Ένα ταξίδι ως τα αστέρια

2015-08-27 13:49

Τρεις μήνες χωρίς την κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση είναι ένα πολύ μεγάλο διάστημα, όμως σιγά σιγά η αναμονή των απανταχού ποδοσφαιρόφιλων παίρνει τέλος, αφού από σήμερα το απόγευμα ολόκληρος ο πλανήτης θα κινείται σε ρυθμούς Champions League! Οι 32 ομάδες που θα πάρουν μέρος στη φετινή διοργάνωση “κλείδωσαν” μετά και την ολοκλήρωση των επαναληπτικών των play off το διήμερο που μας πέρασε και σε λίγες ώρες θα μπουν στην κληρωτίδα για να μάθουν τι θα συναντήσουν σε αυτό το ταξίδι στα αστέρια.

Οι δεκαεπτά διαφορετικές πρωταθλήτριες στις χώρες τους, οκτώ από τις οποίες θα βρίσκονται από φέτος όλες στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας, οι κορυφαίες ομάδες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, μερικά από τα μεγαλύτερα αστέρια στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα, το ιστορικό ρεκόρ της Ισπανίας με πέντε ομάδες στους ομίλους, οι μεγάλες επιστροφές αλλά και οι τρεις “πρωτάρες”, αποτελούν εχέγγυα για μία ξεχωριστή διοργάνωση, γεμάτη θέαμα και σπουδαίες αναμετρήσεις. Το blog του mundosport σας βάζει σε κλίμα Champions League, καταγράφοντας όλα αυτά που θα πρέπει να ξέρετε λίγο πριν τη μεγάλη κλήρωση των ομίλων, που θα σηματοδοτήσει την έναρξη της διοργάνωσης για τη σεζόν 2015-16.


 

Η νέα καινοτομία του Πλατινί

Στα χρόνια που βρίσκεται στον προεδρικό θώκο της UEFA, ο Μισέλ Πλατινί έχει επιφέρει πολλές αλλαγές στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και ειδικότερα στον τρόπο διεξαγωγής του Champions League. Η νέα αλλαγή που εγκαινιάζει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία φέτος αφορά την κατάρτιση του πρώτου γκρουπ δυναμικότητας, αφού αντί να βρίσκονται εκεί οι οκτώ πρώτες ομάδες της κατάταξης της UEFA, από τη φετινή χρονιά θα βρίσκονται οι πρωταθλήτριες των οκτώ πρώτων χωρών της κατάταξης, δηλαδή οι πρωταθλήτριες Ισπανίας (Μπαρτσελόνα), Αγγλίας (Τσέλσι), Γερμανίας (Μπάγερν), Ιταλίας (Γιουβέντους), Πορτογαλίας (Μπενφίκα), Γαλλίας (Παρί Σεν Ζερμέν), Ρωσίας (Ζενίτ) και Ολλανδίας (Αϊντχόβεν). Αυτό σημαίνει πως ομάδες που υπό άλλες συνθήκες δε θα είχαν καμία πιθανότητα να βρίσκονται στο πρώτο γκρουπ, όπως Ζενίτ ή Αϊντχόβεν, θα βρεθούν τώρα επικεφαλής των ομίλων τους, την ώρα που ομάδες όπως η Ρεάλ Μαδρίτης, η Άρσεναλ ή η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα βρίσκονται στο δεύτερο γκρουπ.

Όπως καταλαβαίνει κανείς, η... νέα τάξη πραγμάτων στα πρώτα δύο γκρουπ αυξάνει τις πιθανότητες να δούμε πολύ μεγάλα παιχνίδια από τη φάση των ομίλων κιόλας (μπορούν για παράδειγμα να σχηματιστούν όμιλοι με Μπάγερν και Ρεάλ ή με Μπαρτσελόνα και Γιουνάιτεντ), όμως παράλληλα κάτι τέτοιο θα ήταν καταδικαστικό για κάποιες από τις ομάδες των άλλων δύο γκρουπ-κυρίως του τέταρτου-που έτσι κι αλλιώς θα έχουν δύσκολο έργο. Η παρουσία πάντως δυνατών ομάδων και στα δύο τελευταία γκρουπ, όπως η Σεβίλλη, η Λιόν ή η Ρόμα στο τρίτο και η Γκλάντμπαχ με τη Βόλφσμπουργκ στο τέταρτο, είναι πολύ πιθανό να βγάλει όμιλους-φωτιά και ακόμη περισσότερες σπουδαίες αναμετρήσεις στην πρώτη φάση.

Ισπανική κυριαρχία

Η άλλη ιδιαιτερότητα του φετινού Champions League έχει να κάνει με την πενταπλή εκπροσώπηση του ισπανικού ποδοσφαίρου στους ομίλους, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης! Η κατάκτηση του περσινού Europa League από τη Σεβίλλη έδωσε στους Ανδαλουσιάνους το απευθείας εισιτήριο για τους ομίλους του Champions League (όπως ορίζει πλέον ο κανονισμός), και παρά το γεγονός πως η ομάδα του Ουνάι Έμερι τερμάτισε πέμπτη πέρσι στη La Liga, ακολούθησε τις Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Ατλέτικο και Βαλένθια, που πέρασε τη Μονακό στα προκριματικά. Έτσι, οι Ισπανοί, που έχουν σαρώσει τα πάντα τα τελευταία χρόνια στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, θα έχουν πέντε ομάδες στους ομίλους όντας οι πρώτοι που καταφέρνουν κάτι τέτοιο. Η Αγγλία έφτασε κοντά στο να το καταφέρει αυτό πρώτη δέκα χρόνια πριν, τη σεζόν 2005-06, όταν η Λίβερπουλ μπήκε στη διοργάνωση ως κάτοχος αλλά δεν είχε τερματίσει στις θέσεις που βγάζουν Champions League στο πρωτάθλημα, όμως η Έβερτον αποκλείστηκε από τη Βιγιαρεάλ στον τρίτο προκριματικό, ένα βήμα πριν τους ομίλους.

    Η Σεβίλλη θα είναι η πέμπτη εκπρόσωπος της Ισπανίας στο φετινό Champions League, ως κάτοχος του περσινού Europa

 

Οι επιστροφές

Η επανεμφάνιση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση είναι αναμφίβολα αυτή που ξεχωρίζει. Οι “μπέμπηδες” πέρασαν “αέρας” την Μπριζ στα προκριματικά και βρίσκονται ξανά στους ομίλους του Champions League μετά από απουσία ενός έτους και η παρουσία τους δίνει ξεχωριστή αίγλη στη φετινή διοργάνωση. Απο κει και πέρα, η αναγεννημένη Βαλένθια επιστρέφει στη φάση των ομίλων μετά από τη σεζόν 2012-13, όπως και η πρωταθλήτρια Ουκρανίας Ντιναμό Κιέβου που έσπασε πέρσι την πενταετή κυριαρχία της Σαχτάρ. Η πρωταθλήτρια Ολλανδίας Αϊντχόβεν ετοιμάζεται για την πρώτη της παρουσία στα “αστέρια” μετά από επτά χρόνια και τη σεζόν 2008-09, ενώ έξι χρόνια είχε να αγωνιστεί στους ομίλους η Σεβίλλη, που φέτος επιστρέφει θριαμβεύτρια του Europa League της περσινής περιόδου, την ώρα που η άλλοτε κραταιά δύναμη του γαλλικού ποδοσφαίρου, Λιόν, επανεμφανίζεται μετά από τέσσερα χρόνια στην κορυφαία διοργάνωση. Τέλος, η Ντιναμό Ζάγκρεμπ κατάφερε να μπει στην τελική φάση ξανά μετά από τρία χρόνια, η Μακάμπι Τελ Αβίβ έκανε την έκπληξη στα προκριματικά απέναντι στη Βασιλεία και θα πάρει μέρος στους “χρυσοφόρους” ομίλους έντεκα χρόνια μετά τη χρονιά που απέκλεισε τον ΠΑΟΚ για να βρεθεί σε αυτούς (2004-05), ενώ η Κυπελλούχος Γερμανίας Βόλφσμπουργκ ετοιμάζεται για τη δεύτερη συμμετοχή της μετά τη σεζόν 2009-10, όπου είχε πάρει μέρος ως πρωταθλήτρια.

    Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ των Ρούνεϊ και Ντεπάι επιστρέφει μετά από ένα χρόνο στα "αστέρια"

 

Οι “πρωτάρες”

Τρεις είναι οι φετινές “σταχτοπούτες” της διοργάνωσης, οι ομάδες δηλαδή που θα πάρουν μέρος για πρώτη φορά στην ιστορία τους στη φάση των ομίλων του Champions League. Η Γκλάντμπαχ είχε πολλές συμμετοχές στα ευρωπαϊκά κύπελλα τη χρυσή για την ομάδα δεκαετία του '70, φτάνοντας μάλιστα ως τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1977, όμως τα “πουλάρια” θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά στη διοργάνωση από τότε που αυτή ονομάστηκε Champions League. Ακόμη, η μεγάλη έκπληξη του περσινού βελγικού πρωταθλήματος, η Γάνδη, εξασφάλισε απευθείας την παρθενική συμμετοχή της ως πρωταθλήτρια στη χώρα της ενώ ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει η περίπτωση της Αστάνα, η οποία πέταξε έξω τον ΑΠΟΕΛ στα play off και έγραψε ιστορία όντας η πρώτη εκπρόσωπος του Καζακστάν που συμμετέχει στην τελική φάση του Champions League.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω