Επιστροφή στ' αστέρια (Μέρος β')

2020-02-25 17:07

Το δεύτερο μέρος των πρώτων αγώνων της φάσης των “16” του φετινού Champions League έρχεται αυτή την εβδομάδα, με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερα ονόματα τα οποία ρίχνονται κι αυτά με τη σειρά τους στη μάχη των νοκ άουτ και ακόμη περισσότερα σπουδαία παιχνίδια. Πάμε να τα δούμε.

 

Τσέλσι-Μπάγερν (25/2, 18/3)

Για πρώτη φορά μετά από εκείνον τον συναρπαστικό τελικό του 2012 στο Μόναχο, Τσέλσι και Μπάγερν συναντιούνται ξανά στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Τότε, οι “μπλε” κόντρα σε όλα τα προγνωστικά είχαν στεφθεί πρωταθλητές Ευρώπης για πρώτη και μοναδική ως τώρα φορά στην ιστορία τους μέσα στο “σπίτι” της Μπάγερν, ισοφαρίζοντας μάλιστα στο τέλος το παιχνίδι σε 1-1 με εκείνη την κεφαλιά του Ντρογκμπά, παίρνοντας στη συνέχεια τον τίτλο στα πέναλτι και ρίχνοντας τους Βαυαρούς στο καναβάτσο. Φέτος θα τα πουν φυσικά σε πολύ διαφορετικές συνθήκες. Η Τσέλσι του Φράνκ Λάμπαρντ (παρών ως αρχηγός της ομάδας στον τελικό του 2012) κατάφερε να γυρίσει υπέρ της την απαγόρευση μεταγραφών που της επέβαλε για το περασμένο καλοκαίρι η UEFA και έχει παρουσιάσει ένα πολύ δυνατό και αξιόλογο σύνολο με τα όποια σκαμπανεβάσματά της, ενώ έχει αναδείξει και νέους πρωταγωνιστές (Έιμπραχαμ, Μάουντ, Τζέιμς). Βέβαια, το ότι έχει αρκετούς νεαρούς ποδοσφαιριστές που μόλις φέτος πήραν το “βάπτισμα του πυρός” στη διοργάνωση (το ίδιο και ο Λάμπαρντ σαν προπονητής) σημαίνει και απειρία, παρ’ όλα αυτά οι Λονδρέζοι έχουν τις δυνατότητες να κοντράρουν στα ίσια τη Μπάγερν. Οι “μπλε” πάντως, που δίνουν παράλληλα και τη δική τους μάχη στο αγγλικό πρωτάθλημα για να είναι στην τετράδα και ξανά στο Champions League της επόμενης σεζόν, δεν ενισχύθηκαν το χειμώνα σε θέσεις όπου ενδεχομένως είχαν ανάγκη, όπως στην άμυνα ή σε αυτή του σέντερ φορ, κι αυτό ίσως στοιχήσει σε αυτό το επίπεδο.

 

Η Μπάγερν Μονάχου μοιάζει το φαβορί σε αυτό το ζευγάρι, τουλάχιστον στα χαρτιά. Οι Βαυαροί είχαν μια εξαιρετική πορεία στους ομίλους (η μοναδική ομάδα που έκανε το 6/6), ενώ βάσει αριθμών μπορεί κανείς να πει πως ήταν η κορυφαία ομάδα στην ιστορία των ομίλων της διοργάνωσης. Τα νοκ άουτ βέβαια είναι πάντα διαφορετική υπόθεση, όμως η Μπάγερν δείχνει πως έχει την ποιότητα να φτάσει-όπως πάντα τα τελευταία χρόνια εκτός από πέρσι-μακριά. Είχε και αυτή τα θέματά της, όπως τραυματισμούς στην άμυνα αλλά και αλλαγή προπονητή μέσα στη σεζόν, αλλά πλέον με τον Χανς Ντίτερ Φλικ (που από προσωρινός μονιμοποιήθηκε) δείχνει να έχει βρει ξανά ρυθμό και χαρακτήρα, ενώ εδώ και καιρό με την επιστροφή στην κορυφή της τρομερά ανταγωνιστικής φέτος Bundesliga έχουν επιστρέψει και τα χαμόγελα. Και βέβαια έχει τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι στην κορυφαία ίσως σεζόν της καριέρας του. Ο Πολωνός στράικερ είναι μαζί με τον Χάαλαντ οι πρώτοι σκόρερ του Champions League (10 γκολ), έκανε τρομερά πράγματα στους ομίλους και με άλλα 25 γκολ στο γερμανικό πρωτάθλημα είναι πιο “καυτός” από ποτέ. Το μεγαλύτερο όπλο της Μπάγερν στα ματς με την Τσέλσι και γενικότερα στη μάχη που δίνει για διάκριση στη φετινή διοργάνωση.

 

Νάπολι-Μπαρτσελόνα (25/2, 18/3)

Ένα ακόμη σπουδαίο ματς σε αυτή τη φάση των “16”, με τη Μπαρτσελόνα να έχει θεωρητικά το προβάδισμα λόγω της μέτριας φετινής πορείας της Νάπολι και φυσικά λόγω Μέσι. Οι “παρτενοπέι” έχουν προβληματίσει αρκετά μέσα στη σεζόν, έχουν χάσει πολύ έδαφος στο ιταλικό πρωτάθλημα, ενώ η απομάκρυνση του Κάρλο Αντσελότι και η έλευση του Τζενάρο Γκατούζο δε φαίνεται γενικότερα να έχει αλλάξει και πολλά πράγματα. Ωστόσο, φαίνεται πως τελευταία η ομάδα πάει να βρει μια σταθερότητα αφού προέρχεται από τρεις σερί νίκες στην Ιταλία και πέντε στα τελευταία έξι ματς (ανάμεσά τους και νίκες επί της Γιουβέντους και της Ίντερ), ενώ μην ξεχνάμε πως στους ομίλους έμεινε αήττητη σε δύο ματς από τη φοβερή φέτος Λίβερπουλ, νικώντας την κιόλας στο “Σαν Πάολο” (μαζί με την Ατλέτικο οι μοναδικές ομάδες που την έχουν νικήσει φέτος). Εάν η Νάπολι βρεθεί σε καλή μέρα και εκμεταλλευτεί αρχικά και την ορμή που θα της δώσει το καυτό “Σαν Πάολο” στο πρώτο παιχνίδι, τότε μπορεί να βάλει δύσκολα στους “μπλαουγκράνα”.

 

Η Μπαρτσελόνα διανύει μια περίεργη σεζόν, η οποία μέχρι στιγμής περιλαμβάνει αλλαγή προπονητή, γκρίνια για τον τρόπο παιχνιδιού και κάποια αρνητικά αποτελέσματα, τραυματισμούς αλλά και εσωτερικές διαμάχες (αναφερόμαστε στα τελευταία επεισόδια με τους Μέσι-Αμπιντάλ και στις αποκαλύψεις για τη διοίκηση και τα social media). Παρ’ όλα αυτά οι Καταλανοί έχουν πλέον επιστρέψει στην κορυφή του ισπανικού πρωταθλήματος εκμεταλλευόμενοι τις τελευταίες γκέλες της Ρεάλ, ενώ έχουν κι έναν Λιονέλ Μέσι σε τρομερή φόρμα (τέσσερα γκολ πριν λίγες μέρες με την Έιμπαρ) ο οποίος μπορεί να τους ξελασπώσει σε κάθε δυσκολία. Επάνω στον Αργεντινό, ο οποίος απόψε θα αγωνιστεί στο γήπεδο όπου λατρεύτηκε ο άνθρωπος με τον οποίο συγκρίνεται διαρκώς από το ξεκίνημα της καριέρας του, ο Ντιέγκο Μαραντόνα, στηρίζει η “Μπάρτσα” όλες τις ελπίδες της για να φτάσει και πάλι στην κατάκτηση του Champions League μετά το 2015. Για πολλούς οι πιθανότητές της έχουν μειωθεί μετά τους τραυματισμούς του Σουάρες (πρωτίστως) και Ντεμπελέ (δευτερευόντως) οι οποίοι χάνουν όλη τη σεζόν, αφού οι “μπλαουγκράνα” έχουν στερέψει από επιθετικές λύσεις, αλλά όσο υπάρχει Μέσι τίποτα δεν είναι αδύνατο.

 

Ρεάλ Μαδρίτης-Μάντσεστερ Σίτι (26/2, 17/3)

Ρεάλ και Σίτι τα λένε ξανά μετά την ημιτελική φάση του 2016 και η μονομαχία τους αναμένεται να καθηλώσει τον ποδοσφαιρικό πλανήτη. Δεν είναι μόνο η κόντρα δύο ομάδων που θεωρούνται από τα φαβορί και αρέσκονται στο επιθετικό και γρήγορο ποδόσφαιρο, αλλά και η κόντρα δύο εκ των κορυφαίων προπονητών της σύγχρονης εποχής, Ζινεντίν Ζιντάν και Πεπ Γκουαρντιόλα (5 Champions League μετρούν μαζί οι δυο τους) που κάνει αυτά τα παιχνίδια μοναδικά. Για τη Ρεάλ όλα κυλούσαν ρολόι μέχρι πριν λίγες εβδομάδες, αφού είχε βρει ρυθμό, έπαιρνε αποτελέσματα, ήταν στην κορυφή του πρωταθλήματος και μέσα σε όλους τους στόχους της. Με τα τελευταία αρνητικά αποτελέσματα όμως (αποκλεισμός στο Κύπελλο από τη Σοσιεδάδ, εντός έδρας ισοπαλία με Θέλτα και ήττα από τη Λεβάντε που σήμαινε γκρέμισμα από την κορυφή) έχει επιστρέψει ο προβληματισμός στο στρατόπεδο της “βασίλισσας”. Η Ρεάλ έχει φτάσει να παίζει ουσιαστικά τη μισή σεζόν μέσα σε μια βδομάδα (την Κυριακή έρχεται και το “clasico” με Μπαρτσελόνα) και ο “Ζιζού” ψάχνει να βρει λύσεις στην επίθεση μετά το νέο τραυματισμό του Αζάρ, αφού πέραν του Μπενζεμά (που κι αυτός δεν είναι τόσο αποτελεσματικός τελευταία) όλοι οι υπόλοιποι επιθετικοί (Μπέιλ, Βινίσιους, Ροντρίγκο, Βάσκες, Γιόβιτς) δεν έχουν βοηθήσει όσο θα έπρεπε. Το καλό για τη “βασίλισσα” είναι πως φαίνεται να έχει δέσει η άμυνα, που είναι η καλύτερη στη La Liga. Μην ξεχνάμε πάντα βέβαια πως οι παίκτες των “μερένχες” ξέρουν καλύτερα από τον καθένα τον δρόμο για την επιτυχία σε αυτή τη διοργάνωση, ενώ ο Ζιντάν ακόμη δεν έχει γνωρίσει τον αποκλεισμό στο Champions League!

 

Η Μάντσεστερ Σίτι μπήκε και σε αυτό το Champions League ως ένα από τα φαβορί, ωστόσο τα τελευταία γεγονότα κάνουν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη της για διάκριση. Η τιμωρία που της επιβλήθηκε για παραβίαση των κανονισμών του Financial Fair Play είναι δύο χρόνια εκτός διοργάνωσης (εκτός κι αν μειωθεί μέσω CAS), επομένως όπως καταλαβαίνετε αυτή ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία για πολλούς από τους ποδοσφαιριστές της αλλά ίσως και για τον Γκουαρντιόλα να κατακτήσουν το τρόπαιο με την ομάδα. Οι “πολίτες” δεν έχουν ελπίδες για τον τίτλο στην Αγγλία και έτσι θα ρίξουν όλο το βάρος τους στο Champions League, με σκοπό να εκπληρώσουν επιτέλους τον διακαή τους πόθο. Έχουν τρομακτική ποιότητα, πολλές επιλογές, αλλά στην Ευρώπη ακόμη δεν έχουν αποκτήσει μέταλλο. Ο Γκουαρντιόλα ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει για 18η φορά τη Ρεάλ (έχει 9 νίκες, 4 ισοπαλίες και 4 ήττες) και θέλει να την αποκλείσει για να συνεχίσει να κυνηγά το πρώτο του Champions League μετά το 2011. Καταδικασμένος να το κάνει αφού δεν ξέρει τι θα φέρει η επόμενη σεζόν ούτε για εκείνον, ούτε για τους παίκτες του.

 

Λιόν-Γιουβέντους (26/2, 17/3)

Ζευγάρι με ξεκάθαρο φαβορί αυτό ανάμεσα στη Λιόν και τη Γιουβέντους, με τους “μπιανκονέρι” να έχουν σαφώς τον πρώτο λόγο αλλά θα πρέπει να το αποδείξουν στο χορτάρι. Η Λιόν βρίσκεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στα νοκ άουτ αλλά όπως και πέρσι με τη Μπαρτσελόνα, έτσι και φέτος έχει πολύ δύσκολο έργο. Οι “λιονέ” είναι μια ομάδα με πολύ ταλέντο, σίγουρα επικίνδυνη, αλλά και αρκετά ασταθής, και αυτό το έχουν δείξει με τη μέτρια πορεία τους στο γαλλικό πρωτάθλημα, όπου αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην έβδομη θέση. Επιπλέον, ο καλύτερος ποδοσφαιριστής της, ο Μέμφις Ντεπάι, έχει τεθεί νοκ άουτ από τον Δεκέμβρη με ρήξη χιαστού, κάτι που δυσκολεύει πολύ τα πράγματα για την ομάδα του Ρούντι Γκαρσιά.

 

Η Γιουβέντους για άλλη μια φορά έχει το βλέμμα της στραμμένο στο τρόπαιο και μόνο. Και πως αλλιώς, όταν έχει στις τάξεις της τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή στην ιστορία του Champions League, ο οποίος θέλει να οδηγήσει τρίτη διαφορετική ομάδα στην κατάκτηση του τροπαίου. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν τα κατάφερε πέρσι, με τους “μπιανκονέρι” να σταματά στα προημιτελικά ο εκπληκτικός Άγιαξ, αλλά θα προσπαθήσει ξανά. Βρίσκεται άλλωστε σε τρομερή φόρμα, έχοντας σκοράρει σε 11 σερί ματς στη Serie A και γενικότερα δείχνει να ανεβάζει στροφές τώρα που η σεζόν έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο, όπως έκανε και πέρσι. Η “Γηραιά Κυρία” στηρίζει πάνω του τις ελπίδες της για διάκριση, σε μια χρονιά όπου δεν είναι λίγες οι φορές που έχει προβληματίσει (ο Σάρι κατηγορείται πως η ομάδα δεν παίζει το ποδόσφαιρο που θα έπρεπε βάσει του υλικού της και πως δεν έχει μεταδώσει ακόμη τη φιλοσοφία του στους παίκτες), όμως είναι μέσα σε όλους τους στόχους της, με πρώτο και κύριο το τρόπαιο με τα “μεγάλα αυτιά”, το οποίο έχει να το κατακτήσει από το 1996.

 

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

 

Πίσω