Γιούργκεν Κλοπ: Η Λίβερπουλ ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει ένα θρύλο

2024-01-29 12:43

 

Η είδηση πως ο Γιούργκεν Κλοπ αποχωρεί από τον πάγκο της Λίβερπουλ στο τέλος της σεζόν έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία το μεσημέρι της Παρασκευής (26/1) ξαφνιάζοντας τους πάντες. Με ένα μήνυμά του στα social media του συλλόγου, ο Γερμανός τεχνικός ανακοίνωσε την απόφασή του τονίζοντας πως “ξεμένει από ενέργεια”, μια απόφαση λογική και κατανοητή αν σκεφτεί κανείς πως δουλεύει ήδη περισσότερο από οκτώ χρόνια στους εξανλητικούς ρυθμούς του αγγλικού ποδοσφαίρου. Για τη Λίβερπουλ ωστόσο η αποχώρησή του δεν παύει να σηματοδοτεί ένα τέλος εποχής, της σπουδαιότερης εποχής στη σύγχρονη ιστορία του συλλόγου.

 

Όταν τον Οκτώβρη του 2015 ο Κλοπ παρουσιάστηκε ως ο νέος τεχνικός των “κόκκινων” διαδεχόμενος τον Μπρένταν Ρότζερς, η ομάδα βρισκόταν στη 10η θέση της Premier League, ενώ είχε τερματίσει μόλις μία φορά μέσα στην πρώτη πεντάδα τις προηγούμενες έξι σεζόν (το 2013-14 όταν λίγο έλειψε να πάρει το πρωτάθλημα). Διένυε επομένως μια αρκετά δύσκολη περίοδο και η έλευση του Κλοπ, αυτού του φοβερού τύπου που είχε ξεχωρίσει με τη δουλειά του στη Μάιντς και πολύ περισσότερο αργότερα στη Μπορούσια Ντόρτμουντ, αντιπροσώπευε την ελπίδα για καλύτερες μέρες. Συστήθηκε ως... “Normal One” (κατά το διάσημο “Special One” του Ζοσέ Μουρίνιο) και ο στόχος του, όπως δήλωσε, ήταν να μετατρέψει τους “doubters to believers”, αυτούς δηλαδή που αμφισβητούν σε αυτούς που πιστεύουν. Είπε, επίσης, πως σημασία δεν έχει τι πιστεύει για σένα κάποιος όταν έρχεσαι, αλλά τι θα πιστεύει όταν θα φεύγεις. Εννιά χρόνια αργότερα, άσχετα από το πόσοι το πίστευαν τότε ή ακόμη και πόσο το πίστευε ο ίδιος, ο Γιούργκεν Κλοπ θα φύγει σαν ένας θρύλος στην ιστορία της Λίβερπουλ.

 

Η αλήθεια είναι πως από την πρώτη στιγμή οι περισσότεροι πίστευαν πως δεν υπήρχε πιο ταιριαστός προπονητής για τη Λίβερπουλ από τον Κλοπ αλλά ούτε και πιο ταιριαστή ομάδα για τον Γερμανό από τους “ρεντς”. Ήταν από κάθε άποψη ο τέλειος συνδυασμός. Η φιλοσοφία του, το ποδόσφαιρο που παρουσίασε στα χρόνια του στη Ντόρτμουντ (με το περίφημο “gegenpressing”, την πίεση στην πίεση που έκαναν τη Μπορούσια μια από τις πιο εντυπωσιακές ομάδες στην αρχή της δεκαετίας του 2010 όπου πήρε δυο πρωταθλήματα στη Γερμανία και έφτασε και σε έναν τελικό Champions League) αλλά και το ξεχωριστό δέσιμο που ανέπτυξε με τους οπαδούς, τον καθιστούσαν τέλειο υποψήφιο για μια ομάδα όπως η Λίβερπουλ. Πράγματι, στο Μέρσεϊσαϊντ τον λάτρεψαν αμέσως. Την ιδιοσυγκρασία του, τις φοβερές ατάκες του στις συνεντεύξεις, την επικοινωνία του με τον κόσμο και τους ποδοσφαιριστές. Βεβαίως για να διατηρήσεις τη δουλειά σου σε αυτό το υψηλό επίπεδο θα πρέπει να φέρνεις και αποτελέσματα. Και ως προς αυτό, οι φίλοι των “κόκκινων” δε θα μπορούσαν να ζητήσουν κάτι παραπάνω.

 

Στην πρώτη του -όχι ολόκληρη- χρονιά, οδήγησε την ομάδα στον τελικό του Λιγκ Καπ αλλά και του Europa League, χωρίς να πάρει κάποιον τίτλο. Η πρώτη φορά όμως που ο κόσμος αντιλήφθηκε πως η Λίβερπουλ του Κλοπ θα είναι κάτι ξεχωριστό, ήταν ίσως στα προημιτελικά του Europa, όταν κόντρα στην παλιά του ομάδα, τη Ντόρτμουντ, στον επαναληπτικό του “Άνφιλντ” βρέθηκε πίσω στο σκορ με 0-2 και 1-3 κι όμως κατάφερε να φτάσει στην ανατροπή και με το τελικό 4-3 να πάρει την πρόκριση, θυμίζοντας κάτι από τα παλιά. Την επόμενη χρονιά κατάφερε να βγάλει τη Λίβερπουλ στο Champions League όπου είχε να αγωνιστεί από το 2014. Η πρόοδος ήταν εμφανής, ενώ στο μεταξύ ο Κλοπ έχτιζε σιγά σιγά την ομάδα που είχε στο μυαλό του τοποθετώντας προσεκτικά τα κομμάτια του παζλ.

 

Ήδη από το 2015 υπήρχε στο “Άνφλιντ” ο Φιρμίνο, το 2016 ήρθε ο Μανέ μαζί με τον Βαϊνάλντουμ, ενώ το 2017 κανείς δε μπορούσε να φανταστεί πόσο θα άλλαζε τα δεδομένα η προσθήκη του Σαλάχ από τη Ρόμα. Η πώληση του εξαιρετικού τότε Κουτίνιο στη Μπαρτσελόνα δεν επηρέασε στο ελάχιστο, αφού τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για να λύσει η Λίβερπουλ τα θέματα στην άμυνα με την έλευση του απροσπέλαστου Φαν Ντάικ αλλά και να αποκτηθεί αργότερα ο Άλισον και να δώσει σιγουριά κάτω από τα δοκάρια. Παράλληλα, η προώθηση του Αλεξάντερ-Άρνολντ από τη δεύτερη ομάδα αλλά και η αγορά του Ρόμπερτσον σε τιμή ευκαιρίας από τη Χαλ (9 εκατομμύρια) σχημάτισαν το πιο εντυπωσιακό δίδυμο ακραίων μπακ που υπήρξε για αρκετά χρόνια στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Η Λίβερπουλ του Κλοπ δεν έκανε ποτέ μεταγραφές χωρίς ουσία, ήταν όλες πολύ στοχευμένες κινήσεις και ο προγραμματισμός της ήταν υποδειγματικός. Ήδη από τη σεζόν 2017-18 οι “κόκκινοι” απέδιδαν φανταστικό ποδόσφαιρο, με αυτό το κλασσικό “ροκ” στυλ που έχουν οι ομάδες του Κλοπ, φτάνοντας εκείνη τη χρονιά και μέχρι τον χαμένο τελικό του Champions League από τη Ρεάλ. Τα καλύτερα όμως ήταν ακόμη μπροστά.

 

 Παρέα με το τρόπαιο του Champions League μετά τον τελικό της Μαδρίτης κόντρα στην Τότεναμ το 2019

 

Τα όσα ακολούθησαν ήταν απλά εντυπωσιακά. Το 2019 η Λίβερπουλ έφτασε στην κατάκτηση του 6ου Champions League στην ιστορία της πραγματοποιώντας στο δρόμο για τον τελικό εκείνη την απίστευτη ανατροπή κόντρα στη Μπαρτσελόνα, νικώντας με 4-0 τους Καταλανούς ενώ είχε χάσει 3-0 στο “Καμπ Νου”, σε μια ακόμη “μαγική” βραδιά του “Άνφιλντ”. Στην Premier League, εκείνη η αξέχαστη κούρσα με τη Μάντσεστερ Σίτι του Γκουαρντιόλα έληξε με 98-97 (οι βαθμοί που συγκέντρωσαν οι ομάδες) υπέρ των “πολιτών”, ωστόσο η μεγάλη στιγμή της Λίβερπουλ, η πρώτη κατάκτηση πρωταθλήματος μετά από το 1990 έμοιαζε να μην αργεί.

 

Πράγματι, η σεζόν 2019-20 βρήκε τους “ρεντς” να ξεκινούν με την απίθανη επίδοση των 26 νικών στα 27 πρώτα ματς πρωταθλήματος! Γενικότερα, από το Μάη του 2018 έως το Φλεβάρη του 2020 η Λίβερπουλ είχε μόνο μια ήττα στο πρωτάθλημα, το Γενάρη του 2019 από τη Σίτι, κάτι απίστευτο ειδικά όταν μιλάμε για την Premier League. Ούτε και η πανδημία του κορωνοϊού δεν ήταν δυνατό να την αποτρέψει από μια ιστορική στιγμή και έτσι μες το κατακαλόκαιρο του 2020, αφού τα πρωταθλήματα για μεγάλο διάστημα είχαν σταματήσει, στέφθηκε ξανά μετά από 30 χρόνια πρωταθλήτρια Αγγλίας, στο μεγαλύτερο επίτευγμα του Κλοπ στην παρουσία του στον πάγκο του συλλόγου.

 

 Μετά από τρεις δεκαετίες αναμονής, οι φίλοι της Λίβερπουλ είδαν το 2020 την ομάδα του Κλοπ να στέφεται πρωταθλήτρια Αγγλίας

 

Κι αν την αμέσως επόμενη σεζόν η ομάδα κατά κάποιο τρόπο “άδειασε” και αντιμετώπισε πολλά προβλήματα τραυματισμών με συνέπεια να μείνει αρκετά πίσω, επέστρεψε δριμύτερη την περίοδο 2021-22. Σε μια απίστευτη χρονιά, η Λίβερπουλ έπαιξε και τα 63 (!) διαθέσιμα παιχνίδια, αφού έφτασε μέχρι τέλους σε Κύπελλο, Λιγκ Καπ και Champions League, κερδίζοντας τα δύο πρώτα τρόπαια για πρώτη φορά επί Κλοπ. Στο πρωτάθλημα, όπως και το '19, έχασε στο νήμα τον τίτλο από τη Σίτι, με το μεταξύ τους σκορ αυτή τη φορά να είναι 93-92! Η περσινή κακή χρονιά για τα δεδομένα της εποχής του Γερμανού δε θα μπορούσε φυσικά να διαγράψει τα όσα σπουδαία πέτυχε η ομάδα όλο αυτό το διάστημα. Ακόμα και εκεί όμως γράφτηκε ιστορία, με εκείνο το απίθανο 7-0 επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο “Άνφιλντ” να μένει ανεξίτηλο στη μνήμη όσα χρόνια κι αν περάσουν.

 

Ο Κλοπ ποζάρει με τα δύο τρόπαια της Λίβερπουλ το 2022, το Κύπελλο Αγγλίας και το Λιγκ Καπ, στην παρέλαση των "ρεντς" στους δρόμους της πόλης

 

Ο Γιούργκεν Κλοπ παρέλαβε το 2015 μια ομάδα βυθισμένη στην ανυποληψία και τη μετέτρεψε σε απόλυτη πρωταγωνίστρια παντού. Πήρε με το κλαμπ του Μέρσεϊσαϊντ κάθε πιθανό τίτλο. Το παλμαρέ του για την ώρα γράφει ένα πρωτάθλημα, ένα κύπελλο, ένα Λιγκ Καπ, ένα Champions League, ένα ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, τρόπαιο που δεν είχε κατακτήσει ποτέ στο παρελθόν ο σύλλογος. Μαζί του η Λίβερπουλ αγωνίστηκε σε ακόμη τρεις (χαμένους) ευρωπαϊκούς τελικούς, δύο στο Champions League (2018, 2022) και έναν στο Europa League (2016). Δικαίως λοιπόν θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους προπονητές στην ιστορία της ομάδας, αυτός που έδωσε ξανά αίγλη στο όνομά της και άλλαξε την ιστορία της. Την ημέρα της αποχώρησής του, θα μπορεί να υπερηφανεύεται πως έχει μια περίοπτη θέση στην ιστορία της Λίβερπουλ, κοιτώντας ως ίσος “ιερά τέρατα” όπως ο Μπιλ Σάνκλι και ο Μπομπ Πέισλι.

 

Η ιστορία του Κλοπ με τη Λίβερπουλ βέβαια δεν τελειώνει εδώ. “Τις καλύτερες αναμνήσεις μου με την ομάδα ελπίζω πως δεν τις έζησα ακόμα” είπε ο Γερμανός στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε κι αυτό γιατί οι “κόκκινοι” είναι μέσα σε όλες τις διοργανώσεις τη φετινή σεζόν, διεκδικώντας πρωτάθλημα, κύπελλο, Λιγκ Καπ και Europa League. Τα φώτα, επομένως, θα πέσουν λίγο παραπάνω στη Λίβερπουλ σε αυτό το δεύτερο μισό της σεζόν, με τον Κλοπ να έχει την ευκαιρία να πανηγυρίσει κι άλλους τίτλους στον “τελευταίο χορό” του στο “Άνφιλντ” και να μεγαλώσει περισσότερο την κληρονομιά του. Σε κάθε εντός έδρας παιχνίδι της ομάδας πλέον, οι φίλοι των “ρεντς” θα εκδηλώνουν τη λατρεία τους σε αυτόν με κάθε τρόπο. “Δε θα προπονήσω ποτέ άλλη αγγλική ομάδα ακόμη κι αν δεν έχω να φάω” είπε χαρακτηριστικά ο Κλοπ, φανερώνοντας ακόμη μια φορά πως το δέσιμό του με τον κόσμο και το σύλλογο είναι ξεχωριστό. Κι αυτό ίσως είναι πιο σημαντικό από κάθε τρόπαιο.

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω