Γιουβέντους-Ίντερ: Ποιά θα βγει νικήτρια στη μάχη για το σκουντέτο;

2019-11-12 14:53

Του Ανδρέα Λεκάκη

 

Βρισκόμαστε στα μέσα του Νοέμβρη και παρόλο που η σεζόν έχει ακόμη αρκετό δρόμο μπροστά της, τα όσα έχουμε δει μέχρι τώρα στη φετινή Serie A δείχνουν πως, σε αντίθεση με άλλες χρονιές, αυτή τη φορά θα έχουμε μια μεγάλη μάχη για τον τίτλο. Η Γιουβέντους έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια να κατακτά το πρωτάθλημα χωρίς να συναντά ιδιαίτερες δυσκολίες, όμως φέτος έχει βρει ένα μεγάλο ανταγωνιστή στο πρόσωπο της Ίντερ του Αντόνιο Κόντε, η οποία δείχνει πως επέστρεψε σε ρόλο πρωταγωνίστριας. Μετά από δώδεκα αγωνιστικές, οι δυο τους έχουν αποσπαστεί από τις υπόλοιπες ομάδες της βαθμολογίας και έχοντας μόλις ένα βαθμό διαφορά μεταξύ τους, η κούρσα για την κατάκτηση του σκουντέτο ίσως μας επιφυλάσσει συγκινήσεις και πάλι μετά από καιρό.

 

Η επί οκτώ συναπτά έτη πρωταθλήτρια Ιταλίας, Γιουβέντους, είναι χωρίς αμφιβολία το μεγάλο φαβορί για να κερδίσει έναν ακόμη τίτλο. Η κυριαρχία των “μπιανκονέρι” στο ιταλικό ποδόσφαιρο είναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητη τα τελευταία χρόνια, ενώ έχουν ξεκινήσει με εξαιρετικά αποτελέσματα και φέτος, αφού η “Γηραιά Κυρία” είναι η μοναδική ομάδα από τα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που είναι αήττητη σε όλες τις διοργανώσεις. Στο πρωτάθλημα είναι πρώτη με δέκα νίκες σε δώδεκα παιχνίδια, έχει νικήσει σε όλα τα ντέρμπι που έχει παίξει έως τώρα, όμως στο Τορίνο δεν είναι τα πάντα ρόδινα.

 

Ο μεγαλύτερος προβληματισμός έγκειται στο γεγονός πως παρά τα θετικά αποτελέσματα η ομάδα δεν αποδίδει καλά, δεν παίζει όμορφο ποδόσφαιρο, δεν είναι θελκτική στο μάτι. Το καλοκαίρι που μας πέρασε, οι άνθρωποι της “Γιούβε” συμφώνησαν με τον Μαουρίτσιο Σάρι για αυτόν ακριβώς το λόγο. Άλλωστε αποτελέσματα είχαν εξαιρετικά και όσο στον πάγκο βρισκόταν ο απόλυτα επιτυχημένος Μαξ Αλέγκρι (πέντε πρωταθλήματα, τέσσερα κύπελλα, δύο τελικοί Champions League). Ο Σάρι είναι ένας προπονητής που εκπροσωπεί μια άλλη φιλοσοφία, έναν τρόπο παιχνιδιού πιο γρήγορο και επιθετικό, όπως μας είχε δείξει και στην παρουσία του στη Νάπολι. Τη φιλοσοφία του όμως αυτή δεν έχει καταφέρει να την περάσει ακόμη στη Γιουβέντους, κάτι που μόνο εύκολο δεν είναι φυσικά για μια ομάδα μαθημένη τόσα χρόνια να παίζει για το αποτέλεσμα.

 

Οι “μπιανκονέρι”, όπως έκαναν και επί Αλέγκρι, παίζουν τόσο όσο χρειάζεται για να νικήσουν και δεν πείθουν με τις εμφανίσεις τους. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν έχει πιάσει ακόμη υψηλή απόδοση, με τον Πορτογάλο σούπερ σταρ να βγαίνει αλλαγή στα δύο τελευταία παιχνίδια με Λοκομοτίβ Μόσχας και Μίλαν, προκαλώντας και μεγάλη αναστάτωση στην ομάδα με την αντίδρασή του να φύγει για τα αποδυτήρια μετά την αλλαγή του με τους “ροσονέρι”. Γενικότερα, η συνολική λειτουργία της ομάδας μοιάζει προβληματική, ενώ σίγουρα αμηχανία στους ανθρώπους της “Γιούβε” θα προκαλεί το γεγονός πως κορυφαίοι παίκτες του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου αναδείχθηκαν ο Ιγκουαΐν που δεν ήταν σίγουρο πως θα παραμείνει στο ρόστερ φέτος και ο Ντιμπάλα τον οποίο η “Κυρία” προσπάθησε να ξεφορτωθεί το καλοκαίρι αλλά έχει βαλθεί με τις τελευταίες εμφανίσεις του να αποδείξει στους πάντες πως έκαναν λάθος. Ακόμη κι έτσι όμως, η Γιουβέντους είναι η ομάδα που έχει το μέταλλο και τον χαρακτήρα του νικητή, η ομάδα που ξέρει πολύ καλά τι να κάνει για να γίνει και πάλι πρωταθλήτρια. Ο μεγάλος της στόχος μπορεί να είναι πλέον εδώ και μερικά χρόνια η ευρωπαϊκή κορυφή, στην οποία έχει να βρεθεί από το μακρινό 1996, όμως και στη Serie A εξακολουθεί να έχει τον πρώτο λόγο, έστω κι αν δε “γεμίζει” κανέναν με την εικόνα της.

 

Ο Μαουρίτσιο Σάρι καλείται να παρουσιάσει μια Γιουβέντους που θα παίζει ωραίο και πειστικό ποδόσφαιρο

 

Η ομάδα που φιλοδοξεί να της πάρει τα σκήπτρα, η Ίντερ, έχει επιδείξει σε αυτό το πρώτο κομμάτι της σεζόν μια αξιοθαύμαστη συνέπεια για τα δεδομένα της τα τελευταία χρόνια. Οι “νερατζούρι”, οι οποίοι μετά την αλησμόνητη χρονιά του τρεμπλ επί Μουρίνιο το 2010 δεν έχουν καταφέρει να επιστρέψουν στις επιτυχίες και αναλώθηκαν σε πολλές κακές επιλογές και μέτριες παρουσίες, παρουσιάζονται φέτος σταθεροί, σοβαροί, πειθαρχημένοι και αυτό φυσικά είναι έργο του Αντόνιο Κόντε, του προπονητή που κάθισε στον πάγκο της Ίντερ το καλοκαίρι με σκοπό να την κάνει ξανά μεγάλη και βρίσκεται στο σωστό δρόμο για να το πετύχει. Σε δώδεκα παιχνίδια στο πρωτάθλημα οι Μιλανέζοι μετρούν μόλις δύο απώλειες, την ισοπαλία με την Πάρμα (2-2) και φυσικά την ήττα από τη Γιουβέντους στο derby d’ Italia (1-2). Από και και πέρα έχουν δείξει χαρακτήρα σε όλα τα παιχνίδια τους, έχουν το απόλυτο στα εκτός έδρας ματς, παίρνουν νίκες εκεί που άλλες χρονιές θα στραβοπατούσαν και όλα αυτά ίσως κάνουν τη διαφορά στο τέλος.

 

Στα δύσκολα βέβαια, όπως π.χ. στο ντέρμπι με τη Γιουβέντους ή στο Καμπ Νου” κόντρα στη Μπαρτσελόνα στο Champions League, η Ίντερ δεν κατάφερε να κάνει την υπέρβαση. Ακόμη, ο τρόπος με τον οποίο ήρθε η ήττα από τη Ντόρτμουντ στη Γερμανία (με ανατροπή και ενώ η Ίντερ ήταν μπροστά με 2-0 στο ημίχρονο), προκάλεσε την “έκρηξη” του Κόντε, ο οποίος θέλησε να ξυπνήσει τον εγωισμό των παικτών του, τονίζοντας πως οι περισσότεροι δεν έχουν κερδίσει τίποτα στην καριέρα τους και πως το υλικό της ομάδας ίσως δεν επαρκεί για να ανταπεξέλθει και στις δύο διοργανώσεις και ενδεχομένως να έχει δίκιο. Από την άλλη βέβαια, ό, τι ζήτησε το καλοκαίρι εκείνος το είχε, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον Λουκάκου, ο οποίος έχει συνθέσει ένα πολύ καλό επιθετικό δίδυμο με τον Λαουτάρο Μαρτίνες. Γενικότερα η ομάδα δείχνει να έχει αφομοιώσει πολύ καλά το 3-5-2 (αγαπημένο σύστημα του Κόντε όπου κι αν δούλεψε) και παρά το γεγονός πως πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (Γκοδίν) δεν έχει παίκτες μαθημένους στον πρωταθλητισμό, τα πηγαίνει εξαιρετικά.

 

Το μεγάλο στοίχημα για την Ίντερ είναι να μπορέσει να κυνηγήσει μέχρι τέλους τη Γιουβέντους και να διεκδικήσει το πρώτο της σκουντέτο μετά από μια δεκαετία. Ακόμη όμως κι αν δεν καταφέρει να πάρει το πρωτάθλημα φέτος, μόνο κερδισμένη μπορεί να βγει από τη φετινή χρονιά, αφού θα έχει κάνει σε όλους ξεκάθαρο πως επέστρεψε και πάλι ανάμεσα στις κορυφαίες της Ιταλίας και θα έχει βάλει τις βάσεις για να δημιουργήσει κάτι πολύ καλό τα επόμενα χρόνια.

 

Ο Ρομέλου Λουκάκου "πυροβολεί" τις αντίπαλες άμυνες στην Ιταλία και η Ίντερ υπό τις οδηγίες του Αντόνιο Κόντε έχει γίνει ξανά μια σοβαρή διεκδικήτρια του τίτλου

 

Γιουβέντους και Ίντερ ερίζουν για τον τίτλο, έχοντας και οι δύο τα θετικά και τα αρνητικά τους αλλά πάνω απ’ όλα τη δίψα για διάκριση. Στο μεταξύ τους ντέρμπι στις αρχές Οκτώβρη η “Γιούβε” έδειξε πως έχει ό, τι χρειάζεται για να βγει νικήτρια από αυτή τη μονομαχία, όμως η σεζόν ακόμη έχει δρόμο. Ο χρόνος θα δείξει αν οι δυο τους μπορούν να πάνε χέρι χέρι ως το τέλος, το μόνο σίγουρο όμως είναι πως μετά από πολύ καιρό βλέπουμε ξανά ανταγωνισμό όσον αφορά τη διεκδίκηση του τίτλου και αυτό μόνο καλό μπορεί να κάνει σε ένα ιταλικό πρωτάθλημα που πέρασε πολλά τα τελευταία χρόνια, όμως σιγά σιγά δείχνει πως ανεβαίνει ξανά επίπεδο και τραβάει και πάλι το ενδιαφέρον.

 

Πίσω