρέψουν επιτέλους εκεί που ανήκουν μετά από τη μετριότητα στην οποία έχουν κινηθεί τα τελευταία χρόνια. Μίλαν και Ίντερ προχώρησαν σε αξιοσημείωτες μεταγραφικές κινήσεις αυτό το καλοκαίρι (Μπάκα, Λουίζ Αντριάνο, Μπερτολάτσι, Χοσέ Μάουρι, Ρομανιόλι στη Μίλαν και Κοντογμπιά, Μιράντα, Μουρίγιο, Μοντόγια, Γιόβετιτς στην Ίντερ) και οτιδήποτε λιγότερο από την επιστροφή στις πρώτες θέσεις και τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις θα είναι άλλη μία αποτυχία για τις δύο συμπολίτισσες.

Απο κει και πέρα, υπάρχουν κι άλλες ομάδες που υπό προϋποθέσεις μπορούν να παρουσιαστούν δυνατές και να αυξήσουν τον ανταγωνισμό στη φετινή Serie A. Οι δύο ομάδες της Γένοβας, Τζένοα και Σαμπντόρια, τα πήγαν εξαιρετικά πέρσι και έχασαν για λίγο την έξοδό τους στην Ευρώπη. Η πρώτη έχασε μεν Φαλκέ, Μπερτολάτσι, Νιάνγκ και Ρονκάγλια αλλά παρά τα οικονομικά προβλήματα ενισχύθηκε με παίκτες όπως ο Πάντεφ, ο Καπέλ, Γκακπέ και ο δικός μας Ταχτσίδης. Η δεύτερη μπορεί να έκανε πέρσι πολύ καλή σεζόν υπό τις οδηγίες του νυν τεχνικού της Μίλαν, Σίνισα Μιχαΐλοβιτς, το ντεμπούτο του διαδόχου του Σέρβου προπονητή όμως, Βάλτερ Τζένγκα, ήταν καταστροφικό. Η ήττα με 0-4 (!) από τη Βοϊβοντίνα στον τρίτο προκριματικό του Europa League και ο αποκλεισμός έφεραν τριγμούς στις τάξεις των “μπλουτσερκιάτι” ακόμα δεν ξεκίνησε η χρονιά, όμως ο 55χρονος κόουτς παρέμεινε τελικά και στη “Σαμπ” ελπίζουν πως με την επιστροφή του Κασάνο και με καλές μεταγραφές όπως ο Φερνάντο από τη Σαχτάρ και ο Μοϊσάντερ από τον Άγιαξ θα επανέλθει η ισορροπία. Ακόμη, η Τορίνο προέρχεται από μία μεστή σεζόν πέρσι και μπορεί να έχασε Ελ Καντουρί και Νταρμιάν όμως έκανε δυνατές κινήσεις και θα παλέψει ξανά για μία θέση στην Ευρώπη, όσο δύσκολο κι αν είναι.

Η λογική λέει ότι όλες οι υπόλοιπες ομάδες θα τερματίσουν από τη μέση και κάτω του βαθμολογικού πίνακα και θα έχουν ως πρώτο στόχο τους την αποφυγή περιπετειών για τη σωτηρία τους. Η απόδοση της Ουντινέζε κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα τα τελευταία χρόνια και με τον Στέφανο Κολαντουόνο πλέον στο τιμόνι οι “Φριουλιάνοι” θέλουν φέτος να τερματίσουν ψηλότερα, η Παλέρμο εξασφάλισε πέρσι άνετα τη σωτηρία της χάρη στα γκολ του Ντιμπάλα όμως φέτος δε θα έχει τον Αργεντινό στράικερ και ο Τζιλαρντίνο θα προσπαθήσει να γεμίσει το κενό του ενώ οι δύο ομάδες της Βερόνα, Κιέβο και Ελλάς, έχουν την ποιότητα για να παραμείνουν στην κατηγορία και θέλουν να μη μπουν σε μπελάδες. Αντίθετα, δύσκολα φαίνεται να είναι τα πράγματα για ομάδες όπως η Σασουόλο, που αποχαιρέτησε τον Ζάζα αλλά κράτησε τον Μπεράρντι, η Έμπολι που δε θα έχει τον Σάρι στον πάγκο και αποδυναμώθηκε αλλά και η Αταλάντα που δεν άλλαξε ιδιαίτερα και πέρσι σώθηκε πολύ δύσκολα.

Σε ό, τι έχει να κάνει τώρα με τις ομάδες που ανέβηκαν από τη Serie B, σίγουρα θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πως θα παρουσιαστούν Κάρπι και Φροζινόνε, αφού αμφότερες θα πάρουν μέρος για πρώτη φορά στην ιστορία τους στη μεγάλη κατηγορία. Και οι δύο “νεοφώτιστες” ενισχύθηκαν αρκετά όμως η απειρία τους ίσως στο τέλος τους κοστίσει, κάτι που δεν ισχύει για την τρίτη της... παρέας, Μπολόνια. Οι “ροσομπλού” μπορεί να επέστρεψαν πέρσι μετά κόπων και βασάνων στην πρώτη κατηγορία όμως ξέρουν καλά τα κατατόπια και μάλιστα προχώρησαν και σε σημαντικές προσθήκες με αυτές των Μιράντε, Κρισέτιγκ, Ντέστρο και Μπιάνκι να ξεχωρίζουν.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω