Γιούλιαν Νάγκελσμαν: Το παιδί-θαύμα της προπονητικής παίζει τώρα με τους μεγάλους

2021-04-28 12:31

 

Όπως επισημοποιήθηκε χθες (27/4), η Μπάγερν Μονάχου βρήκε τον προπονητή με τον οποίο θα πορευτεί από την επόμενη σεζόν και ο οποίος θα αποτελέσει τον διάδοχο του απόλυτα επιτυχημένου Χάνσι Φλικ στο πρόσωπο του... παιδιού-θαύματος της προπονητικής, όπως έχει χαρακτηριστεί, του μόλις 33χρονου Γιούλιαν Νάγκελσμαν.

 

Γεννημένος στις 23 Ιουλίου 1987 στο Λάντσμπεργκ, μια μικρή πόλη της νοτιοδυτικής Βαυαρίας μόλις 65 χιλιόμετρα μακριά από το Μόναχο, ο Νάγκελσμαν έπαιξε μπάλα σε Άουγκσμπουργκ και Μόναχο 1860 αλλά πολύ γρήγορα οι τραυματισμοί τον ανάγκασαν να σταματήσει να υπηρετεί το ποδόσφαιρο τουλάχιστον μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου. Η σεζόν 2007-08 (20 χρονών μόλις τότε) ήταν και η τελευταία του ως παίκτης, αφού στη διάρκεια αυτής διέλυσε το γόνατο και τον μηνίσκο του για δεύτερη φορά στην καριέρα του και κατάλαβε πως το μέλλον του δε θα ήταν με μια μπάλα στα πόδια. Δε θα ήταν όμως και μακριά από τα γήπεδα, αφού η προπονητική θα του έδινε μια δεύτερη ευκαιρία στο ποδόσφαιρο την οποία δεν ήθελε να αφήσει να πάει κι αυτή χαμένη. Ήδη αμέσως μετά τον τραυματισμό του δούλεψε ως σκάουτ για τη δεύτερη ομάδα της Άουγκσμπουργκ, που τότε είχε προπονητή τον Τόμας Τούχελ. Σπούδασε στη συνέχεια αθλητικές επιστήμες και στράφηκε στην προπονητική, ξεκινώντας σαν βοηθός στην Κ17 της Μόναχο 1860.

 

Η πρώτη ομάδα που του έδωσε την ευκαιρία να δουλέψει ως πρώτος προπονητής ήταν η Χοφενχάιμ, την οποία, αφού πέρασε από διάφορα μικρά τμήματά της, ανέλαβε σε ηλικία μόλις 28 ετών για να γίνει ο μικρότερος σε ηλικία προπονητής που κοουτσάρει ομάδα στη Bundesliga. Στα τρία χρόνια που έμεινε στον πάγκο της, ο Νάγκελσμαν μετέτρεψε μια ομάδα που πάλευε για τη σωτηρία της σε πρωταγωνίστρια, αφού στην πρώτη του κιόλας σεζόν κέρδισε την έξοδο στο Champions League (έμεινε εκτός στα προκριματικά από τη Λίβερπουλ) και την πρώτη ευρωπαϊκή συμμετοχή στην ιστορία του συλλόγου. Την αμέσως επόμενη χρονιά η Χοφενχάιμ έπαιξε στους ομίλους του Champions League, με τις μετοχές του νεαρού Γερμανού τεχνικού να ανεβαίνουν κατακόρυφα.

 

Χαρακτηριστικό της φιλοσοφίας του Νάγκελσμαν και του πόσο προσεκτικά βήματα θέλει να κάνει στην καριέρα του ήταν πως παρά το γεγονός πως το όνομά του ακούστηκε και για τη Ρεάλ Μαδρίτης κάποια στιγμή, εκείνος επέλεξε τη Λειψία ως τον επόμενο σταθμό της καριέρας του, πιστεύοντας πως έτσι θα μπορούσε να εξελιχθεί πιο σωστά σαν προπονητής. Η παρουσία του στη Λειψία ήταν άκρως επιτυχημένη, με την ομάδα να είναι σταθερά μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις του γερμανικού ποδοσφαίρου παίζοντας ωραίο ποδόσφαιρο, να φτάνει πέρσι μέχρι τα ημιτελικά του Champions League και φέτος να κοντράρει μέχρι εκεί που μπορούσε τη Μπάγερν για τον τίτλο.

 

Αυτή τη φορά, ο Νάγκελσμαν έκρινε πως έφτασε η στιγμή για να κάνει το μεγάλο βήμα. Ο Χάνσι Φλικ παρά το γεγονός πως πήρε ό, τι τρόπαιο βρέθηκε στο διάβα του πέρσι και είναι έτοιμος να πανηγυρίσει ένα ακόμη πρωτάθλημα φέτος αποχωρεί στο τέλος της σεζόν (όπως όλα δείχνουν για να αντικαταστήσει τον Λεβ στην εθνική Γερμανίας) λόγω ασυμφωνίας με τους διοικούντες και οι Βαυαροί κινήθηκαν αστραπιαία και πιστεύουν πως βρήκαν στο πρόσωπο του τεχνικού της Λειψίας τον ιδανικό αντικαταστάτη. Για τις υπηρεσίες του θα καταβάλουν στα ταμεία των “ταύρων” το ποσό των 25 εκατομμυρίων ευρώ, που είναι και τα περισσότερα χρήματα που έχουν δοθεί ποτέ για προπονητή, πολύ πάνω από αυτά που έχουν δοθεί κατά καιρούς για προπονητές όπως ο Βίλας-Μπόας, ο Ρότζερς ή ο Μουρίνιο. Ο ίδιος δήλωσε πως η Μπάγερν είναι για αυτόν μια μεγάλη ευκαιρία που δε μπορούσε να αρνηθεί, ένα μεγάλο όνειρο ουσιαστικά που γίνεται πραγματικότητα αφού εκείνος προέρχεται από τη Βαυαρία και η οικογένειά του άλλωστε μένει στο Μόναχο. Και για τη Μπάγερν βέβαια ήταν μια μεγάλη ευκαιρία. Σίγουρα οι πρωταθλητές Ευρώπης θα ήθελαν να ήταν ο Νάγκελσμαν λίγα χρόνια μεγαλύτερος και με πολλή παραπάνω εμπειρία, όμως η κατάλληλη συγκυρία για αυτόν τον “γάμο” ήταν τώρα και αυτό που μένει να δούμε είναι αν θα αποδειχθεί επιτυχημένος.

 

  Ο Φλικ τα σάρωσε όλα και μετέτρεψε τη Μπάγερν σε μια τρομερή επιθετική μηχανή αλλά δε μπόρεσε να τα βρει με τη διοίκηση

 

 

Κάπως έτσι, το παιδί-θαύμα της προπονητικής περνά τις πόρτες της “FC Hollywood”. Πέρα από το αν μπορεί να συνεχίσει την επιτυχημένη συνταγή του Φλικ, αν μπορεί να εξελίξει κι άλλο αγωνιστικά την ομάδα και να αποδειχθεί αντάξιος των προσδοκιών και των απαιτήσεων δουλεύοντας για πρώτη φορά σε ένα τόσο μεγάλο κλαμπ, πρέπει να δούμε και αν θα καταφέρει να επιβληθεί ανάμεσα στα “μεγάλα κεφάλια” της Μπάγερν. Ο λόγος που αποχωρεί ο Φλικ είναι οι κακές σχέσεις που έχει με τη διοίκηση και πολύ περισσότερο με τον αθλητικό διευθυντή Χασάν Σαλιχάμιτζιτς, λόγω του ότι το περασμένο καλοκαίρι δεν ικανοποιήθηκε καμία από τις επιθυμίες του. Ο Φλικ είχε τη στήριξη του CEO των Βαυαρών, Καρλ-Χάιντς Ρουμενίγκε, όμως αυτός σιγά σιγά αποχωρεί και για τη θέση του προορίζεται ένας άλλος θρύλος του συλλόγου, ο Όλιβερ Καν, ο οποίος φυσικά στηρίζει τον “κολλητό” του και παλιό του συμπαίκτη, Σαλιχάμιτζιτς. Η επιλογή Νάγκελσμαν βέβαια προφανώς και έχει τη στήριξη όλων, ωστόσο ο νεαρός προπονητής θα πρέπει στη διάρκεια της θητείας του στο Μόναχο να επιβιώσει και από αυτά τα παιχνίδια εξουσίας που πάντα χαρακτήριζαν το σύλλογο αλλά και να επιβάλλει τα δικά του “θέλω”, να γίνει αυτός που θα κάνει κουμάντο στην ομάδα και να μη γίνει απλώς “μαριονέτα” των υψηλά ιστάμενων.

 

Τα στοιχήματα είναι πολλά για εκείνον, όμως όλα θα φανούν στην πορεία. Για την ώρα το σίγουρο είναι πως και η Μπάγερν Μονάχου μπαίνει σε μια νέα εποχή και ο Νάγκελσμαν βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του, περνώντας το κατώφλι της “Säbener Straße” (η οδός όπου βρίσκεται το προπονητικό κέντρο της Μπάγερν) μόλις στα 33 του (ο Νόιερ είναι ένα χρόνο μεγαλύτερός του). Ο νεότερος προπονητής στην ιστορία του γερμανικού πρωταθλήματος θα έχει την ευκαιρία του να δοκιμαστεί στο υψηλότερο επίπεδο, να κατακτήσει τίτλους για πρώτη φορά (έχει βέβαια μπροστά του φέτος την προοπτική της κατάκτησης του Κυπέλλου με τη Λειψία για να αποχωρήσει με τον καλύτερο τρόπο από τους “ταύρους”) και να δείξει πως δικαίως ασχολούνται οι πάντες μαζί του τα τελευταία χρόνια και πως θα συνεχίσουν να ασχολούνται για πολλά ακόμη.

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

 

Πίσω