Επτά εισιτήρια για τους 16 αναζητούν κάτοχο στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων του Champions League

2015-12-07 22:06

Ο πρώτη πράξη του Champions League της σεζόν 2015-16 φτάνει στην κορύφωσή της, αφού αυτήν την εβδομάδα διεξάγεται η τελευταία αγωνιστική των ομίλων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης και οι όποιες τελευταίες εκκρεμμότητες υπάρχουν για την πρόκριση στην επόμενη φάση αναμένεται να ξεκαθαρίσουν. Συγκεκριμένα, επτά είναι οι ομάδες που περιμένουμε να γίνουν γνωστές για να συμπληρωθεί το παζλ των “16” (την επόμενη Δευτέρα η κλήρωση) και οι οποίες θα ακολουθήσουν τις Ρεάλ Μαδρίτης, Παρί Σεν Ζερμέν, Μπενφίκα, Ατλέτικο Μαδρίτης, Γιουβέντους, Μάντσεστερ Σίτι, Μπαρτσελόνα, Μπάγερν Μονάχου και Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης στον επόμενο γύρο. Ας δούμε λοιπόν σε ποιούς ομίλους υπάρχουν ακόμη ανοικτοί λογαριασμοί για την πρόκριση στη φάση των “16”.


 

2ος ΟΜΙΛΟΣ: Τρεις είναι οι ομάδες που θα παλέψουν μέχρι την τελευταία στιγμή για δύο θέσεις που οδηγούν στην επόμενη φάση του Champions League στον όμιλο αυτόν. Βόλφσμπουργκ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Αϊντχόβεν θα διεκδικήσουν τις-σχεδόν ισοδύναμες-πιθανότητες που τους αναλογούν για μια θέση στους “16”, με τα βλέμματα των περισσότερων να στρέφονται στην προσπάθεια των “μπέμπηδων” για πρόκριση, αφού ένας πιθανός αποκλεισμός τους από τη φάση των ομίλων στην επανεμφάνισή τους μετά από απουσία ενός έτους από τη διοργάνωση θα προκαλέσει το λιγότερο μεγάλη αίσθηση. Η ομάδα του Λούις Φαν Χάαλ δοκιμάζεται στη Γερμανία κόντρα στην πρωτοπόρο του ομίλου, Βόλφσμπουργκ, σε ένα παιχνίδι-τελικό, αφού πιθανότατα ο χαμένος χάνει και την πρόκριση. Η αποστολή της Γιουνάιτεντ γίνεται μάλιστα ακόμη πιο δύσκολη αφού δε θα έχει στη διάθεσή της για το μεγάλο αυτό ματς τους Γουέιν Ρούνεϊ και Μόργκαν Σνάιντερλιν, ενώ αξίζει να σημειώσουμε πως οι “κόκκινοι διάβολοι” υστερούν και σε πιθανή ισοβαθμία με την Αϊντχόβεν στους 8 βαθμούς! Με τη σειρά της, η πρωταθλήτρια Ολλανδίας δεν έχει παρά να νικήσει την τελευταία ΤΣΣΚΑ Μόσχας για να εξασφαλίσει την πρόκριση ό, τι κι αν γίνει στο ματς της Γερμανίας, μια ΤΣΣΚΑ όμως που θα κυνηγήσει το “διπλό”, αφού μόνο αυτό θα τη στείλει στο Europa League εις βάρος της PSV! Με λίγα λόγια, τα πάντα είναι ανοικτά σε αυτόν τον όμιλο, όπου είναι πολύ πιθανό να έχουμε ένα φινάλε-θρίλερ.


 

1. Βόλφσμπουργκ 9

2. Μάντσεστερ Γ. 8

3. Αϊντχόβεν 7

4. ΤΣΣΚΑ Μόσχας 4


 

Τελευταία αγωνιστική: Βόλφσμπουργκ-Μάντσεστερ Γ., Αϊντχόβεν-ΤΣΣΚΑ Μόσχας

    Χωρίς το μεγάλο της αστέρι, Γουέιν Ρούνεϊ, θα παραταχθεί η Γιουνάιτεντ στον "τελικό" της "Volkswagen Arena" κόντρα στη Βόλφσμπουργκ


 

5ος ΟΜΙΛΟΣ: Με την “εξάρα” απέναντι στη Ρόμα την περασμένη αγωνιστική, η Μπαρτσελόνα εξασφάλισε διά περιπάτου την πρόκρισή της στην επόμενη φάση σε αυτόν τον όμιλο και πλέον μένει να μάθουμε ποιά ομάδα θα τερματίσει στη δεύτερη θέση. Οι “Ρωμαίοι”, μαζί με τις Λεβερκούζεν και ΜΠΑΤΕ Μπορίσοβ ερίζουν για τη θέση αυτή, με τους “τζιαλορόσι” να έχουν φαινομενικά περισσότερες πιθανότητες αφού υποδέχονται στο “Ολίμπικο” την πρωταθλήτρια Λευκορωσίας, ΜΠΑΤΕ, ενώ οι “ασπιρίνες”, που δε βρίσκονται και στην καλύτερη κατάσταση, φιλοξενούν την αδιάφορη μεν αλλά πανίσχυρη “Μπάρτσα”. Με νίκη επί των Λευκορώσων, η παρέα των Τοροσίδη και Μανωλά περνάει στην επόμενη φάση (υπερτερεί άλλωστε και σε πιθανή ισοβαθμία με τη Μπάγερ), το ίδιο ισχύει όμως και για την ΜΠΑΤΕ, που θέλει να πάρει το “διπλό” στη Ρώμη και ταυτόχρονα να μη νικήσει η Λεβερκούζεν τη Μπαρτσελόνα, έτσι ώστε να πανηγυρίσει την πρόκριση στην επόμενη φάση του Champions League για πρώτη φορά στην ιστορία της.


 

1. ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ 13

2. Ρόμα 5

3. Λεβερκούζεν 5

4. ΜΠΑΤΕ 4


 

Τελευταία αγωνιστική: Λεβερκούζεν-Μπαρτσελόνα, Ρόμα-ΜΠΑΤΕ


 

6ος ΟΜΙΛΟΣ: Ένα παιχνίδι, μία πρόκριση για τον Ολυμπιακό είναι το μεθαυριανό (9/12) απέναντι στην Άρσεναλ, στο ματς της χρονιάς για τους “ερυθρόλευκους”. Η ομάδα του Μάρκο Σίλβα υποδέχεται στο “Γεώργιος Καραϊσκάκης” τους “κανονιέρηδες” για τέταρτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια (και πάντα την τελευταία αγωνιστική), όμως φέτος είναι η πρώτη φορά που αυτό το παιχνίδι έχει χαρακτήρα τελικού και για τις δύο ομάδες. Οι πρωταθλητές Ελλάδος θα παίξουν για... τρία αποτελέσματα κόντρα στην ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ, αφού θέλουν είτε νίκη, είτε ισοπαλία είτε ήττα με ένα γκολ διαφορά (0-1 ή 1-2) για να πανηγυρίσουν την πρόκρισή τους στις 16 κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης για τέταρτη φορά μέσα σε οκτώ χρόνια. Βέβαια, όσο απλά φαίνονται τα πράγματα στη θεωρία για τον Ολυμπιακό, τόσο δύσκολα είναι στην πράξη, αφού η Άρσεναλ διαθέτει μία πολύ καλή ομάδα ικανή να κάνει τη ζημιά, οι “ερυθρόλευκοι” όμως θα έχουν ως μεγάλο όπλο το απίθανο “διπλό” (2-3) που σημείωσαν στο Λονδίνο τη δεύτερη αγωνιστική των ομίλων και φυσικά την “καυτή” τους έδρα, στην οποία έχουν “λυγίσει” τα τελευταία χρόνια ομάδες όπως η Ντόρτμουντ, η Μπενφίκα, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Ατλέτικο και η Γιουβέντους. Από την πλευρά τους φυσικά, οι Λονδρέζοι θέλουν μόνο νίκη με τουλάχιστον δύο γκολ διαφορά για να “κλέψουν” την πρόκριση από τους Πειραιώτες.


 

1. ΜΠΑΓΕΡΝ 12

2. Ολυμπιακός 9

3. Άρσεναλ 6

  1. Ντιναμό Ζ. 3

Τελευταία αγωνιστική: Ντιναμό Ζάγκρεμπ-Μπάγερν Μονάχου, Ολυμπιακός-Άρσεναλ

Μία ολόκληρη χρονιά σε 90 λεπτά. Οι φίλοι του Ολυμπιακού περιμένουν να δουν αυτήν την εικόνα και μετά το σφύριγμα της λήξης του πολύ μεγάλου παιχνιδιού απέναντι στην Άρσεναλ


 

7ος ΟΜΙΛΟΣ: Η... ποδοσφαιρική μοίρα τα ήθελε έτσι ώστε ο Ζοσέ Μουρίνιο να παίζει το κεφάλι του απέναντι στην πρώην ομάδα του, την Πόρτο, με την οποία μάλιστα πανηγύρισε την κατάκτηση του Champions League το 2004. Η φετινή Τσέλσι συνεχίζει την κάκιστη πορεία της στη φετινή Premier League, βρίσκεται μόλις στο +3 από τη ζώνη του υποβιβασμού μετά τη νέα ήττα που υπέστη, αυτή τη φορά από τη νεοφώτιστη Μπόρνμουθ, και τυχόν αποκλεισμός από τη φάση των ομίλων του Champions League θα είναι το... κερασάκι στην τούρτα σε αυτό το απογοητευτικό πρώτο μισό της φετινής χρονιάς για τους “μπλε”. Έτσι λοιπόν, το Τσέλσι-Πόρτο είναι ο ορισμός του “ο θάνατός σου η ζωή μου”, αφού οι δύο ομάδες ισοβαθμούν στην πρώτη θέση με 10 βαθμούς (η Πόρτο είχε νικήσει την Τσέλσι στο “Ντραγκάο” στον πρώτο γύρο με 2-1), όμως ο χαμένος είναι πολύ πιθανό να μείνει εκτός διοργάνωσης, αφού στην τρίτη θέση καραδοκεί η Ντιναμό Κιέβου, η οποία την ίδια ώρα θα φιλοξενεί την... άποντη έως τώρα Μακάμπι Τελ-Αβίβ και πιθανότατα θα πάρει τους τρεις βαθμούς της νίκης. Λονδρέζοι και “δράκοι”, λοιπόν, είναι καταδικασμένοι να κυνηγήσουν τη νίκη σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ματς της αγωνιστικής και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα αντέξει ο εγωισμός του Μουρίνιο μπροστά στην πιθανότητα να πανηγυρίσει η πρώην ομάδα του και ο... Ίκερ Κασίγιας (με τον οποίο είχε τη γνωστή διαμάχη στη Ρεάλ) την πρόκριση μέσα στο “Στάμφορντ Μπριτζ”.


 

1. Πόρτο 10

2. Τσέλσι 10

3. Ντιναμό Κ. 8

4. Μακάμπι 0

Τελευταία αγωνιστική: Ντιναμό Κιέβου-Μακάμπι Τελ-Αβίβ, Τσέλσι-Πόρτο

    Ο Ζοσέ Μουρίνιο γνωρίζει πολύ καλά πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την ομάδα του στο ματς με την Πόρτο πέρα από την πρόκριση, αν θέλει να συνεχίσει να είναι προπονητής της Τσέλσι


 

8ος ΟΜΙΛΟΣ: Στην παρθενική της συμμετοχή σε φάση ομίλων Champions League, η Γάνδη θα διεκδικήσει μέχρι τέλους τις πιθανότητές της να βρεθεί στις “16” καλύτερες ομάδες της φετινής χρονιάς. Η πρωταθλήτρια Βελγίου υποδέχεται τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, που έχει ήδη προκριθεί έχοντας κάνει το πέντε στα πέντε στον όμιλο, και χρειάζεται να φέρει ίδιο ή καλύτερο αποτέλεσμα από τη Βαλένθια για να πανηγυρίσει μία ιστορική πρόκριση. Με τη σειρά τους οι “νυχτερίδες”, με νέο προπονητή πλέον τον Γκάρι Νέβιλ, υποδέχονται την απογοητευτική και ήδη εκτός ευρωπαϊκής συνέχειας, Λιόν, και θέλουν μόνο τη νίκη και ταυτόχρονα να μη νικήσει η Γάνδη τη Ζενίτ, για να είναι αυτές που θα συνεχίσουν. Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε πως αν πετύχει άλλη μία νίκη η Ζενίτ, τότε θα γίνει η έκτη ομάδα στην ιστορία της διοργάνωσης που θα καταφέρει να τερματίσει τη φάση των ομίλων με το απόλυτο των νικών, μετά τις Μίλαν (1992-93), Παρί Σεν Ζερμέν (1994-95), Σπαρτάκ Μόσχας (1995-96), Μπαρτσελόνα (2002-03) και Ρεάλ Μαδρίτης (2011-12 και 2014-15).


 

1. ΖΕΝΙΤ 15

2. Γάνδη 7

3. Βαλένθια 6

4. Λιόν 1

Τελευταία αγωνιστική: Βαλένθια-Λιόν, Γάνδη-Ζενίτ


 

Η μάχη της πρωτιάς

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει βέβαια και η μάχη για την πρώτη θέση, η οποία θα λάβει χώρα σε δύο ξεχωριστούς ομίλους ανάμεσα σε ομάδες που έχουν ήδη προκριθεί. Την ώρα που Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Μπάγερν και Ζενίτ γνωρίζουν ήδη ότι θα μπουν ως ισχυρές στην κλήρωση της 14ης Δεκεμβρίου, στον 3ο και τον 4ο όμιλο η πρωτιά θα κριθεί την τελευταία αυτή αγωνιστική. Συγκεκριμένα, στον 3ο όμιλο, Μπενφίκα και Ατλέτικο Μαδρίτης ισοβαθμούν στους 10 πόντους έχοντας εξασφαλίσει και οι δύο την πρόκρισή τους στην επόμενη φάση, και θα λύσουν τις μεταξύ τους διαφορές στη μάχη του “Ντα Λουζ”, με τη νικήτρια να παίρνει και την πρώτη θέση, ενώ σε περίπτωση ισοπαλίας οι Πορτογάλοι έχουν το πάνω χέρι, αφού είχαν νικήσει την Ατλέτικο εκτός έδρας στη δεύτερη αγωνιστική (1-2). Σε ό, τι αφορά τον 4ο όμιλο, Γιουβέντους και Μάντσεστερ Σίτι συνεχίζουν παρέα στους “16”, με τη “Γηραιά Κυρία” να έχει το προβάδισμα για να τερματίσει πρώτη μετά τη νέα νίκη της επί της Σίτι αυτή τη φορά στο Τορίνο την περασμένη αγωνιστική. Οι “μπιανκονέρι” είναι πρώτοι αυτή τη στιγμή με 11 βαθμούς, οι “πολίτες” ακολουθούν με 9 και μόνο με νίκη τους επί της Γκλάντμπαχ και ταυτόχρονα ήττα της “Γιούβε” από τη Σεβίλλη μπορούν να κόψουν πρώτοι το “νήμα”.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω