Γκερντ Μίλερ: Μια ζωή γεμάτη γκολ

2021-08-17 13:57

 

Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου ο θρυλικός Γκερντ Μίλερ άφησε την τελευταία του πνοή σκορπίζοντας θλίψη στο γερμανικό αλλά και παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Ο σπουδαιότερος επιθετικός που ανέδειξε η Γερμανία και ένας από τους μεγαλύτερους στην ιστορία του αθλήματος πέρασε πια στην αιωνιότητα με παλιούς συμπαίκτες και αντιπάλους να τον αποχαιρετούν βγάζοντάς του το καπέλο για ακόμη μία φορά και τη Μπάγερν Μονάχου, το κλαμπ με το οποίο έγραψε ιστορία, να φωτίζει τη μεγαλοπρεπή “Allianz Arena” με το μήνυμα “Danke Gerd”, ευχαριστώντας τον “Bomber” για όλα όσα προσέφερε στο σύλλογο.

 

Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως ο Γκερντ Μίλερ άλλαξε ολόκληρη την ιστορία της Μπάγερν. Όταν το μακρινό 1964 μετακινήθηκε στους Βαυαρούς από την ομάδα της γενέτειράς του, τη Νέρντλινγκεν, ο σύλλογος που τις επόμενες δεκαετίες θα γινόταν αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος του γερμανικού ποδοσφαίρου βρισκόταν στη δεύτερη κατηγορία και δεν ήταν καν ιδρυτικό μέλος της Bundesliga που είχε συσταθεί ένα χρόνο νωρίτερα. Μαζί με μερικούς ακόμη… πιτσιρικάδες που βρήκε εκεί και που έμελλε να γίνουν κι αυτοί θρύλοι της Μπάγερν, όπως ο Φραντς Μπεκενμπάουερ και ο Ζεπ Μάιερ, καθοδηγούμενοι από τον σπουδαίο προπονητή Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι που έβαλε τις βάσεις για τη δημιουργία αυτής της μεγάλης ομάδας που θαύμασε ο κόσμος τη δεκαετία του ‘70, συνέβαλε τα μέγιστα ώστε να αποκτήσει ο βαυαρικός σύλλογος το στάτους που έχει σήμερα, οδηγώντας τον με τα γκολ του αρχικά στην άνοδο την πρώτη του χρονιά εκεί και στη συνέχεια στην κατάκτηση των… πάντων, μεταξύ άλλων τεσσάρων πρωταθλημάτων, τριών σερί Κυπέλλων Πρωταθλητριών, ενός Κυπέλλου Κυπελλούχων και ενός Διηπειρωτικού.

 

Με τη φανέλα της Μπάγερν ο "Bomber" κατέκτησε τρεις συνεχόμενες χρονιές την κορυφή της Ευρώπης

 

Το όνομα του Γκερντ Μίλερ ήταν συνώνυμο του γκολ. Όποιος τον έζησε στα γήπεδα είτε ως συμπαίκτης είτε ως αντίπαλος, αλλά και όποιος τον είδε να παίζει μιλάει πάντα για την απίστευτη ικανότητά του να βάζει τη μπάλα στα δίχτυα με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο. Ο Μίλερ ήταν η επιτομή του σέντερ φορ, ο άνθρωπος που έδειξε σε όλους πώς πρέπει να παίζεται η θέση του επιθετικού, ο παίκτης που δε σταματούσε ποτέ να “βομβαρδίζει” τα αντίπαλα δίχτυα, εξ ου και το παρατσούκλι του “Der Bomber”. Τα ρεκόρ και οι αριθμοί του άλλωστε μιλάνε από μόνα τους για εκείνον.

 

Τα 365 γκολ που πέτυχε στη Bundesliga και τον έχουν αναδείξει σε κορυφαίο σκόρερ στην ιστορία της κατηγορίας μοιάζουν απλησίαστα ακόμη και τέσσερις δεκαετίες μετά, με όσο ακατάπαυστο ρυθμό κι αν σκοράρει ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (είναι στα 278). Το ίδιο και τα 563 που πέτυχε συνολικά στην καριέρα του φορώντας τη φανέλα της Μπάγερν, με τον Πολωνό στράικερ να είναι πολύ πίσω ακόμη, στα 295. Ανάμεσα στα ρεκόρ που ακόμη κρατάει είναι οι επτά τίτλοι του πρώτου σκόρερ της Bundesliga που έχει κερδίσει, τα 87 παιχνίδια στα οποία σκόραρε πάνω από ένα γκολ στο πρωτάθλημα, τα 16 σερί παιχνίδια πρωταθλήματος στα οποία πέτυχε γκολ αλλά και τα 78 γκολ στο Κύπελλο που τον κάνουν και εκεί τον πρώτο σκόρερ της διοργάνωσης. Με μια λέξη, μύθος.

 

Βεβαίως ο μεγάλος αυτός σκόρερ σημείωσε και άλλα εντυπωσιακά ρεκόρ στη διάρκεια της καριέρας του, τα οποία όμως κατάφεραν να σπάσουν οι άσοι της μεταγενέστερης εποχής. Για παράδειγμα, για πάνω από 30 χρόνια ήταν με 14 γκολ ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, διοργάνωση στην οποία έγραψε ιστορία με τη φανέλα της Δυτικής Γερμανίας αφού αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ το 1970 στο Μεξικό (χρονιά που πήρε και τη Χρυσή Μπάλα) και κατέκτησε το τρόπαιο στη χώρα του το 1974, σκοράροντας μάλιστα το νικητήριο γκολ στον τελικό, στο 2-1 των “πάντσερ” επί της Ολλανδίας. Το 2006 όμως στα γερμανικά γήπεδα ο Βραζιλιάνος Ρονάλντο πέτυχε το 15ο του τέρμα στη διοργάνωση και τον προσπέρασε, πριν προσπεράσει και εκείνον ο Μίροσλαβ Κλόζε το 2014, φτάνοντας στη Βραζιλία τα 16 συνολικά γκολ στο θεσμό. Ο Κλόζε είναι αυτός που πήρε από τον Μίλερ και το ρεκόρ του αρχισκόρερ στη “νασιονάλμανσαφτ”, σταματώντας στα 71 γκολ όμως σε περισσότερες συμμετοχές. Για την ακρίβεια, ο Κλόζε πέτυχε αυτά τα τέρματα σε 137 παιχνίδια, ενώ ο Μίλερ είχε 68 σε 62 μόλις ματς, με μέσο όρο 1,1 γκολ ανά παιχνίδι με το εθνόσημο!

 

Ακόμη, ο “Bomber” πέτυχε 85 γκολ μέσα στο εντυπωσιακό για εκείνον 1972, αφού μεταξύ άλλων κατέκτησε το πρωτάθλημα Γερμανίας αλλά και το Euro με την εθνική του, βγαίνοντας και πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης. Τα γκολ αυτά ήταν για χρόνια τα περισσότερα που είχε πετύχει κάποιος ποδοσφαιριστής σε ένα ημερολογιακό έτος, μέχρι να σκοράρει ο Λιονέλ Μέσι τον ασύλληπτο αριθμό των 91 τερμάτων το 2012 με τη Μπαρτσελόνα και την Αργεντινή για να τον ξεπεράσει. Και φυσικά, ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι μπορεί να έχει ακόμη μπροστά του πολύ δρόμο για να τον απειλήσει στη μάχη του πρώτου σκόρερ της Bundesliga, αλλά πριν λίγους μήνες κατάφερε στο τελευταίο λεπτό της σεζόν να φτάσει τα 41 γκολ σε μια χρονιά στο πρωτάθλημα και να καταρρίψει το ρεκόρ που κρατούσε ο Μίλερ με τα 40 που είχε πετύχει τη σεζόν 1971-72.

 

Ο Γκερντ Μίλερ σηκώνει στον ουρανό του Μονάχου το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974, το οποίο με δικό του γκολ κατέκτησε η Δυτική Γερμανία στον τελικό με τους Ολλανδούς του Γιόχαν Κρόιφ

 

Οι αριθμοί του, τα ρεκόρ που ακόμη διατηρεί, ακόμη και τα ρεκόρ που έχασε, δείχνουν το μεγαλείο του και το πόσο σπουδαίος σκόρερ υπήρξε, ίσως ο μεγαλύτερος που γνώρισαν τα ευρωπαϊκά γήπεδα. Ακόμη και τα νούμερα όμως ίσως δε μπορούν να αποτυπώσουν απόλυτα τη μεγάλη κλάση του “Bomber”, όπως την έζησαν όλοι όσοι τον παρακολούθησαν να παίζει εκείνη την εποχή. Ο Γκερντ Μίλερ έφυγε στα 75 του χρόνια νικημένος από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και πιθανότατα τον τελευταίο καιρό δε θυμόταν τίποτα από τα όσα εκπληκτικά κατάφερε. Ο κόσμος όμως δε θα ξεχάσει ποτέ.

 

Πηγές: wikipedia.org, sport24.gr, transfermarkt.com

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

 

Πίσω