Η Αθλέτικ Μπιλμπάο έχει ραντεβού με την ιστορία

2021-03-05 15:39

 

Συχνά βλέπουμε ομάδες να διεκδικούν δύο, ακόμη και τρεις τίτλους μέσα σε διάστημα λίγων ημερών. Ποτέ όμως δεν έχουμε δει μια ομάδα να διεκδικεί τον... ίδιο τίτλο μέσα σε λίγες μέρες. Στις σεζόν του κορωνοϊού (γιατί δεν είναι μία πια, δυστυχώς), θα το δούμε και αυτό. Στις 3 Απριλίου η Αθλέτικ Μπιλμπάο θα αγωνιστεί στον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας του 2020 και δύο εβδομάδες αργότερα θα παίξει και στον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας του 2021! Απόρροια της σουρρεαλιστικής εποχής που ζούμε λόγω της πανδημίας.

 

Οι Βάσκοι επικράτησαν με 1-2 στην παράταση χθες της Λεβάντε και έτσι πήραν την πρόκριση για τον τελικό του φετινού Copa Del Rey που θα διεξαχθεί στις 17 Απριλίου στο “La Cartuja” της Σεβίλλης. Εκεί θα αντιμετωπίσουν τη Μπαρτσελόνα, την ομάδα κόντρα στην οποία κατέκτησαν το Σούπερ Καπ Ισπανίας τον περασμένο Γενάρη για να πανηγυρίσουν το δεύτερο μόλις τρόπαιό τους μέσα σε σχεδόν τέσσερις δεκαετίες.

 

Η Μπιλμπάο όμως είχε καταφέρει να φτάσει στον τελικό του Κυπέλλου και την περσινή σεζόν, ο οποίος δε διεξήχθη ποτέ. Ο λόγος ήταν πως αντίπαλός της στον τελικό είναι η Ρεάλ Σοσιεδάδ, η άλλη μεγάλη ομάδα της Χώρας των Βάσκων, με τη μεταξύ τους αναμέτρηση να είναι τεράστιας σημασίας για το βασκικό ποδόσφαιρο όπως είναι κατανοητό. Οι δυο ομάδες ήθελαν ο σπουδαίος αυτός τελικός να γίνει παρουσία θεατών, κάτι που δεν ήταν εφικτό πέρσι, γι' αυτό το λόγο η διεξαγωγή του πήγε πιο πίσω. Βέβαια κάτι τέτοιο πολύ δύσκολα θα είναι εφικτό και φέτος, όμως ο τελικός πρέπει κάποια στιγμή να διεξαχθεί, έτσι ορίστηκε για τις 3 Απριλίου του 2021 στο ίδιο γήπεδο της Σεβίλλης.

 

Κάπως έτσι, η Αθλέτικ μέσα στον Απρίλη έχει δύο φορές ραντεβού με την ιστορία. Θα έχει όχι μία, αλλά δύο ευκαιρίες να κατακτήσει το πρώτο της Κύπελλο Ισπανίας μετά το μακρινό 1984, τότε που είχε πετύχει μάλιστα και νταμπλ. Έκτοτε κατάφερε να φτάσει άλλες τέσσερις φορές στον τελικό της διοργάνωσης (1985, 2009, 2012, 2015), χωρίς όμως να κατακτήσει το τρόπαιο. Ένα τρόπαιο το οποίο κυρίως την προπολεμική περίοδο της είχε γίνει... συνήθειο να κατακτά, αφού άνετα μπορεί κάποιος να πει πως το Copa del Rey είναι η διοργάνωσή της. Για χρόνια άλλωστε ήταν η πολυνίκης του θεσμού με 23 κατακτήσεις (πλέον στη δεύτερη θέση πίσω από τη Μπαρτσελόνα). Και φυσικά δε χρειάζεται να αναφέρουμε πόσο σπουδαία επιτυχία θα είναι να πάρουν οι Βάσκοι... και τα δύο τρόπαια, για ένα κλαμπ που από το '84 και μετά έχει πανηγυρίσει μόνο δύο Σούπερ Καπ Ισπανίας και τα δύο κόντρα στη Μπαρτσελόνα, το 2015 και το 2021. Μην ξεχνάμε όμως πως το 2012 έφτασε κοντά σε μια πολύ μεγάλη διεθνή επιτυχία όταν με προπονητή τον Μαρσέλο Μπιέλσα αγωνίστηκε στον τελικό του Europa League, όμως ηττήθηκε στην ισπανική κόντρα με την Ατλέτικο Μαδρίτης στο Βουκουρέστι.

 

Βεβαίως, όσον αφορά τον πρώτο από τους δύο back to back τελικούς Κυπέλλου, τεράστια υπόθεση θα είναι και για τη Ρεάλ Σοσιεδάδ, μια ομάδα που δεν έχει σηκώσει τρόπαιο από το Κύπελλο του 1987 (είχε και δύο σερί πρωταθλήματα το '81 και το '82) και που τελευταίο της αληθινά μεγάλο επίτευγμα ήταν η δεύτερη θέση στην Πριμέρα Ντιβιζιόν το 2003, με εκείνη την εξαιρετική ομάδα των Κοβάσεβιτς, Νιχάτ και Τσάμπι Αλόνσο. Γενικά το βασκικό ποδόσφαιρο έχει να ζήσει τέτοια μεγαλεία από τη δεκαετία του '80, επομένως είναι αντιληπτό το πόσο σημαντικός είναι ο επικείμενος τελικός Κυπέλλου της... περσινής σεζόν.

 

Για το καμάρι της Χώρας των Βάσκων όμως, γι' αυτή την ομάδα που από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα βασίζεται αποκλειστικά σε Βάσκους ποδοσφαιριστές ή παίκτες με βάσκικες ρίζες, για τον σύλλογο που αντιπροσωπεύει πλήρως την περηφάνεια αυτού του λαού, τη μοναδική ομάδα μαζί με τις Ρεάλ και Μπαρτσελόνα που δεν έχει υποβιβαστεί ποτέ από την πρώτη κατηγορία και καταφέρνει να στέκεται ανταγωνιστική και να διεκδικεί τρόπαια παρά τις δυσκολίες και τους περιορισμούς, η πρόκληση θα είναι διπλή. Δύο μεγάλες ευκαιρίες για να γράψει ιστορία η παρέα του εμβληματικού αρχηγού Ίκερ Μουνιαΐν, του αειθαλούς Ραούλ Γκαρσία, του διεθνούς πια γκολκίπερ Ουνάι Σιμόν, του έμπειρου Όσκαρ ντε Μάρκος αλλά και του καθοδηγητή αυτής της ομάδας, του εξαιρετικού τεχνικού Μαρθελίνο που το 2019 οδήγησε τη Βαλένθια στην κατάκτηση του Copa del Rey και τώρα θέλει να επαναλάβει αυτό το κατόρθωμα με τους Βάσκους.

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω