Η αμφιλεγόμενη θητεία του Βαλβέρδε στη Μπαρτσελόνα και η εποχή Σετιέν

2020-01-14 20:22

 

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε αποτελεί παρελθόν από την τεχνική ηγεσία της Μπαρτσελόνα και η απομάκρυνσή του από τον πάγκο των “μπλαουγκράνα” είναι αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο θέμα των τελευταίων ωρών στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Μετά από αρκετές ημέρες διαβουλεύσεων αλλά και αρκετών σεναρίων που είχαν κάνει την εμφάνισή τους, η διοίκηση της καταλανικής ομάδας πήρε τελικά την απόφαση να δείξει την πόρτα της εξόδου στον 55χρονο τεχνικό, μετά και την ήττα της Μπαρτσελόνα με 2-3 από την Ατλέτικο Μαδρίτης στον ημιτελικό του ισπανικού Σούπερ Καπ. Πόσο σωστή είναι άραγε η απόφαση αυτή αλλά και το χρονικό σημείο για να παρθεί;

 

Ο Βάσκος τεχνικός ανέλαβε τη Μπαρτσελόνα το Μάιο του 2017, φτάνοντας με αυτόν τον τρόπο στο απόγειο της προπονητικής του σταδιοδρομίας. Οι άνθρωποι του συλλόγου δεν του έδωσαν τυχαία αυτή τη γεμάτη με τεράστιες ευθύνες και πίεση θέση. Πέραν του ότι είχε υπάρξει παίκτης της για δύο χρόνια (1988-1990) και άρα γνώριζε καλά τη φιλοσοφία του συλλόγου, όπου κι αν είχε δουλέψει προηγουμένως, εκτός ίσως από το σύντομο πέρασμά του από τη Βιγιαρεάλ, είχε δείξει εξαιρετικά δείγματα γραφής. Εμείς εδώ στην Ελλάδα το γνωρίζουμε αυτό από πρώτο χέρι λόγω των δύο διαφορετικών θητειών του στον Ολυμπιακό, με τον οποίο συνολικά πανηγύρισε τρία πρωταθλήματα και δύο νταμπλ, παρουσιάζοντας και εξαιρετικό ποδόσφαιρο. Το ωραίο και επιθετικό ποδόσφαιρο άλλωστε ήταν και το χαρακτηριστικό γνώρισμα της φιλοσοφίας του Βαλβέρδε, μιας φιλοσοφίας απόλυτα συνυφασμένης με αυτήν της Μπαρτσελόνα. Γι’ αυτό και όταν ανέλαβε την ομάδα, έμοιαζε ως ένας από τους ιδανικότερους για αυτή τη θέση, προορισμένος να καθίσει σε αυτόν τον πάγκο. Το όνομά του, άλλωστε, είχε “παίξει” πολλές φορές στα ρεπορτάζ παρελθόντων ετών.

 

Με το “καλημέρα” είχε να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις, όπως την αποχώρηση του Νεϊμάρ για την Παρί Σεν Ζερμέν, ενώ στα πρώτα του επίσημα παιχνίδια στον πάγκο των “μπλαουγκράνα” υπέστη δύο ήττες από τη Ρεάλ Μαδρίτης χάνοντας το Σούπερ Καπ Ισπανίας, ένα τρόπαιο όχι και τόσο σημαντικό, αλλά πάντα τα παιχνίδια κόντρα στην αιώνια αντίπαλο έχουν άλλη βαρύτητα. Παρ’ όλα αυτά, ο Βαλβέρδε κατάφερε να βρει τις ισορροπίες και έκλεισε την πρώτη του χρονιά στη Βαρκελώνη με ένα νταμπλ. Την επόμενη σεζόν πήρε ένα ακόμη πρωτάθλημα, ενώ έχαιρε της εκτίμησης των μεγάλων αστέρων της ομάδας, όπως ο Μέσι ή ο Σουάρες. Γενικότερα ο Βάσκος κερδίζει τους πάντες με τον χαρακτήρα του και αυτό το ξέρουμε πολύ καλά και εμείς από το πέρασμά του στο ελληνικό πρωτάθλημα.

 

Δυστυχώς για τον ίδιο, ό, τι κι αν προσπάθησε να χτίσει στη Μπαρτσελόνα φάνηκε να γκρεμίζεται από τους δύο σοκαριστικούς αποκλεισμούς στο Champions League, το 2018 από τη Ρόμα και το 2019 από τη Λίβερπουλ. Ο γνωστός σε όλους τρόπος με τον οποίο αυτοί ήρθαν αποτέλεσε ένα τεράστιο πλήγμα για το σύλλογο, ενώ ειδικά μετά τη “μαύρη” νύχτα στο “Άνφιλντ”, η ομάδα φαίνεται να μην έχει συνέλθει ακόμη με βάση κάποια πράγματα που έχουν ειπωθεί. Η απώλεια του Κυπέλλου από τη Βαλένθια πέρσι ήταν ένα ακόμη μείον για τον Βαλβέρδε, η εικόνα της ομάδας στα περισσότερα φετινά παιχνίδια δε βοήθησε, ενώ το κερασάκι στην τούρτα και η αφορμή βέβαια για την απομάκρυνσή του μεσούσης της περιόδου ήταν η ήττα από την Ατλέτικο Μαδρίτης στα ημιτελικά του Σούπερ Καπ στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, εκεί που οι “μπαλουγκράνα” έχασαν μία ακόμη πρόκριση μέσα από τα χέρια τους.

 

Ο Βαλβέρδε κατηγορήθηκε επανειλημμένως πως επί των ημερών του οι Καταλανοί δεν έπαιξαν θεαματικό ποδόσφαιρο, αναλογικά και με τους παίκτες που διαθέτουν κυρίως μεσοεπιθετικά, πως τον ξελάσπωσε πολλές φορές ο Μέσι, πως δεν πήρε σχεδόν τίποτα από τις μεγάλες μεταγραφές (Ντεμπελέ, Κουτίνιο, Γκριζμάν), πως ο χαρακτήρας του δεν ήταν τόσο δυνατός ώστε να επιβληθεί των μεγάλων ονομάτων στα αποδυτήρια. Όλα αυτά είναι σωστά, ωστόσο το “μυρμήγκι” μάλλον δεν πήρε ποτέ την αναγνώριση που ενδεχομένως άξιζε σε αυτό το κλαμπ. Όταν η Μπαρτσελόνα έφτανε σε επιτυχίες, ήταν η ομάδα του Μέσι, ενώ όταν έρχονταν οι αποτυχίες, η ομάδα του Βαλβέρδε. Αυτή είναι όμως η μοίρα σχεδόν όλων των προπονητών.

 

Ο Βάσκος λοιπόν φεύγει από τη Βαρκελώνη έχοντας ζήσει όμορφες αλλά και πολύ άσχημες στιγμές. Ίσως να έπρεπε να αποχωρήσει το καλοκαίρι που μας πέρασε, ή από τη στιγμή που συνέχισε στον πάγκο της ομάδας η διοίκηση να τον άφηνε να ολοκληρώσει το έργο του και αυτή τη σεζόν. Πήρε όμως την απόφαση να τον απομακρύνει στα μέσα της (πρώτη απόλυση προπονητή στη Μπαρτσελόνα μετά τον Γενάρη του 2003 και την απομάκρυνση του Φαν Χάαλ), με την ομάδα να είναι πρώτη στο πρωτάθλημα (ο νέος τεχνικός των Καταλανών, Κίκε Σετιέν, ευχαρίστησε τον Βαλβέρδε γι’ αυτό στην επίσημη παρουσίασή του) και μέσα σε όλους τους μεγάλους στόχους. Ο χρόνος θα δείξει αν αυτή η κίνηση αποδειχθεί σοφή ή λανθασμένη. Το μόνο βέβαιο είναι πως ο Ερνέστο Βαλβέρδε, με τα σωστά και τα λάθη του, με τα προτερήματά του και τις αδυναμίες του, με τις επιτυχίες και τις αποτυχίες του, αποτελεί πλέον κομμάτι της ιστορίας αυτού του τεράστιου κλαμπ. Και ίσως το μεγαλύτερο επίτευγμά του να είναι τα εξαιρετικά λόγια που είπαν γι’ αυτόν παίκτες όπως ο Μέσι και ο Σουάρες, τα οποία αρκούν για να καταλάβει κάποιος πως το “μυρμήγκι” άφησε το δικό του αποτύπωμα σε αυτά τα δυόμιση χρόνια παρουσίας του στην Καταλονία.

 

Εποχή Σετιέν

Η εποχή Ερνέστο Βαλβέρδε στη Μπαρτσελόνα ολοκληρώθηκε λοιπόν και πλέον ανέτειλε η εποχή Κίκε Σετιέν, αφού οι άνθρωποι του συλλόγου βρήκαν αμέσως τον αντικαταστάτη του Βάσκου στο πρόσωπο του πρώην τεχνικού των Λας Πάλμας και Ρεάλ Μπέτις.

 

Ο Σετιέν μοιάζει μια λογική επιλογή για τους “μπλαουγκράνα”, αφού φαίνεται πως πληροί τις προδιαγραφές του ανθρώπου που έχει την ευθύνη να καθοδηγήσει τη Μπαρτσελόνα από την άκρη του πάγκου. Ο ίδιος είναι θαυμαστής της φιλοσοφίας του Γιόχαν Κρόιφ, η οποία εδώ και δεκαετίες έχει μπολιαστεί στο DNA του κλαμπ και την οποία συνέχισε-και εξέλιξε-ένας από τους καλύτερους μαθητές του Ολλανδού, ο Πεπ Γκουαρντιόλα. Επιπλέον, έχει αποδείξει πως οι ομάδες του ξέρουν να παίζουν όμορφο ποδόσφαιρο, αφού και η Λας Πάλμας αλλά και η Μπέτις παρουσίασαν έναν αρκετά θελκτικό στο μάτι τρόπο παιχνιδιού υπό τις οδηγίες του. Και ίσως η διοίκηση της Μπαρτσελόνα να είχε σημειώσει το όνομά του ήδη από το Νοέμβρη του 2018 και εκείνη τη μεγάλη νίκη της Μπέτις με 4-3 στο “Καμπ Νου” με τους “βερδιμπλάνκος” να πραγματοποιούν μια κυριαρχική εμφάνιση μέσα στο σπίτι των “μπλαουγκράνα”.

 

Στα 61 του χρόνια, η προπονητική αξία του Σετιέν ίσως να άργησε να αναγνωριστεί αφού μέχρι τώρα κανείς δεν του είχε εμπιστευθεί τον πάγκο κάποιας μεγάλης ομάδας, όμως τώρα ο τεχνικός από τη Σανταντέρ βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του. Κατά την επίσημη παρουσίασή του, ο ίδιος έμοιαζε καλά καλά να μην πιστεύει πως πλέον βρίσκεται στη Μπαρτσελόνα, εκστομίζοντας και τη φοβερή ατάκα: “Μέχρι χθες ήμουν στη γειτονιά μου και περπατούσα δίπλα σε χωράφια με αγελάδες και τώρα είμαι στη Μπαρτσελόνα και θα προπονώ τους καλύτερους παίκτες του κόσμου”.

 

Ο Κίκε Σετιέν έχει μπροστά του το δύσκολο έργο να παρουσιάσει μια αισθητά βελτιωμένη Μπαρτσελόνα στο υπόλοιπο της σεζόν, θέτοντας ως στόχο-φυσικά-την κατάκτηση όλων των τροπαίων που διεκδικεί η ομάδα, ενώ πρέπει να διαχειριστεί και την απουσία του Λουίς Σουάρες, ο οποίος θα επιστρέψει προς το τέλος της σεζόν. Ο Ισπανός δεν παύει να είναι ένα στοίχημα για τους Καταλανούς, από τη στιγμή που δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ σε ομάδα με τόσο μεγάλες απαιτήσεις. Σε κάθε περίπτωση, ο “γάμος” μεταξύ “Μπάρτσα” και Σετιέν παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και μένει να δούμε τι επιφυλάσσει για τους “μπλαουγκράνα” το νέο κεφάλαιο που έχει ανοιχτεί πλέον γι’ αυτούς.

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω