Ένα Σ/Κ γεμάτο ντέρμπι

2016-10-21 23:02

Η εβδομάδα αυτή, στη διάρκεια της οποίας παρακολουθήσαμε για ακόμη μία φορά πλούσιο θέαμα στην τρίτη στροφή των ομίλων του Champions League και του Europa League, μπορεί να φτάνει στο τέλος της, όμως οι φίλοι του ποδοσφαίρου δεν πτοούνται αφού το Σαββατοκύριακο που έρχεται είναι γεμάτο ντέρμπι στα κορυφαία πρωταθλήματα. Σε Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία αλλά και Ολλανδία το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολύ μεγάλα παιχνίδια μεταξύ ομάδων που μάχονται για την πρωτιά, ομάδων που θέλουν να συνεχίσουν την πολύ καλή τους φόρμα ή που θέλουν να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα και να δώσουν τις δικές τους απαντήσεις. Ας δούμε αναλυτικά τα πολύ μεγάλα ματς αυτού του διημέρου.


Τσέλσι-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (23/10 18:00)

Με τον Αντόνιο Κόντε να βλέπει πως το αγαπημένο του 3-5-2 έχει αποτέλεσμα στην Τσέλσι και έχει βοηθήσει τους “μπλε” να επιστρέψουν στις επιτυχίες μετά τις απώλειες στα ντέρμπι με Λίβερπουλ και Άρσεναλ που κράτησαν την ομάδα πίσω στη βαθμολογία, οι Λονδρέζοι, που πλέον βρίσκονται μόλις στο -3 από την κορυφή, υποδέχονται με ανεβασμένη ψυχολογία τη Γιουνάιτεντ στο μεγάλο ματς της 9ης αγωνιστικής της Premier League. Διαθέτουν άλλωστε σε μεγάλη φόρμα παίκτες όπως ο Ντιέγκο Κόστα (πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα) και ο Αζάρ, ενώ δεν είχαν να δώσουν και παιχνίδι μεσοβδόμαδα σε αντίθεση με την αντίπαλό τους. Η Γιουνάιτεντ, απ' την άλλη, θέλει να κάνει επιτέλους φέτος μία καλή εμφάνιση σε ντέρμπι, αφού τα τελευταία αποτελέσματα στην Αγγλία δεν είναι ενθαρρυντικά ενώ συν τοις άλλοις ο Μουρίνιο, που επιστρέφει στο “Στάμφορντ Μπριτζ” και ακόμη ψάχνει να βρει το καταλληλότερο σχήμα για την ομάδα και το πώς θα αξιοποιήσει στο έπακρο τα “υπερόπλα” Πογκμπά και Ιμπραΐμοβιτς, έχει να αντιμετωπίσει και τη μουρμούρα οπαδών και Τύπου για τον αμυντικό προσανατολισμό με τον οποίο παρέταξε τους “μπέμπηδες” στο ματς με τη Λίβερπουλ. Τουλάχιστον στο ματς κόντρα στη Φενέρμπαχτσε μεσοβδόμαδα για το Europa League, οι “κόκκινοι διάβολοι” διασκέδασαν τις εντυπώσεις και το κυριότερο, είδαν για πρώτη φορά τον Πογκμπά να κάνει μία πολύ καλή εμφάνιση, με τον Γάλλο να παίζει φέτος κουβαλώντας την ταμπέλα της ακριβότερης μεταγραφής στον κόσμο στην πλάτη.


Σεβίλλη-Ατλέτικο Μαδρίτης (23/10 17:15)

Η 9η αγωνιστική στην Ισπανία είναι γεμάτη μεγάλα παιχνίδια και τέτοιο φυσικά είναι το Σεβίλλη-Ατλέτικο, που μπορεί να χαρακτηριστεί και ντέρμπι κορυφής, μιας και οι δύο ομάδες έχουν μόλις έναν βαθμό διαφορά (18 η Ατλέτικο, 17 η Σεβίλλη). Οι Ανδαλουσιανοί, με τον Χόρχε Σαμπάολι πλέον στον πάγκο τους, έχουν φτάσει αθόρυβα στο -1 από την κορυφή στην Ισπανία, με τον Χιλιανό τεχνικό να αποδεικνύει πως μπορεί να σηκώσει το βάρος της διαδοχής του απόλυτα επιτυχημένου Ουνάι Έμερι. Η νίκη επί της Λεγκανές ήταν η πρώτη εκτός έδρας για τη Σεβίλλη μετά από δεκαεπτά μήνες, ενώ οι “νερβιονένσες” τα πάνε πολύ καλά και στo Champions League όπου είναι αήττητοι. Η Ατλέτικο έχει συγκάτοικο στην κορυφή τη Ρεάλ και το παιχνίδι στο “Σάντσεθ Πιθχουάν” είναι ένα πολύ σημαντικό τεστ για αυτήν. Στα μέχρι τώρα μεγάλα παιχνίδια που έχει δώσει πάντως τα έχει πάει περίφημα, με αποκορύφωμα το 1-1 στο “Καμπ Νου” και τη σπουδαία νίκη επί της Μπάγερν στην Ευρώπη. Παρά τις εμφανείς προσπάθειες που έχει κάνει φέτος η ομάδα του Τσόλο Σιμεόνε να παίξει πιο επιθετικό ποδόσφαιρο έχοντας βεβαίως και πιο πολλές λύσεις (Γκαμεϊρό, Γκαϊτάν, Καράσκο σε μεγάλη φόρμα), οι “ροχιμπλάνκος” δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα να πάρουν παιχνίδια με το κλασικό τους “μισό-μηδέν” όταν παραστεί ανάγκη.


Βαλένθια-Μπαρτσελόνα (22/10 17:15)

Μπορεί η Βαλένθια να έκανε κάκιστο ξεκίνημα στη La Liga και να έχει μείνει πολύ πίσω στη βαθμολογία, ωστόσο ένας αγώνας των “νυχτερίδων” με τη Μπαρτσελόνα δεν αφήνει κανένα ασυγκίνητο. Ο Πάκο Αγεσταράν πλήρωσε το “μάρμαρο” για τις τέσσερις ήττες στα ισάριθμα πρώτα παιχνίδια του πρωταθλήματος και ο πολύπειρος Τσέζαρε Πραντέλι ανέλαβε το έργο να οδηγήσει την ομάδα στο να καλύψει το χαμένο έδαφος, με το ντεμπούτο του την περασμένη αγωνιστική να είναι θετικό (2-1 εκτός τη Χιχόν), όμως τώρα το εμπόδιο είναι υπερβολικά υψηλό. Η Μπαρτσελόνα έχει ήδη δύο ήττες και μία ισοπαλία στα πρώτα οκτώ ματς της La Liga, όμως διατηρεί απόσταση αναπνοής από την κορυφή (-2) αφού και οι αντίπαλοί της έχουν αρκετές απώλειες. Ο Μέσι πάντως έχει ξεπεράσει πλήρως τον τραυματισμό του και επέστρεψε δριμύτερος με εντυπωσιακό χατ τρικ στο ματς κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι μεσοβδόμαδα για το Champions League, όπως δριμύτερη έχει επιστρέψει και η “Μπάρτσα” στις καλές εμφανίσεις.


Ρεάλ Μαδρίτης-Αθλέτικ Μπιλμπάο (23/10 21:45)

Και η τρίτη από τις ομάδες που θεωρητικά θα διεκδικήσουν μέχρι τέλους τον τίτλο στην Ισπανία έχει δύσκολο έργο αυτή την αγωνιστική. Η Ρεάλ Μαδρίτης κοντράρεται στο “Μπερναμπέου” με την Μπιλμπάο του Ερνέστο Βαλβέρδε και φυσικά ούτε να σκέφτεται δε θέλει τυχόν απώλεια μιας και τις έχει κάνει όλες μαζεμένες με τις τρεις σερί ισοπαλίες που σημείωσε πριν τη διακοπή για τα ματς των εθνικών ομάδων. Μετά από αυτή τη διακοπή πάντως η ομάδα του Ζιντάν επέστρεψε ανανεωμένη, φιλοδώρησε με έξι τέρματα τη Μπέτις και με άλλα πέντε τη Λέγκια και σκόρπισε ξανά χαμόγελα, έστω κι αν οι απουσίες των Κασεμίρο, Μόντριτς και εσχάτως του Ράμος είναι σημαντικές. Οι Βάσκοι με τη σειρά τους ξεκίνησαν άσχημα με μηδέν βαθμούς στα πρώτα δύο παιχνίδια, ανέκαμψαν όμως στη συνέχεια και προέρχονται από μεγάλη νίκη επί της Σοσιεδάδ με 3-2 στο ντέρμπι της Βασκονίας που τους έφερε στην έκτη θέση. Στο Europa δεν κάνουν πάντως καλή πορεία, παραμένουν ερωτηματικό για το μέχρι που μπορούν να φτάσουν φέτος, όμως είναι πάντα μία ομάδα που δε μπορείς να υποτιμήσεις.


Μίλαν-Γιουβέντους (22/10 21:45)

Μέχρι και λίγα χρόνια πριν ίσως και να ήταν το μεγαλύτερο ντέρμπι στην Ιταλία(μετά φυσικά από τη μάχη του Μιλάνου), όμως οι μέτριες τελευταίες χρονιές της Μίλαν έχουν αφαιρέσει κάτι από την αίγλη του. Φέτος όμως οι “ροσονέρι” θέλουν να παρουσιάσουν ένα διαφορετικό, καλύτερο πρόσωπο και βρίσκονται σε πάρα πολύ καλό δρόμο, με τη δουλειά του Βιτσέντζο Μοντέλα να φέρνει ήδη αποτελέσματα και τη Μίλαν να είναι αήττητη για πάνω από ένα μήνα, έχοντας αναρριχηθεί μέχρι τη δεύτερη θέση και το -5 από την πρώτη “Γιούβε”. Η επτάκις πρωταθλήτρια Ευρώπης μπορεί να μην έχει πια παίκτες παγκόσμιας κλάσης στις τάξεις της, όμως διαθέτει ένα αξιόλογο σύνολο το οποίο ο Μοντέλα φέτος έχει καταφέρει να το κάνει ομάδα και σαφέστατα μπορεί να “χτυπήσει” τη Γιουβέντους που φέτος έχει αδυναμίες. Κυρίως στον άξονα, ένα γρίφο που δεν έχει καταφέρει να λύσει ακόμη ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι, αφού το κενό που άφησε ο Πογκμπά είναι μεγάλο και δεν καλύφθηκε επαρκώς το καλοκαίρι. Αυτός είναι και ο λόγος που οι “μπιανκονέρι”, που φέτος κυνηγάνε το έκτο σερί σκουντέτο που δεν το έχει καταφέρει καμία ομάδα αλλά και την ευρωπαϊκή υπέρβαση, παίρνουν μεν τα αποτελέσματα αλλά δεν ικανοποιούν και ιδιαίτερα με την απόδοσή τους. Ακόμη κι έτσι βέβαια παραμένουν το ακλόνητο φαβορί για τον τίτλο.


Παρί Σεν Ζερμέν-Μαρσέιγ (23/10 21:45)

Πρόκειται για το απόλυτο ντέρμπι στη Γαλλία, το λεγόμενο “Le Classique”, όμως τις δύο ομάδες τις χωρίζουν πολλά χιλιόμετρα τα τελευταία χρόνια. Από τη μία, η ζάμπλουτη Παρί των Αράβων μετρά τέσσερις συνεχόμενους τίτλους στη Γαλλία και έχει βάλει πλώρη για την ευρωπαϊκή κορυφή, από την άλλη η Μαρσέιγ των χιλίων προβλημάτων ψάχνει απεγνωσμένα την ταυτότητά της, έχοντας ξεκινήσει πολύ μέτρια άλλη μια χρονιά. Στους Παριζιάνους βέβαια δεν είναι όλα ρόδινα φέτος, μιας και οι απώλειες στο πρωτάθλημα είναι αρκετές και έχουν φέρει την ομάδα στο -4 από την κορυφή και την εκπληκτική Νις, με τον Ουνάι Έμερι να δίνει συνεχώς εξετάσεις για να αποδείξει ότι είναι ο κατάλληλος για μία ομάδα με τις απαιτήσεις της Παρί. Η Μαρσέιγ πάει στο Παρίσι φυσικά ως αουτσάιντερ όμως οι Μασσαλοί ευελπιστούν η αλλαγή προπονητή να λειτουργήσει ευεργετικά στην ομάδα, στην οποία το βάρος στο σκοράρισμα σηκώνει αποκλειστικά ο Μπαφετιμπί Γκομίς. Ο νέος τεχνικός των “Φωκαέων” είναι ο Ρούντι Γκαρσιά, με τον Γάλλο να επιστρέφει στο Σαμπιονά μετά από τρία χρόνια, έχοντάς το κατακτήσει με τη Λιλ το 2011.


Φέγενορντ-Άγιαξ (23/10 13:30)

Μεγάλο ντέρμπι και για τη 10η αγωνιστική της ολλανδικής Eredivisie, με την υπερηχητική φέτος Φέγενορντ να αντιμετωπίζει τον Άγιαξ. Η ομάδα του άλλοτε άσου των Άρσεναλ και Μπαρτσελόνα, Τζιοβάνι Βαν Μπρόνχορστ, έχει να σηκώσει πρωτάθλημα από το 1999 όμως τη φετινή σεζόν έχει ξεκινήσει με ένα απίστευτο εννιά στα εννιά και είναι φυσικά στην κορυφή, έχοντας σαν έξτρα παράσημο και τη μεγάλη νίκη επί της Γιουνάιτεντ στο Europa League. Ο Άγιαξ, από την άλλη, μετά από ένα κακό ξεκίνημα στη χρονιά και τον αποκλεισμό από τους ομίλους του Champions League με εκείνη τη βαριά ήττα από τη Ροστόβ, δείχνει να έχει βρει τα πατήματά του, έχει “χτίσει” ένα καλό σερί νικών στην Ολλανδία και παρουσιάζει πολύ σοβαρό πρόσωπο στην Ευρώπη, ευρισκόμενος στον όμιλο του Παναθηναϊκού στο Europa League. Και με πέντε βαθμούς μακριά από την κορυφή, ο “Αίαντας” δεν έχει άλλη επιλογή από το να κυνηγήσει τη νίκη στο “Ντε Κάιπ”.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω