Επιστροφή στα αστέρια (Μέρος Α)

2016-02-13 19:13

Το διάστημα των δύο μηνών χωρίς δράση στο Champions League μπορεί να έμοιαζε με... αιώνα για τους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους, όμως η αναμονή παίρνει τέλος! Η κορυφαία ποδοσφαιρική διασυλλογική διοργάνωση ξυπνά από τη χειμερία νάρκη της και το σεντόνι είναι έτοιμο να κυματίσει ξανά, μιας και την εβδομάδα που μας έρχεται η φάση των “16” ξεκινά και οι ομάδες θα ριχτούν στη μάχη των νοκ άουτ παιχνιδιών, μπαίνοντας στην τελική ευθεία που θα έχει τερματισμό το “Σαν Σίρο” του Μιλάνου στις 28 Μαΐου. Στο παρακάτω αφιέρωμα θα δούμε αναλυτικά τα οκτώ ζευγάρια της φάσης των “16”, από την οποία έχουμε να περιμένουμε αμφίρροπες αναμετρήσεις, θέαμα, αγωνία αλλά και τρία μεγάλα ντέρμπι, στην επιστροφή των κορυφαίων ομάδων στα αστέρια.


 

Παρί Σεν Ζερμέν-Τσέλσι (16/2 και 9/3)

Ένα από τα τρία πολύ μεγάλα παιχνίδια που έβγαλε η κληρωτίδα είναι αυτό ανάμεσα στην Παρί και την Τσέλσι. Οι δύο ομάδες θα αναμετρηθούν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά σε νοκ-άουτ φάση του Champions League και ευχή όλων είναι οι δύο αναμετρήσεις τους να μας επιφυλάσσουν το ίδιο σασπένς που είχαν και αυτές των προηγούμενων ετών. Έχοντας εξασφαλίσει εδώ και... μήνες το τέταρτο συνεχόμενο πρωτάθλημά της στη Γαλλία, η Παρί βλέπει το Champions League ως το μεγαλύτερο στοίχημα για να εδραιωθεί στη συνείδηση όλων ως μία από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες και για να δει τα πετροδόλαρα που έχουν ξοδέψει οι επενδυτές από το Κατάρ τα τελευταία χρόνια να πιάνουν τόπο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Τσέλσι διανύει μία μετριότατη χρονιά, η οποία ξεκίνησε καταστροφικά και είχε ως συνέπεια και την απομάκρυνση του Μουρίνιο από την τεχνική ηγεσία, όμως ακόμη και τώρα, δύο μήνες μετά την απόλυση του Πορτογάλου, η κατάσταση δεν έχει αλλάξει θεαματικά και οι Λονδρέζοι μοιάζουν να έχουν χάσει το τρένο του Champions League της επόμενης σεζόν, εκτός και αν το... κατακτήσουν φέτος, όπως έπραξαν και το 2012.

Τι έκαναν στους ομίλους: Οι Παριζιάνοι τερμάτισαν στη δεύτερη θέση με τρεις βαθμούς λιγότερους από τη Ρεάλ Μαδρίτης, αφού η ήττα τους με 1-0 στο “Μπερναμπέου” από τη “βασίλισσα” αποδείχθηκε καθοριστική, ενώ η Τσέλσι κατέλαβε την πρώτη θέση στον όμιλό της, αν και χρειάστηκε να παίξει... τελικό με την Πόρτο την τελευταία αγωνιστική, από τον οποίο και βγήκε νικήτρια με 2-0.

Τι μας θυμίζει: Τις δύο συναρπαστικές μεταξύ τους μάχες τα δύο προηγούμενα χρόνια στην κορυφαία διοργάνωση. Τη σεζόν 2013-14 οι δύο ομάδες είχαν συναντηθεί στα προημιτελικά, με την Τσέλσι να χάνει με 3-1 στο Παρίσι αλλά να κάνει την ανατροπή στο “Στάμφορντ Μπριτζ” νικώντας με 2-0 και παίρνοντας την πρόκριση (με γκολ του Ντεμπά Μπα στο 86'). Πέρσι, το 1-1 του “Παρκ ντε Πρενς” έδινε μικρό προβάδισμα στην ομάδα του Μουρίνιο, όμως σε έναν συγκλονιστικό επαναληπτικό στο Λονδίνο, η Παρί Σεν Ζερμέν-που έπαιζε με 10 από το 31' μετά την αποβολή του Ιμπραΐμοβιτς-ισοφάρισε δύο φορές το προβάδισμα της Τσέλσι με δυο κεφαλιές των κεντρικών της αμυντικών, Νταβίντ Λουίζ και Τιάγκο Σίλβα, και το τελικό 2-2 της χάρισε μία επική πρόκριση.

Ποιά θα περάσει: Η “ψημένη” πλέον και στα μεγάλα ευρωπαϊκά παιχνίδια Παρί, με όπλα το πλούσιο ρόστερ της και τις καλές εμφανίσεις της μέσα στη φετινή χρονιά, δείχνει ικανή να επαναλάβει την περσινή επιτυχία και να προκριθεί ξανά εις βάρος μιας Τσέλσι η οποία προσπαθεί ακόμη να βρει τη χαμένη της ταυτότητα μέσα σε μία χρονιά που μοιάζει χαμένη από το ξεκίνημά της.


 

Μπενφίκα-Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης (16/2 και 9/3)

Οι “αετοί” της Λισσαβόνας επιστρέφουν ξανά σε νοκ άουτ φάση του Champions League μετά από τέσσερα χρόνια, στη διάρκεια των οποίων μεσολάβησαν οι δύο διαδοχικοί χαμένοι τελικοί στο Europa League. Η Μπενφίκα, των Μήτρογλου και Σάμαρη, θέλει να αποδείξει πως παραμένει το ίδιο δυνατή και στη μετά Ζόρζε Ζέσους εποχή και παράλληλα με τη μεγάλη μάχη που δίνει στην Πορτογαλία για τον τίτλο, στοχεύει ψηλά και στην Ευρώπη. Αντίπαλός της η Ζενίτ, η οποία βλέπει την εξαιρετική δουλειά που κάνει ο Αντρέ Βίλας-Μπόας στην Αγία Πετρούπολη να αποδίδει καρπούς μιας και πέρσι κατέκτησε τον τίτλο στη Ρωσία μετά από τρία χρόνια ενώ ήταν από τις ομάδες που αναμφισβήτητα ξεχώρισαν στην φάση των ομίλων του φετινού Champions League.

Τι έκαναν στους ομίλους: Η Μπενφίκα πήρε τη δεύτερη θέση πίσω από την Ατλέτικο Μαδρίτης, την οποία νίκησε τη δεύτερη αγωνιστική με 2-1 μέσα στο “Βιθέντε Καλντερόν”, όμως στο καθοριστικό παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής οι “ροχιμπλάνκος” απάντησαν με το ίδιο νόμισμα και πήραν τη νίκη με το ίδιο σκορ μέσα στην Πορτογαλία. Από την άλλη, η Ζενίτ εντυπωσίασε με την πορεία της στον 8ο όμιλο, αφού πέτυχε πέντε νίκες στις πρώτες πέντε αγωνιστικές, όμως η ήττα της στο τελευταίο ματς από τη Γάνδη της στέρησε τη δυνατότητα να μπει στο πολύ κλειστό κλαμπ των ομάδων που έχουν ολοκληρώσει τη φάση των ομίλων με το έξι στα έξι.

Τι μας θυμίζει: Η τελευταία παρουσία της Μπενφίκα σε νοκ άουτ φάση του Champions League ήταν το 2011-12, όταν έφτασε μέχρι τους οκτώ. Για να φτάσει εκεί, απέκλεισε τη Ζενίτ στους “16”, την οποία νίκησε με 2-0 στην Πορτογαλία ενώ ηττήθηκε με 3-2 στον επαναληπτικό της Ρωσίας. Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν και πέρσι στους ομίλους, με τη Ζενίτ να νικάει δις τους “αετούς”, 2-0 εκτός και 1-0 εντός.

Ποιός θα περάσει: Πρόκειται για ένα εξαιρετικά αμφίρροπο ζευγάρι, με τις δύο ομάδες να έχουν σχεδόν τις ίδιες πιθανότητες πρόκρισης. Βάσει περισσότερων λύσεων στο ρόστερ και μεγαλύτερης ευρωπαϊκής παράδοσης πάντως, η Μπενφίκα μοιάζει να έχει ένα μικρό προβάδισμα, χωρίς βέβαια αυτό να της εξασφαλίζει το παραμικρό όταν έρθει η ώρα των αποδείξεων.


 

Γάνδη-Βόλφσμπουργκ (17/2 και 8/3)

Πολλούς ίσως ξενίζει η σύνθεση αυτού του ζευγαριού για τη φάση των “16” μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για το Champions League. Κι όμως, η μεγάλη έκπληξη της περσινής χρονιάς στο Βέλγιο, Γάνδη, η οποία κατέκτησε το πρώτο της πρωτάθλημα ξαφνιάζοντας τους πάντες, συνέχιζει την τρελή της πορεία, αφού στην παρθενική της εμφάνιση στο Champions League πέρασε στην επόμενη φάση! Και η κληρωτίδα δεν της φέρθηκε σκληρά, αφού ναι μεν η Βόλφσμπουργκ είναι μία ομάδα που διαθέτει πολύ ποιοτικότερους ποδοσφαιριστές από τα “βουβάλια”, όμως φέτος διανύει μία πολύ μέτρια χρονιά, πολύ μακριά από τα περσινά της στάνταρ, όπου κατά γενική ομολογία ήταν η κορυφαία ομάδα στη Γερμανία μετά την άπιαστη Μπάγερν. Οι “λύκοι”, πάντως, έχουν μπροστά τους μία τεράστια ευκαιρία να βρεθούν στην οκτάδα.

Τι έκαναν στους ομίλους: Σε έναν όμιλο με Ζενίτ, Βαλένθια και Λιόν, όλοι πίστευαν πως η πρωτάρα Γάνδη θα παίξει απλά για τη συμμετοχή και για να μαζέψει εμπειρίες, όμως η πρωταθλήτρια Βελγίου πήρε μία απίστευτη πρόκριση, έχοντας μόλις έναν βαθμό στον πρώτο γύρο και σημειώνοντας τρεις νίκες σε ισάριθμα ματς στον δεύτερο (!), τερματίζοντας δεύτερη πίσω από τη Ζενίτ. Η Βόλφσμπουργκ βρέθηκε σε έναν μπλεγμένο όμιλο με Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Αϊντχόβεν, στον οποίο και οι δύο θέσεις της πρόκρισης κρίθηκαν την τελευταία αγωνιστική, όμως οι “λύκοι” θριάμβευσαν επί των “κόκκινων διαβόλων” με 3-2 και προκρίθηκαν πανηγυρικά ως πρώτοι.

Τι μας θυμίζει: Οι δύο ομάδες δεν έχουν αναμετρηθεί ποτέ και σε καμία διοργάνωση στο παρελθόν. Άλλωστε όπως αναφέραμε και παραπάνω, πρόκειται για ένα ζευγάρι που δύσκολα περιμέναμε να δούμε, ειδικά σε επίπεδο Champions League.

Ποιός θα περάσει: Το παρθενικό ταξίδι της Γάνδης στα αστέρια του Champions League επεφύλασσε πολλές συγκινήσεις, όμως η λογική, αν υπάρχει τέτοια στο ποδόσφαιρο βέβαια, λέει ότι τελειώνει κάπου εδώ. Όσο μέτρια χρονιά και να διανύει η Βόλφσμπουργκ, η ποιότητα των παικτών της δε συγκρίνεται φυσικά με αυτή που διαθέτουν οι Βέλγοι και η Κυπελλούχος Γερμανίας είναι το φαβορί για την πρόκριση στα προημιτελικά.


 

Ρόμα-Ρεάλ Μαδρίτης (17/2 και 8/3)

Ένα ζευγάρι από τα παλιά έβγαλε η κληρωτίδα, αφού μετά από χρόνια Ρόμα και Ρεάλ Μαδρίτης θα συναντηθούν ξανά με φόντο την πρόκριση στα προημιτελικά. Από τη μία, η Ρόμα μοιάζει να έχει μπει σε μία νέα, καλύτερη περίοδο χάρη στην αύρα που έχει φέρει η επιστροφή του Λουτσιάνο Σπαλέτι μετά από έξι χρόνια στη Ρώμη, αφού ήταν φανερό πως ο κύκλος του Ρούντι Γκαρσιά είχε κλείσει στο “Ολίμπικο”. Οι Ρωμαίοι είναι πλέον αφοσιωμένοι στο πώς θα εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους και στο επόμενο Champions League τερματίζοντας στην πρώτη τριάδα της Serie A, θα προσπαθήσουν όμως για την υπέρβαση κόντρα στη Ρεάλ. Με τη σειρά της, η “βασίλισσα” διανύει μία χρονιά στην οποία όλα ξεκίνησαν και συνέχισαν στραβά (επιλογή Μπενίτεθ, φιάσκο Ντε Χέα, αποκλεισμός από το Κύπελλο λόγω αντικανονικής συμμετοχής του Τσερίτσεφ, άσχημα αποτελέσματα στα μεγάλα παιχνίδια), όμως το Champions League είναι μία διαφορετική υπόθεση και αποτελεί όπως κάθε χρόνο τον βασικό της στόχο. Η παρουσία του Ζινεντίν Ζιντάν στην άκρη του πάγκου, άλλωστε, έχει επαναφέρει τα χαμόγελα στη Μαδρίτη και ο Γάλλος πρώην άσος θέλει όσο τίποτε να φέρει το τρόπαιο με τα “μεγάλα αυτιά” ξανά στο “Μπερναμπέου”, στην πρώτη του χρονιά ως πρώτος προπονητής της Ρεάλ.

Τι έκαναν στους ομίλους: Η Ρόμα πέρασε στην επόμενη φάση συγκεντρώνοντας μόλις έξι βαθμούς και χωρίς να εντυπωσιάσει ιδιαίτερα, αφού έφυγε από το “Καμπ Νου” με έξι γκολ στην πλάτη ενώ θα μπορούσε να αποκλειστεί ακόμη και από τη ΜΠΑΤΕ Μπορίσοβ. Τελικά τερμάτισε δεύτερη αρκετά πίσω από τη Μπαρτσελόνα, σημειώνοντας μόλις μία νίκη σε έξι ματς! Από την άλλη, η Ρεάλ έδειξε ένα πολύ σοβαρό πρόσωπο στους ομίλους (εκτός από το 4-3 με τη Σαχτάρ και ενώ είχε προηγηθεί με 4-0) και τερμάτισε αήττητη στην πρώτη θέση, φέρνοντας μόλις μία “λευκή” ισοπαλία με την Παρί Σεν Ζερμέν στη Γαλλία.

Τι μας θυμίζει: Ρόμα και Ρεάλ αναμετρήθηκαν αρκετές φορές στις αρχές της περασμένης δεκαετίας στο Champions League, με τους περισσότερους να φέρνουν στο μυαλό τις τότε μάχες της Ρόμα των Καφού, Τότι και Μπατιστούτα κόντρα στη Ρεάλ των “γκαλάκτικος” (Ζιντάν, Ραούλ, Φίγκο, Ρονάλντο κλπ). Την πρώτη και μοναδική μέχρι φέτος φορά που οι δύο ομάδες κοντραρίστηκαν σε νοκ άουτ φάση πάντως, στους “16” της σεζόν 2007-08, η Ρόμα ήταν αυτή που πανηγύρισε την πρόκριση, νικώντας μάλιστα δύο φορές με το ίδιο σκορ (2-1) τους “μερένχες”.

Ποιός θα περάσει: Σε όσο καλό φεγγάρι κι αν βρίσκεται η Ρόμα μετά την άφιξη του Σπαλέτι, η Ρεάλ Μαδρίτης διαθέτει σαφώς μεγαλύτερη ποιότητα και ακόμη κι αν δεν έχει πείσει κανέναν φέτος στα σημαντικά παιχνίδια που έχει δώσει, οι “τζιαλορόσι” δε μπορούν να σταθούν ανυπέρβλητο εμπόδιο για μια ομάδα που έχει στόχο να πρωταγωνιστήσει ακόμη μια χρονιά στην κορυφαία διοργάνωση.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω