Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ21: Τα μεγάλα αστέρια

2021-03-24 17:00

 

Η φάση των ομίλων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κ21 ξεκινά σήμερα (24/3), σε μια διοργάνωση η οποία θα διεξαχθεί σε… δύο δόσεις, μιας και τα νοκ άουτ θα γίνουν τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου. Δεκαέξι ομάδες ρίχονται στη μάχη στα γήπεδα της Ουγγαρίας και της Σλοβενίας για να δούμε αν κάποια θα μπορέσει να πάρει τα σκήπτρα από την Ισπανία, η οποία κατέκτησε πριν δυο χρόνια τον τίτλο στα ιταλικά γήπεδα, ή αν φυσικά οι “φούριας ρόχας” (πολυνίκες του θεσμού μαζί με την Ιταλία) θα διατηρήσουν τα κεκτημένα τους. Όπως συμβαίνει πάντα σε αυτές τις διοργανώσεις, έτσι και τώρα υπάρχουν σε αυτή ορισμένα μεγάλα ταλέντα, ποδοσφαιριστές που θα λάμψουν ή έχουν ήδη αρχίσει να λάμπουν σε διεθνές και συλλογικό επίπεδο και επάνω στους οποίους τα βλέμματα όλων θα είναι στραμμένα. Πάμε λοιπόν να δούμε τους δέκα παίκτες που ξεχωρίζουν από αυτό το τουρνουά, όπως τους επέλεξε η διαδικτυακή έκδοση της “Marca”.

 

Τεούν Κουπμάινερς (Ολλανδία)

Η εθνική ανδρών της Ολλανδίας έχει να επιδείξει μια αξιόλογη φουρνιά τα τελευταία χρόνια και το ίδιο ισχύει και για τους παίκτες που ακολουθούν. Οι “μίνι-οράνιε” έχουν στη “φαρέτρα” τους πολλές αξιόλογες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών, όπως ο Τζάστιν Κλάιφερτ της Λειψίας, ο Σβεν Μπότμαν της Λιλ, ο Γιούργκεν Εκέλενκαμπ του Άγιαξ, ο Μίρον Μποάντου της Άλκμααρ, ο Γιαβαϊρό Ντιλροσούν της Χέρτα ή ο Μπράιαν Μπρόμπεϊ του Άγιαξ που σε λίγους μήνες θα ανήκει στη Λειψία. Ιδιαίτερη μνεία ωστόσο γίνεται στον χαφ της AZ, Τεούν Κουπμάινερς, ο οποίος κάνει μια φανταστική σεζόν. Ο 23χρονος άσος, του οποίου οι εκτελέσεις στα στημένα αποτελούν απειλή για κάθε ομάδα, έχει ήδη 15 γκολ και 5 ασίστ στην Eredivisie με την Άλκμααρ, ενώ από το ξεκίνημα της σεζόν 2018-19 μετρά 34 γκολ και μόνο οι Τάντιτς (52), Μπεργκχάουζ (42) και Μάλεν (36) τον ξεπερνούν.

 

Σάντρο Τονάλι (Ιταλία)

Ο άσος της Μίλαν θα είναι μαζί με τον Πάτρικ Κουτρόνε της Βαλένθια αυτοί που θα ηγηθούν σε αυτή την ομάδα της εθνικής Ιταλίας Κ21. Ο Τονάλι κατέπληξε τους πάντες τα προηγούμενα χρόνια με τη φανέλα της Μπρέσια, σε σημείο που πολλοί τον συγκρίνουν με τον Αντρέα Πίρλο λόγω του παρόμοιου στυλ παιχνιδιού, της κοινής αφετηρίας (Μπρέσια) και της έφεσης στις εκτελέσεις στημένων φάσεων. Ο Τονάλι αγωνίζεται αρχικά δανεικός στην ομάδα την οποία υποστήριζε από μικρό παιδί, παλεύει τη φετινή σεζόν να βρει θέση βασικού και να νιώσει σημαντικός στους “ροσονέρι”, ωστόσο είναι ακόμη 20 ετών και έχει όλο το μέλλον μπροστά του. Σε αυτή τη “σκουάντρα ατζούρα” είναι ό, τι πιο ποιοτικό υπάρχει, έχοντας συμπαραστάτες και άλλους ελπιδοφόρους παίκτες όπως οι Γκάμπια, Ζάπα, Φραμπότα ή Κολόμπο.

 

Μπραχίμ Ντίας (Ισπανία)

Ο επιθετικός της Μίλαν είναι ένα από τα μεγάλα αστέρια της εθνικής Ισπανίας στην προσπάθεια που θα κάνει να κατακτήσει και πάλι το τρόπαιο. Ο Ντίας αποχώρησε από τη Ρεάλ Μαδρίτης σε αναζήτηση περισσότερου χρόνου συμμετοχής τον οποίο τον βρήκε στην Ιταλία και δε μετανιώνει για αυτή του την απόφαση. Ποιοτικός ποδοσφαιριστής, γρήγορος και με καλό σουτ, χειρίζεται τη μπάλα εξίσου καλά και με τα δύο πόδια και μπορεί να παίξει τόσο πίσω από τον επιθετικό όσο και στις πτέρυγες, αποτελώντας μία σπουδαία λύση στα χέρια του ομοσπονδιακού προπονητή, Λούις ντε λα Φουέντε.

 

Γκονζάλο Βιγιάρ (Ισπανία)

Άλλος ένας Ισπανός ποδοσφαιριστής που εξελίχθηκε εντυπωσιακά στην Ιταλία. Για τη Ρόμα του Πάουλο Φονσέκα είναι πλέον ένας εξαιρετικά σημαντικός παίκτης στη μεσαία γραμμή της ομάδας, με την ποιότητα που διαθέτει, την αντίληψη του παιχνιδιού, την ακρίβεια στις πάσες και την τοποθέτησή του στο γήπεδο. Η φυσική του θέση είναι μπροστά από την άμυνα αλλά μπορεί να παίξει και σαν εσωτερικός μέσος σε σύστημα 4-3-3.

 

Εντουάρντο Καμαβινγκά (Γαλλία)

Έχοντας εντυπωσιάσει με την παρουσία του στη μεσαία γραμμή της Ρεν, ο Καμαβινγκά αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πρότζεκτ του γαλλικού ποδοσφαίρου και ένα από τα μεγάλα αστέρια αυτού του Ευρωπαϊκου Πρωταθλήματος. Σε ηλικία μόλις 18 ετών, μπορεί να είναι ο νεότερος ανάμεσα στους εκλεκτούς του Σιλβέν Ριπόλ αλλά είναι ίσως ο πιο… πολυδιαφημισμένος, με τις εμφανίσεις του να έχουν βάλει το όνομά του εδώ και καιρό στο μπλοκάκι του Ζινεντίν Ζιντάν για τη Ρεάλ αλλά και άλλων τεχνικών κορυφαίων ομάδων. Η φετινή σεζόν βέβαια δεν κυλά ιδανικά για τον Καμαβινγκά, αφού μπορεί να ξεκίνησε καλά αλλά ένας τραυματισμός τον πήγε πίσω στη συνέχεια. Ο ίδιος βλέπει αυτή τη διοργάνωση σα μια μεγάλη ευκαιρία για να επιστρέψει σε εμφανίσεις υψηλού επιπέδου, όντας μέλος μιας ομάδας με αρκετούς ποιοτικούς παίκτες (Κουντέ, Ικονέ, Μπαντιασίλ, Κονατέ, Καμαρά, Γκεντουζί), η οποία θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο δυνατή αν έδιναν το παρών και οι Αουάρ και Ντιαμπί που τέθηκαν εκτός λόγω τραυματισμού.

 

Ζουλς Κουντέ (Γαλλία)

Ο κεντρικός αμυντικός της Σεβίλλης ξεχωρίζει με την παρουσία του στους Ανδαλουσιάνους και βελτιώνεται συνεχώς. Η ποιότητά του είναι σπάνια για κεντρικό αμυντικό και στα 22 του πολλές είναι οι κορυφαίες ομάδες που τον γλυκοκοιτάζουν. Εκτός του ότι δεσπόζει στην άμυνα, είναι και πολύ καλός με τη μπάλα στα πόδια και αυτό το απέδειξε και με το τέρμα που πέτυχε στο πρόσφατο παιχνίδι της Σεβίλλης με τη Μπαρτσελόνα για το Κύπελλο Ισπανίας. Στην άμυνα της Γαλλίας θα έχει συμπαραστάτες υψηλού επιπέδου στα πρόσωπα των Κονατέ της Λειψίας, Μπαντιασίλ της Μονακό και Φοφανά της Λέστερ.

 

Κάλουμ Χάντσον-Οντόι (Αγγλία)

Στα πρότυπα της εθνικής ανδρών και η Κ21 της Αγγλίας που επίσης είναι μια ομάδα με πολλές επιλογές. Και μία από αυτές που ξεχωρίζουν είναι σίγουρα ο εξτρέμ της Τσέλσι, Χάντσον-Οντόι. Λίγοι παίκτες διαθέτουν την ποιότητα, την ταχύτητα και την ικανότητά του στη ντρίμπλα. Ο σοβαρός του τραυματισμός στον αχίλλειο τον κράτησε για πολλούς μήνες εκτός και φρέναρε την εξέλιξή του, όμως αυτό το τουρνουά είναι η ευκαιρία του να δείξει σε όλους πως έχει αφήσει οριστικά πίσω του αυτήν την περιπέτεια και πως μπορεί να γίνει ο σπουδαίος παίκτης που έδειχνε πως θα γινόταν στο ξεκίνημά του. Ο 20χρονος ακραίος έχει φέτος πέντε γκολ και τέσσερις ασίστ με την Τσέλσι, χωρίς να είναι βασικός και αναντικατάστατος στους “μπλε”.

 

Κέρτις Τζόουνς (Αγγλία)

Προερχόμενος από τις ακαδημίες της Λίβερπουλ, το “wonderkid” των “κόκκινων” έχει εκμεταλλευτεί τους πολλούς τραυματισμούς που έχουν χτυπήσει φέτος την ομάδα του Μερσεϊσάιντ και έχει εξελιχθεί σε έναν πολύ σημαντικό παίκτη για τον Γιούργκεν Κλοπ. Πέρσι συστήθηκε στο ευρύ κοινό με το καταπληκτικό γκολ που έβαλε κόντρα στην Έβερτον για το Fa Cup, ενώ φέτος έχει ήδη 30 συμμετοχές με τη Λίβερπουλ σε όλες τις διοργανώσεις, με τέσσερα γκολ και ισάριθμες ασίστ. Κομβικός για αυτή την εθνική Αγγλίας, η οποία βρίθει επιλογών διαθέτοντας παίκτες όπως ο Χάντσον-Οντόι, Γκρίνγουντ, ο Σμιθ Ρόου, ο Ενκέτια, ο Γκόντφρι, ο Ράιαν Σεσενιόν ή ο Άαρονς.

 

Φρανσίσκο Τρινκάο (Πορτογαλία)

Τρία χρόνια μετά τις σπουδαίες εμφανίσεις του στο Ευρωπαϊκό Κ21 του 2018, όταν κατέκτησε το τρόπαιο με την εθνική του και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με 5 γκολ (μαζί με τον Ζότα), ο Τρινκάο θα ενισχύσει και πάλι την Κ21 της Πορτογαλίας, έχοντας ενδιάμεσα συμμετοχές και με την ανδρική ομάδα και όντας πλέον παίκτης της Μπαρτσελόνα. Στους “μπλαουγκράνα” πήγε το περασμένο καλοκαίρι ως ένας πολλά υποσχόμενος ποδοσφαιριστής που είχε εντυπωσιάσει με τη φανέλα της Μπράγκα, ωστόσο η πρώτη του χρονιά τον βρίσκει με σκαμπανεβάσματα και με τον ίδιο να δυσκολεύεται να βρει θέση βασικού στην ομάδα του Κούμαν. Το 2021 έχει ξεκινήσει πολύ καλά γι’ αυτόν πάντως, αφού πέτυχε τα τρία πρώτα του γκολ με τους Καταλανούς και μοίρασε ακόμη και μια ασίστ. Σε αυτό το τουρνουά θα είναι το σημείο αναφοράς για τους Πορτογάλους.

 

Πέδρο Γκονσάλβες (Πορτογαλία)

Βαδίζοντας στα χνάρια του Μπρούνο Φερνάντες, ο Πέδρο Γκονσάλβες πραγματοποιεί μία εντυπωσιακή χρονιά με τη Σπόρτινγκ Λισσαβώνας και αυτή τη στιγμή είναι πρώτος σκόρερ στην πορτογαλική λίγκα με 15 γκολ, οδηγώντας τα “λιοντάρια” ολοταχώς για το πρώτο τους πρωτάθλημα μετά από 19 χρόνια. Εάν δεν ήταν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ21, θα είχε σίγουρα μια θέση στις κλήσεις του Φερνάντο Σάντος για την ανδρική ομάδα. Ικανός στη δημιουργία παιχνιδιού και αποτελεσματικότατος στο σκοράρισμα (χωρίς καν να είναι κλασσικός επιθετικός), ο Πέδρο Γκονσάλβες θα αποτελέσει μεγάλο όπλο για την εθνική Πορτογαλίας, έχοντας πλάι του παίκτες όπως ο Τρινκάο, ο Ζέντσον Φερνάντες, ο Ραφαέλ Λεάο ή ο Νταλότ.

 

 ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω