Δόλιχος δρόμος στο 8ο φεστιβάλ της Περραιβικής Τριπόλεως

2015-07-31 15:09

                                                                

Σήμερα (στις 20:00) στη Δολίχη Λαρίσης αναβιώνει το αρχαίο ολυμπιακό άθλημα «δόλιχος» - αγών δρόμου 24 σταδίων (περίπου4.614,48 μ.) από το Καστρί Δολίχης έως τον βυζαντινό ΙΝ Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στα πλαίσια του 8oυ Φεστιβάλ «Περραιβική Τρίπολις».

Είναι τυχαίο (;), ευτυχής συγκυρία (;) πάντως η απόστασις από τον αρχαιολογικό χώρο Καστρί της Δολίχης έως τον περίφημο βυζαντινό ναό στην κεντρική πλατεία Δολίχης είναι ακριβώς ένας ολυμπιακός δόλιχος, δηλ. 24 στάδια! Μήπως εξ αυτού του γεγονότος ονομάσθηκε Δολίχη η πόλις των γιγάντων Περραιβών;

Ο δόλιχος ήταν κάμπειο αγώνισμα δρόμου ημιαντοχής στην αρχαία Ελλάδα. Οφειλόταν στον θεσμό των αγγελιαφόρων ημεροδρόμων. Το 720 π.Χ. εισήχθη και στους Ολυμπιακούς Αγώνες. (Αρχικώς αγών ανδρών, αργότερα και παίδων). Οι δολιχοδρόμοι υπεβάλλοντο σε ειδική δίαιτα, τρίψεις (μαλάξεις, φυσιοθεραπεία), ασκήσεις, περιπάτους (βλ. Επίκτητο). Έτρεχαν με τους βραχίονες κολλητούς στο σώμα. Η διοργάνωσις του δολίχου διεξαγόταν παρόμοια με τους σύγχρονους μαραθωνίους: Οι δρομείς εκκινούσαν κι ετερμάτιζαν τον αγώνα εντός του σταδίου, αλλά η διαδρομή του αγώνος εκτεινόταν στους δρόμους, γύρω από την περιοχή του σταδίου της Αρχαίας Ολυμπίας. Στην διαδρομή αυτή συχνά επλεύριζαν σημαντικά αγάλματα και βωμούς του ιερού της Ολυμπίας, και πριν επιστρέψουν στο στάδιο επερνούσαν και από το άγαλμα της Νίκης, το οποίο ευρίσκετο στον περίφημο ναό του Διός. Παραλλαγή του, ο δόλιχος1214 ή 20 σταδίων, ο οπλίτης δρόμος 60 σταδίων και ο ανώμαλος δρόμος τοξοτών 100 σταδίων (βλ. Πλάτωνος«Νόμοι», 8,4)… Ήταν δύσκολος αγών, γι’ αυτό έμεινε παροιμιώδης.

Σ’ όλους τους δολιχοδρόμους της Δολίχης θα προσφερθούν αναμνηστικά και μετάλλια, ενώ στους τρεις πρώτους θα απονεμηθούν κύπελλα. Το τέλος του αγώνος θα σημάνει και την έναρξη της εκδηλώσεως του 8ου Φεστιβάλ«Περραιβική Τρίπολις». Θ’ ακολουθήσει επίσκεψη στον ΙΝ Μεταμορφώσεως Σωτήρος, στο Λαογραφικό Μουσείο Δολίχης και η ομιλία της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λαρίσης, κ. Στ. Σδρόλια με θέμα: «Η Πολιτιστική διαδρομή Περραιβικής Τρίπολης». Την διοργάνωση έχουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δολίχης «Η Τριπολίτιδα», με την υποστήριξη του περιοδικού «Ολύμπου Δρώμενα».

Για περισσότερα: τηλ. 24930-92.035, 6982.168.783 και στο e-mail dolihi@yahoo.gr

 

ΠΗΓΗ: Στήλη του συγγραφέα Γ. Λεκάκη (www.lekakis.com) με τίτλο «ΚΟΝΤΡΑ ΦΩΣ», στην εφημ. «Κόντρα News», 10.7.2015.

Πίσω