Champions League: Προημιτελικοί που έγραψαν ιστορία (Μέρος Α)

2017-04-07 21:19

Μετά την ολοκλήρωση της καλύτερης φάσης των “16”, από τη στιγμή που αυτή καθιερώθηκε να διεξάγεται με νοκ άουτ παιχνίδια, που παρακολουθήσαμε φέτος στο Champions League, ετοιμαζόμαστε τώρα για τις μεγάλες μάχες των προημιτελικών, με την ελπίδα και την προσμονή να συνεχίστούν το σπουδαίο θέαμα και οι μεγάλες συγκινήσεις που μας έχει χαρίσει η φετινή διοργάνωση.

Με την κληρωτίδα να βγάζει δύο τιτανομαχίες στους “8” (Γιουβέντους-Μπαρτσελόνα, Μπάγερν-Ρεάλ), τη σύγκρουση δύο φύσει επιθετικών ομάδων που έχουν συγκεντρώσει μερικά από τα μεγαλύτερα νέα ταλέντα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (Ντόρτμουντ-Μονακό) αλλά και να στέλνει την “σταχτοπούτα” Λέστερ επάνω στην περσινή φιναλίστ Ατλέτικο, η συνέχεια αναμένεται συναρπαστική. Λίγο πριν τη σέντρα των πρώτων αγώνων, εμείς θα θυμηθούμε άλλες μεγάλες αναμετρήσεις των προημιτελικών του Champions League στο παρελθόν, που για πολλούς και διάφορους λόγους έμειναν αξέχαστες στους φίλους του ποδοσφαίρου. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν το ταξίδι.


 

Έσπασαν τα δοκάρια στο Παρίσι

Τη σεζόν 1994-95, με το Champions League ακόμη σε... βρεφική ηλικία, το ζευγάρι που τράβηξε πάνω του όλα τα φώτα στα προημιτελικά ήταν αυτό ανάμεσα στη Μπαρτσελόνα και την Παρί Σεν Ζερμέν. Στην πρώτη και μοναδική μέχρι τώρα φορά που οι Παριζιάνοι απέκλεισαν τη “Μπάρτσα” σε νοκ άουτ παιχνίδια, είχαν μεγάλο πρωταγωνιστή στο πρώτο ματς τον κορυφαίο σκόρερ εκείνης της διοργάνωσης, Ζορζ Γουεά. Ο Λιβεριανός σούπερ σταρ είχε σκοράρει ήδη έξι τέρματα στη φάση των ομίλων και πέτυχε άλλο ένα στο πρώτο παιχνίδι του “Καμπ Νου”, ισοφαρίζοντας για το τελικό 1-1. Στον επαναληπτικό του Παρισιού, η γαλλική ομάδα σημάδεψε όχι μία, ούτε δύο αλλά πέντε φορές τα δοκάρια (!), για να βρεθεί συνέχεια πίσω στο σκορ με γκολ του Μπακέρο. Με ένα γκολ του Ραΐ όμως στο 72' και ένα ακόμη του Γκερέν στο 83', η Παρί γύρισε το ματς και πανηγύρισε την πρόκριση στα ημιτελικά.

 

Ολλανδική πρόκριση στην παράταση

Η υπερδύναμη εκείνη την εποχή που άκουγε στο όνομα Άγιαξ και η πρωταθλήτρια Ισπανίας της περασμένης χρονιάς, Ατλέτικο Μαδρίτης, τέθηκαν αντιμέτωπες στα προημιτελικά της σεζόν 1996-97. Το τελικό 1-1 στο Άμστερνταμ έδινε ελαφρύ προβάδισμα στους Μαδριλένους, όταν όμως το ματς στο “Βιθέντε Καλντερόν” έληξε με το ίδιο σκορ, οι δυο ομάδες έπρεπε να λύσουν τις διαφορές τους στην παράταση. Εκεί, στο 100ό λεπτό ο Άγιαξ πήρε προβάδισμα με τον Ντάνι, η Ατλέτικο απάντησε πέντε λεπτά αργότερα με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του παλιού άσου του Πανιωνίου, Μιλίνκο Πάντιτς, όμως ο Τιγιάνι Μπαμπαγκίντα τελείωσε την υπόθεση πρόκριση για τους Ολλανδούς με γκολ ένα λεπτό πριν τη λήξη, κρατώντας ζωντανό το όνειρο του Άγιαξ για τρίτη συνεχόμενη παρουσία σε τελικό.

 

Η ονειρώδης ντρίμπλα του Ρεδόνδο και η μεγάλη πρόκριση της Μπάρτσα

Η σεζόν 1999-00 ήταν η πρώτη στην οποία οι ομάδες έπρεπε να περάσουν από δύο φάσεις ομίλων για να βρεθούν στα προημιτελικά, όμως η οκτάδα εκείνης της χρονιάς μας χάρισε αμέτρητες συγκινήσεις. Στο ζευγάρι Ρεάλ-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, το 0-0 του “Μπερναμπέου”, η αλλαγή στην τεχνική ηγεσία της “βασίλισσας”, με τον Ντελ Μπόσκε να παίρνει τη θέση του Τζον Τόσακ και τα οκτώ γκολ που είχε δεχθεί στη δεύτερη φάση των ομίλων από τη Μπάγερν συνολικά, έκαναν πολλούς να θεωρούν ξεγραμμένη την ισπανική ομάδα στον επαναληπτικό του “Ολντ Τράφορντ”. Η Ρεάλ όμως έδωσε τις δικές της απαντήσεις καθώς προηγήθηκε με 0-3, ενώ στο τρίτο γκολ γίναμε μάρτυρες μιας από τις κορυφαίες στιγμές στην ιστορία της διοργάνωσης. Ο Ρεδόνδο έκανε μια φανταστική ντρίμπλα επάνω στον Μπεργκ, η οποία μνημονεύεται ακόμη και σήμερα, και στη συνέχεια γύρισε τη μπάλα στον Ραούλ για να ευστοχήσει προ κενής εστίας ο Ισπανός επιθετικός. Η Γιουνάιτεντ μείωσε σε 2-3 τελικά αλλά η πρόκριση είχε ήδη κριθεί, με τη Ρεάλ να αποκλείει την προηγούμενη πρωταθλήτρια Ευρώπης και να “καλπάζει” προς το όγδοο.

    Ο Ρεδόνδο λίγο πριν κάνει την ιστορική ντρίμπλα στον Μπεργκ

 

Ακόμη, η έκβαση του ζευγαριού Τσέλσι-Μπαρτσελόνα ήταν συγκλονιστική. Στο Λονδίνο, οι “μπλε” έκαναν ένα ονειρικό ξεκίνημα και προηγήθηκαν με 3-0, όμως το γκολ του Φίγκο έδωσε ελπίδες στους Καταλανούς. Στη Βαρκελώνη, ο αγώνας έληξε επίσης 3-1, αυτή τη φορά υπέρ της “Μπάρτσα”, με τον Ριβάλντο μάλιστα να χάνει πέναλτι στο τέλος! Η πρόκριση κρίθηκε στην παράταση, εκεί όπου οι “μπλαουγκράνα” βρήκαν άλλα δύο τέρματα με τους Ριβάλντο (αυτή τη φορά ευστόχησε στο πέναλτι) και Κλάιφερτ και πέρασαν στους “4”.

 

Ασπιρίνες για τη Λίβερπουλ

Τη σεζόν 2001-02, η έκπληξη εκείνης της σεζόν, Μπάγερ Λεβερκούζεν, χρειάστηκε να αποκλείσει στα προημιτελικά τη Λίβερπουλ, στον δρόμο της για τον τελικό. Οι “κόκκινοι” πήγαν στη ρεβάνς της Γερμανίας έχοντας ως παρακαταθήκη το υπέρ τους 1-0 στο “Άνφιλντ”, γνώρισαν όμως τελικά τον αποκλεισμό σε ένα “τρελό” ματς. Οι “ασπιρίνες” προηγήθηκαν με τον Μπάλακ, η Λίβερπουλ ισοφάρισε με τον Ξαβιέ, όμως ένα ακόμη γκολ του Γερμανού και άλλο ένα του Μπερμπάτοφ έβαλαν τη Μπάγερ σε θέση οδηγού. Στο 78' ο Λιτμάνεν έκανε το 3-2 και έδειχνε να χαρίζει την πρόκριση στους Άγγλους, όμως έξι λεπτά πρν το τέλος το γκολ του Λούσιο έστειλε τη Λεβερκούζεν στα ημιτελικά και τη Λίβερπουλ στο καναβάτσο.

 

Το one man show του Ρονάλντο στο “Ολντ Τράφορντ”

Ένα χρόνο μετά, Ρεάλ Μαδρίτης και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κλήθηκαν να λύσουν τις διαφορές τους και πάλι στα προημιτελικά, όπως και το 2000. Μας χάρισαν δύο καταπληκτικά παιχνίδια-διαφήμιση για το ποδόσφαιρο, με τη “βασίλισσα” να παίρνει τελικά την πρόκριση με συνολικό σκορ 6-5, όμως αυτό που μένει περισσότερο στη μνήμη των φιλάθλων είναι ο επαναληπτικός του “Ολντ Τράφορντ”, που είχε απόλυτο πρωταγωνιστή τον Ρονάλντο. Ο Βραζιλιάνος επιθετικός έδωσε τη δική του μεγάλη παράσταση στο “Θέατρο των Ονείρων” πετυχαίνοντας χατ τρικ και σφραγίζοντας ουσιαστικά την πρόκριση για τους “μερένχες” (που είχαν νικήσει με 3-1 στο πρώτο ματς), ενώ πήρε και το ζεστό χειροκρότημα του κόσμου κατά την αντικατάστασή του. Οι “μπέμπηδες” πάντως πήραν τη νίκη με σκορ 4-3, χάρη σε δύο γκολ του Μπέκαμ, ο οποίος είχε περάσει ως αλλαγή, καθότι εκείνη την περίοδο, λίγους μήνες πριν τη μεταγραφή του στη Ρεάλ, οι σχέσεις του με τον Φέργκιουσον ήταν κακές.


    Το κοινό του "Ολντ Τράφορντ" απόλαυσε το 2003 μια απ' τις κορυφαίες ευρωπαϊκές εμφανίσεις του Ρονάλντο

 

Η επική ανατροπή της Λα Κορούνια

Για αρκετά χρόνια, μέχρι να έρθει το φετινό έπος της Μπαρτσελόνα κόντρα στην Παρί, ήταν η μεγαλύτερη ανατροπή που είχε σημειωθεί σε νοκ άουτ φάση Champions League. Επαναπαυμένη στο υπέρ της 4-1 του “Σαν Σίρο”, η Μίλαν του Κάρλο Αντσελότι ταξίδεψε για... τουρισμό στη Γαλικία το 2004 για τη ρεβάνς με τη Λα Κορούνια αλλά βρέθηκε προ δυσάρεστης εκπλήξεως. Με μία καταπληκτική εμφάνιση, η διψασμένη “Ντέπορ” επικράτησε με 4-0 χάρη στα τέρματα των Παντιάνι, Βαλερόν, Λούκε και Φραν, υποχρεώνοντας τους “ροσονέρι” σε μία απίστευτη κατάρρευση, την οποία θα πάθαιναν ξανά στον τελικό της Πόλης ένα χρόνο αργότερα.

    Το 2004 η Λα Κορούνια πέτυχε εις βάρος της Μίλαν μια απ' τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία του Champions League

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω