Δύο κινήσεις και έφυγε για τίτλο

2015-07-31 14:13

Τα τελευταία χρόνια η πορεία της Άρσεναλ είναι σχεδόν πάντα η ίδια. Ξεκίνημα με όνειρα, πώληση σημαντικών παικτών, τραυματισμοί στη διάρκεια της χρονιάς, πτώση της απόδοσης συνήθως στα μέσα της σεζόν, αναπροσαρμογή στόχων, “στοπ” στους “16” ή τους “8” του Champions League και τερματισμός στην τετράδα της Premier League. Οι οπαδοί των “gunners” ήταν φανερό πως είχαν βαρεθεί να βλέπουν το ίδιο έργο ξανά και ξανά, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που ζητούσαν επίμονα την απομάκρυνση του επί 19 πλέον χρόνια προπονητή της ομάδας, Αρσέν Βενγκέρ, θεωρώντας πως οι ιδέες του πλέον για το ποδόσφαιρο ήταν ξεπερασμένες και πως δεν είχε κάτι άλλο να προσφέρει.

Την τελευταία διετία όμως κάτι φαίνεται να αλλάζει. Τα προηγούμενα δύο καλοκαίρια η Άρσεναλ σταμάτησε να πουλάει ό, τι καλύτερο διέθετε (Φάμπρεγας, Νασρί, Φαν Πέρσι) και αντίθετα προχώρησε σε σημαντικές και δαπανηρές μεταγραφές, μια φιλοσοφία εντελώς αντίθετη από αυτήν που ακολουθούσε τα τελευταία χρόνια. Η απόκτηση του Μεσούτ Οζίλ από τη Ρεάλ Μαδρίτης έναντι περίπου 50 εκατομμυρίων ευρώ το καλοκαίρι του 2013 και του Αλέξις Σάντσες από τη Μπαρτσελόνα για περίπου 40 εκατομμύρια ένα χρόνο αργότερα φανέρωνε πως η μεταγραφική πολιτική των Λονδρέζων είχε πλέον αλλάξει. Τον Μάη του 2014 η Άρσεναλ κατέκτησε το Κύπελλο Αγγλίας, που πανηγυρίστηκε έντονα καθώς μηδένισε το κοντέρ των εννέα χρόνων χωρίς κάποιο τρόπαιο, ενώ το Community Shield του περσινού καλοκαιριού και η εκ νέου κατάκτηση του Κυπέλλου τη χρονιά που πέρασε, ήρθαν να αποδείξουν πως οι “κανονιέρηδες” έχουν μπει και πάλι σε τροχιά τίτλων, ψάχνουν όμως ακόμη το κάτι παραπάνω.

    Το Κύπελλο του 2014 έβαλε τέλος σε μία περίοδο εννέα χρόνων χωρίς τρόπαιο για την Άρσεναλ

 

Και όπου κάτι παραπάνω, βάλτε το βαρύτιμο τρόπαιο της Premier League, το οποίο από το 2004 αγνοείται στο βόρειο Λονδίνο. Έντεκα ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από εκείνο το ιστορικό αήττητο πρωτάθλημα που κατέκτησαν οι τρομεροί “Invincibles” του Αρσέν Βενγκέρ (Ανρί, Μπέργκαμπ, Βιλτόρ, Πιρές, Λιούνγκμπεργκ, Βιεϊρά, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Κόουλ και τόσοι άλλοι) και για μία ομάδα όπως η Άρσεναλ είναι σίγουρα πολύς καιρός. Τώρα όμως οι “κανονιέρηδες” ευελπιστούν πως έχει έρθει πλέον η ώρα να μηδενίσει και το κοντέρ των χρόνων αναμονής ενός πρωταθλήματος.

 Το 2004 η Άρσεναλ έγινε η μοναδική ομάδα στην ιστορία της Premier League που κατέκτησε τον τίτλο αήττητη

 

Η περσινή χρονιά έδειξε πως η ομάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Στο πρωτάθλημα της σεζόν που ολοκληρώθηκε, η Άρσεναλ έπαιξε κατά καιρούς όμορφο ποδόσφαιρο, ήταν ίσως η δεύτερη καλύτερη ομάδα πίσω από την πρωταθλήτρια Τσέλσι, κι ας τερμάτισε τρίτη, της έλειψε όμως η σταθερότητα. Οι φίλοι των “κανονιέρηδων” επομένως έχουν κάθε λόγο να πιστεύουν πως τη φετινή χρονιά η Άρσεναλ μπορεί να διεκδικήσει με περισσότερες αξιώσεις την κορυφή, αρκεί όμως να κάνει μια δυο ακόμη σημαντικές μεταγραφικές προσθήκες που θα της επιτρέψουν να κάνει πορεία πρωταθλητισμού μέχρι το τέλος.

Για την ώρα, η ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ έχει ήδη πραγματοποιήσει μία κίνηση που προκάλεσε αίσθηση και μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για την εξέλιξη του επόμενου πρωταθλήματος. Αναφερόμαστε φυσικά στην απόκτηση του Πετρ Τσεχ, ενός από τους κορυφαίους τερματοφύλακες των τελευταίων χρόνων, ο οποίος δεν επιθυμούσε να μείνει για δεύτερη χρονιά στη σκιά του Κουρτουά στην Τσέλσι και πήρε τη γενναία απόφαση να μετακομίσει στη συμπολίτισσα Άρσεναλ. Ο Τσέχος γκολκίπερ ξέρει όσο λίγοι από πρωταθλητισμό (τέσσερις τίτλους πανηγύρισε με τους “μπλε”) ενώ η απόκτησή του θα δώσει το δίχως άλλο σταθερότητα και ασφάλεια κάτω από τα γκολπόστ για τους “κανονιέρηδες”, στοιχεία που έλειπαν τα τελευταία χρόνια. Και επειδή μία καλή ομάδα ξεκινάει πάντα από έναν καλό τερματοφύλακα, τότε οι Λονδρέζοι μπορούν να υπερηφανεύονται ότι έκαναν ίσως και τη μεταγραφή της χρονιάς στην Αγγλία.

Απο κει και πέρα, είναι βέβαιο πως η ομάδα χρειάζεται δύο προσθήκες ακόμη στην καλοκουρδισμένη μηχανή της για να μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε όλες τις διοργανώσεις και κυρίως να γίνει ακόμη πιο ανταγωνιστική στην απαιτητική Premier League. Η μία θα πρέπει να είναι στην άμυνα, και συγκεκριμένα στη θέση του κεντρικού αμυντικού. Ο Λοράν Κοσιελνί προέρχεται ίσως από την καλύτερη σεζόν του στο “Emirates” και μαζί με τον-αργό-Μερτεζάκερ έχουν βρει “χημεία” στα μετόπισθεν-χωρίς βέβαια να αποφεύγουν και τα λάθη-όμως η αλήθεια είναι πως αν η Άρσεναλ στοχεύει ψηλότερα τη νέα χρονιά θα πρέπει οπωσδήποτε να αποκτήσει ένα πρωτοκλασσάτο σέντερ μπακ.

Η άλλη θέση στην οποία χρειάζεται ενίσχυση η ομάδα του Βενγκέρ είναι αυτή του σέντερ φορ. Όσο κι αν έχει προσφέρει ο Ολιβιέ Ζιρού την τελευταία τριετία με τα γκολ του (58 τέρματα σε 134 ματς δεν είναι και λίγα), είναι φανερό πως δε μπορεί να σηκώνει πάντα μόνος του το βάρος της επίθεσης. Ο Αλέξις Σάντσες έκανε φοβερή χρονιά με 25 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, όμως δεν είναι καθαρόαιμο σέντερ φορ, συν το ότι παίζει ασταμάτητα εδώ και ένα χρόνο, φτάνοντας και μέχρι τον τελικό του Κόπα Αμέρικα με την εθνική Χιλής πριν από λίγες ημέρες, ενώ ο Ντάνι Γουέλμπεκ μάλλον κινήθηκε στα ρηχά στην πρώτη του χρονιά στο “Emirates”. Όλα τα παραπάνω καθιστούν την απόκτηση ενός σέντερ φορ παγκόσμιας κλάσης επιτακτική ανάγκη για την Άρσεναλ και ο Αλσατός τεχνικός το γνωρίζει αυτό, έχοντας κάνει προσφορές τόσο για τον Γκονσάλο Ιγκουαΐν στη Νάπολι όσο και για τον Καρίμ Μπενζεμά στη Ρεάλ. Αν οι “κανονιέρηδες” καταφέρουν να αποκτήσουν έναν τέτοιου είδους φορ (ο Βενγκέρ πιστεύει πως ειδικά ο Μπενζεμά θα ταιριάξει τέλεια στην ομάδα και θέλει να εκμεταλλευτεί πιθανή δυσαρέσκεια του Γάλλου σε περίπτωση που δεν θα είναι βασικός στα πλάνα του Μπενίτεθ στη Ρεάλ), τότε αυτόματα θα γίνουν ένα από τα μεγάλα φαβορί για τον τίτλο.

Αυτές είναι οι δύο καίριες θέσεις που χρειάζεται να ενισχύσει η Άρσεναλ, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δε θα γίνουν κινήσεις και σε άλλες (το κέντρο μοιάζει γεμάτο αλλά ενδεχομένως ο Βενγκέρ δε θα έλεγε όχι στην απόκτηση ενός αξιόλογου αμυντικού χαφ ή ενός ακόμη δημιουργικού μέσου). Το μόνο βέβαιο είναι πως οι Λονδρέζοι δείχνουν να ανεβαίνουν και ο Αλσατός γνωρίζει πως με λίγες κινήσεις ακόμη μπορεί να επιτύχει τη δημιουργία μιας πλήρους και ισχυρής ομάδας, που θα έχει όλα τα φόντα να φτάσει στην πολυπόθητη κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά από έντεκα χρόνια.

                                                                                                                                                ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω