Champions League, η ώρα των προημιτελικών: Η ανάλυση των ζευγαριών

2024-04-09 15:07

 

Μετά από διακοπή τριών εβδομάδων, το Champions League επιστρέφει και μάλιστα μπαίνει στην τελική και πιο κρίσιμη ευθεία του αφού πλέον τα πράγματα σοβαρεύουν και οι προημιτελικοί ξεκινούν. Οκτώ ομάδες έχουν μείνει να διεκδικούν εισιτήριο για τον τελικό της 1ης Ιουνίου στο “Γουέμπλεϊ”, τέσσερα πολύ μεγάλα ζευγάρια μας περιμένουν στην προημιτελική φάση και εμείς θα αναλύσουμε τα δεδομένα που ισχύουν για κάθε ομάδα λίγο πριν τις σπουδαίες μονομαχίες.

 

Άρσεναλ-Μπάγερν

Η Άρσεναλ επέστρεψε φέτος στο Champions League μετά τη σεζόν 2016-17 και βρίσκεται ξανά σε προημιτελικό μετά τη σεζόν 2009-10, σε αντίθεση με τη Μπάγερν για την οποία είναι... ρουτίνα η παρουσία της σε αυτή τη φάση της διοργάνωσης (έχει τις περισσότερες συμμετοχές, 22 τον αριθμό). Επιπλέον, η παράδοση είναι συντριπτικά με το μέρος των Βαυαρών, οι οποίοι όποτε έχουν βρει σε νοκ άουτ την Άρσεναλ την έχουν αποκλείσει, ενώ στις τελευταίες τρεις μεταξύ τους αναμετρήσεις οι Λονδρέζοι έχουν δεχθεί 15 γκολ, από 5 σε κάθε ματς! Όλα αυτά καλά μέχρι εδώ, όμως ενώ η παράδοση δείχνει Μπάγερν, η φόρμα των δύο ομάδων είναι εκ διαμέτρου αντίθετη αυτή τη στιγμή.

 

Η Άρσεναλ μέσα στο 2024 μετρά για την Premier League 10 νίκες σε 11 παιχνίδια και μόλις μια ισοπαλία με τη Μάντσεστερ Σίτι, ούσα αυτή τη στιγμή πρώτη (μαζί με τη Λίβερπουλ) στη βαθμολογία. Βρίσκεται σε πάρα πολύ καλή κατάσταση, παίζει ωραίο ποδόσφαιρο έχοντας πλήρως αφομοιώσει τη φιλοσοφία του Αρτέτα και το αξιοθαύμαστο είναι πως δείχνει να έχει μια αγωνιστική ισορροπία αφού και να αμυνθεί καλά ξέρει (με Γκάμπριελ, Σαλιμπά να ξεχωρίζουν), και στο κέντρο έχει τον κατάλληλο συνδετικό κρίκο αφού η μεταγραφή του Ράις αποδεικνύεται καθοριστική, αλλά και στην επίθεση μπορεί να γίνει τρομερά απειλητική με τους Σάκα, Τροσάρ, Χάβερτς, Ζέσους, Μαρτινέλι. Φυσικά ο αρχηγός, Μάρτιν Έντεγκααρντ, είναι ο παίκτης-κλειδί έχοντας τόσο εκτελεστικές όσο και δημιουργικές ικανότητες. Με λίγα λόγια η Άρσεναλ έχει ό, τι χρειάζεται για να πάει ακόμη πιο μακριά στη διοργάνωση. Η επιστροφή της στο Champions League ήταν εντυπωσιακή αφού τα πήγε εξαιρετικά στον όμιλο, αν και με την Πόρτο στους “16” δυσκολεύτηκε πολύ και χρειάστηκε τα πέναλτι για να προκριθεί.

 

 

Απ' την άλλη, η Μπάγερν Μονάχου βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Διανύει μια απ' τις χειρότερες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της και αυτό αποτυπώνεται στην πορεία της στη Bundesliga, εκεί όπου βρίσκεται 16 βαθμούς πίσω από την εκπληκτική Λεβερκούζεν και έχει χάσει εδώ και καιρό το πρωτάθλημα, το οποίο σημειωτέον κατακτά 11 σερί χρόνια. Το κλίμα είναι βαρύ, ο Τούχελ δείχνει να μη μπορεί να εμπνεύσει πλέον τους ποδοσφαιριστές του και γι' αυτό δήλωσε πως θα αποχωρήσει στο τέλος της σεζόν. Ωστόσο, επειδή στο Champions League μετρούν κι άλλα πράγματα εκτός από την αγωνιστική κατάσταση, οι Βαυαροί θέλουν να το πάνε μέχρι το τέλος, άλλωστε είναι και ο μόνος στόχος που τους έχει απομείνει. Έχουν τη φανέλα, έχουν την τεχνογνωσία, έχουν και έναν τρομερό Χάρι Κέιν ο οποίος είναι από τους λίγους λόγους για να χαμογελούν φέτος οι φίλοι της Μπάγερν. Ο Άγγλος στράικερ έχει δώσει στη γερμανική ομάδα αυτό που τόσο της έλειψε πέρσι, το εύκολο γκολ, έχοντας 32 στη Bundesliga και 6 στο Champions League (ανάμεσα στους πρώτους σκόρερ της διοργάνωσης). Συν τοις άλλοις έχει και μια εξαιρετική παράδοση κόντρα στην Άρσεναλ όταν ακόμη φορούσε τη φανέλα της Τότεναμ στα ντέρμπι του βορείου Λονδίνου, έχοντας πετύχει 14 γκολ σε 17 ματς πρωταθλήματος απέναντι στους “κανονιέρηδες”. Την παράδοση αυτή θέλει να τη συνεχίσει, αλλιώς κινδυνεύει να παραμείνει άτιτλος τη στιγμή που το καλοκαίρι μετακόμισε στο Μόναχο ακριβώς για να κατακτήσει τους τίτλους που δε μπορούσε με την Τότεναμ.

 

 

Ρεάλ Μαδρίτης-Μάντσεστερ Σίτι

Η μεγαλύτερη αναμέτρηση από τις πολλές σπουδαίες που έχουμε στα προημιτελικά. Ρεάλ και Σίτι αναμετρώνται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο Champions League και τέταρτη μέσα σε πέντε σεζόν, σε ένα συναπάντημα που τείνει να γίνει κλασσικό. Τις προηγούμενες δύο φορές (βρέθηκαν στα ημιτελικά), ο νικητής του ζευγαριού πήρε και το τρόπαιο στο τέλος. Δεν αποκλείεται να γίνει το ίδιο και φέτος. Άλλωστε, εδώ έχουμε ίσως την κόντρα των δύο καλύτερων ομάδων και της φετινής διοργάνωσης και αυτό αποτυπώνεται και σε πολλές στατιστικές κατηγορίες. Πρόκειται για τις μοναδικές αήττητες ομάδες του Champions League, τις δυο ομάδες με τις περισσότερες τελικές προσπάθειες, δύο από τις τρεις (η άλλη η Ατλέτικο) με τα περισσότερα γκολ και τις δυο ομάδες με το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας στις μεταβιβάσεις. Οι νέες κόντρες τους αναμένεται να τραβήξουν ξανά όλα τα βλέμματα.

 

Η Ρεάλ έχει πετύχει κάτι αξιοθαύμαστο φέτος. Σε μια χρονιά που επέλεξε να πορευτεί χωρίς κλασσικό φορ έχει την καλύτερη επίθεση στην Ισπανία και μια απ' τις καλύτερες στο Champions League, ενώ είναι με διαφορά η καλύτερη άμυνα της La Liga τη στιγμή που έχασε τόσο τον βασικό της τερματοφύλακα (Κουρτουά) όσο και τους δύο βασικούς της σέντερ μπακ (Μιλιτάο, Αλάμπα) με ρήξη χιαστών! Η ιστορία της στο Champions League την τοποθετεί μέσα στα φαβορί σε ό, τι κατάσταση κι αν βρίσκεται, πόσο μάλλον φέτος που η κατάστασή της είναι εξαιρετική. Στην Ισπανία είναι κοντά στον τίτλο, στους ομίλους του Champions League πέρασε με 6/6, αν και στους “16” με τη Λειψία δεν ήταν καλή, προκρίθηκε οριακά και αυτό ήταν “καμπανάκι” εν όψει της δύσκολης συνέχειας. Σε όλη τη χρονιά έχει μόλις δυο ήττες, αμφότερες από την Ατλέτικο: μία στο πρωτάθλημα το Σεπτέμβρη κι άλλη μια στο Κύπελλο το Γενάρη, κι αυτή στην παράταση. Ο Αντσελότι έχει βρει την κατάλληλη φόρμουλα, αλλάζοντας το σύστημα σε 4-4-2 με ρόμβο για χάρη του Τζουντ Μπέλινγχαμ ο οποίος διανύει μια ονειρική πρώτη χρονιά στο “Μπερναμπέου” και μαζί με τον Βινίσιους είναι δυο παίκτες που μπορούν να κάνουν το απρόβλεπτο και να αλλάξουν τις ισορροπίες. Η Σίτι ήταν ο πιο δύσκολος αντίπαλος που θα μπορούσε να της τύχει, ωστόσο η “βασίλισσα” θα ψάξει “εκδίκηση” για το βαρύ 4-0 πέρσι στο “Etihad” και μια πρόκριση που θα της ανοίξει διάπλατα το δρόμο για το 15ο τρόπαιο. "Αγκάθι" το ότι οι Βινίσιους, Μπέλινγχαμ, Τσουαμενί και Καμαβινγκά είναι στο όριο των καρτών και αν πάρουν μία στο "Μπερναμπέου" χάνουν τη ρεβάνς στο Μάντσεστερ, κάτι που αλλάζει τα δεδομένα στο ζευγάρι.

 

 

Όσο για τη Μάντσεστερ Σίτι, είναι για πολλούς ακλόνητο φαβορί για να φτάσει σε δεύτερο σερί Champions League. Πρώτη στις πιο σημαντικές στατιστικές κατηγορίες, με 8/8 νίκες, έχει κάνει ξανά μια εντυπωσιακή πορεία με την υποσημείωση βέβαια πως μέχρι τώρα δε βρήκε κάποιον πολύ δυνατό αντίπαλο στο δρόμο της. Οι αναμετρήσεις με τη Ρεάλ θα είναι το πρώτο τεστ χαρακτήρα στο φετινό Champions League για την αρμάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα, η οποία διατηρεί τα πιο δυνατά της χαρακτηριστικά: κατοχή μπάλας σε εντυπωσιακά επίπεδα, κυριαρχία στο χορτάρι και μεγάλη αποτελεσματικότητα στην επίθεση. Ο Χάαλαντ μπορεί να μην έχει φτάσει ακόμη τα εντυπωσιακά περσινά του στατιστικά (ήταν και δύο μήνες εκτός), αλλά είναι πρώτος σκόρερ στην Αγγλία με 19 γκολ και μέσα στους πρώτους στο Champions League με 6. Ο Φόντεν είναι από τους πιο φορμαρισμένους παίκτες στην Ευρώπη, ο Ρόντρι πιθανότατα το καλύτερο “εξάρι” στον κόσμο και ο Ντε Μπρόινε από τότε που επέστρεψε θύμισε σε όλους πως άλλος σαν αυτόν δεν υπάρχει. Η απουσία των Γουόκερ (έμοιαζε ο καταλληλότερος να ματσάρει τον Βινίσιους) 

και Άκε από το πρώτο ματς θα είναι ένα θέμα για τους “πολίτες”, 

οι οποίοι είχαν και λιγότερο χρόνο να προετοιμαστούν για αυτό το παιχνίδι σε σχέση με τη Ρεάλ.

 

 

Παρί Σεν Ζερμέν-Μπαρτσελόνα

Αναμέτρηση που μας ξυπνά σχετικά πρόσφατες αναμνήσεις, όπως η επική “remontada” της Μπαρτσελόνα το 2017 και το απίστευτο 6-1 στη Βαρκελώνη μετά την ήττα 4-0 στο Παρίσι, αλλά και το one man show του Κιλιάν Εμπαπέ μέσα στο άδειο λόγω covid “Καμπ Νου” και το χατ τρικ του Γάλλου το 2021, στα τελευταία ματς του Λιονέλ Μέσι με τη “μπλαουγκράνα” φανέλα στο Champions League. Παρί και Μπαρτσελόνα ξανασυναντιούνται σε δυο μεγάλες μάχες, με την τύχη να τα φέρνει έτσι ώστε η νικήτρια να βλέπει ορθάνοικτο το δρόμο ακόμη και για τον τελικό της διοργάνωσης.

 

Η Παρί κάνει άλλον έναν υγιεινό περίπατο στο γαλλικό πρωτάθλημα, ωστόσο ο διακαής της πόθος παραμένει η διάκριση στο Champions League. Η αλήθεια είναι πως ούτε φέτος έχει πείσει στη διοργάνωση. Βρέθηκε μεν στον πιο δύσκολο όμιλο (με Μίλαν, Ντόρτμουντ και Νιούκαστλ), ωστόσο στα δυο πιο απαιτητικά ματς που έδωσε ήταν κατώτερη των περιστάσεων, γνωρίζοντας βαριά ήττα με 4-1 στο “Σεντ Τζέιμς Παρκ” και άλλη μια ήττα 2-1 στο “Σαν Σίρο”. Επίσης, χρειάστηκε... χείρα βοηθείας από τον Μαρτσίνιακ με εκείνο το πέναλτι που έδωσε για χέρι του Λιβραμέντο στο τέλος του αγώνα με τη Νιούκαστλ για να μείνει στο παιχνίδι της πρόκρισης (1-1), ενώ την ευνόησε στο τέλος η ήττα των “ανθρακωρύχων” από τη Μίλαν τη στιγμή που εκείνη δε νικούσε στο “Βεστφάλεν” (1-1). Στη φάση των “16” πήρε τον πιο εύκολο αντίπαλο αν και μπήκε ως μία από τις δεύτερες ομάδες, αφού η ντεφορμαρισμένη στο δεύτερο μισό της χρονιάς Ρεάλ Σοσιεδάδ δε μπόρεσε ουσιαστικά να την κοντράρει. Το κλίμα δεν είναι ιδανικό μετά την ενημέρωση του Εμπαπέ στους διοικούντες πως θα αποχωρήσει στο τέλος της σεζόν, με τον Γάλλο σούπερ σταρ να μην είναι πια αναντικατάστατος στα πλάνα του Λουίς Ενρίκε και να έχει τις κόντρες του με τον Ισπανό τεχνικό, ωστόσο στην Παρί όλα αυτά θα τα αφήσουν στην άκρη για χάρη του μεγάλου στόχου. Άλλωστε και ο Εμπαπέ (ανάμεσα στους πρώτους σκόρερ φέτος στο Champions League με 6 γκολ), στην τελευταία του όπως όλα δείχνουν χρονιά στο Παρίσι, θα ήθελε να οδηγήσει την ομάδα της πόλης του σε μια ευρωπαϊκή επιτυχία αλλά και να επαναλάβει σπουδαίες εμφανίσεις όπως αυτές προ τριετίας κόντρα στη Μπαρτσελόνα.

 

 

Η Μπαρτσελόνα βρίσκεται και πάλι σε έναν προημιτελικό μετά το 2020 και την τραυματική εμπειρία κόντρα στη Μπάγερν (8-2), τη στιγμή που την προηγούμενη διετία είχε αποχαιρετήσει από τη φάση των ομίλων. Πέρασε αρκετά σκαμπανεβάσματα φέτος, όμως μοιάζει να έχει απελευθερωθεί από τότε που ο Τσάβι ανακοίνωσε πως θα αποχωρήσει στο φινάλε της σεζόν και έχει φέρει έκτοτε πολύ καλά αποτελέσματα, σε σημείο που πολλοί στην ομάδα να επιθυμούν να αλλάξει γνώμη ο Καταλανός τεχνικός. Η αυτοπεποίθηση μοιάζει να έχει επιστρέψει στους “μπλαουγκράνα”, οι οποίοι έχουν βρει σημεία αναφοράς σε παίκτες όπως οι δύο... Ζοάο (Κανσέλο και Φέλιξ) αλλά και οι... πιτσιρικάδες της παρέας, όπως ο Γιαμάλ, ο Κουμπαρσί ή ο Φερμίν Λόπες. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία οικονομικά άλλωστε για τη “Μπάρτσα”, είναι ευχής έργον να βγάζει παίκτες από την ακαδημία της οι οποίοι δείχνουν πως μπορούν να αναλάβουν μεγάλες ευθύνες από τόσο νωρίς, τη στιγμή μάλιστα που τα αμέσως προηγούμενα... εξαιρετικά προϊόντα της "Masia" (Πέδρι, Γκάβι) ταλαιπωρούνται από τραυματισμούς. Αν οι Καταλανοί περάσουν το εμπόδιο της Παρί, το “Γουέμπλεϊ” θα είναι ένα βήμα πιο κοντά. Και είναι άλλωστε ένα γήπεδο που ξυπνά πάντα ευχάριστες μνήμες σε αυτούς με την κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1992 και του Champions League του 2011 εκεί.

 

 

Ατλέτικο Μαδρίτης-Ντόρτμουντ

Πρόκειται για το λιγότερο “λαμπερό” ζευγάρι αυτής της φάσης των προημιτελικών, αυτό δε σημαίνει όμως πως δεν έχει το δικό του ξεχωριστό ενδιαφέρον. Αμφότερες οι ομάδες έχουν κάνει τη δική τους υπέρβαση για να βρεθούν ως εδώ (πολύ περισσότερο η Μπορούσια) και μάλιστα το ότι κληρώθηκαν να παίξουν μεταξύ τους στους “8” τους επιτρέπει να κάνουν όνειρα και για τα ημιτελικά, γιατί όχι ακόμη και μέχρι τον τελικό του Λονδίνου.

 

Η Ατλέτικο μάς έχει παρουσιάσει μια διαφορετική έκδοσή της φέτος, καθώς έχει μια πιο επιθετική προσέγγιση στα παιχνίδια της (είναι η δεύτερη καλύτερη επίθεση του Champions League), ενώ δείχνει και περισσότερο ευάλωτη στην άμυνα, σε αντίθεση με ό, τι μας είχε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια. Παραμένει βεβαίως σκληροτράχηλη, διατηρεί το μέταλλό της και αυτό το έδειξε στους “16” κόντρα στην Ίντερ, όταν πήρε την πρόκριση στα πέναλτι επιστρέφοντας και από το 0-2 συνολικό σκορ. Στην Ισπανία η σεζόν της δεν είναι καλή, ωστόσο στο Champions League είναι μεταμορφωμένη, έχοντας μετατρέψει και σε “φρούριο” το “Wanda Metropolitano”. Για να πάει πιο μακριά, θα χρειαστεί να συνεχίσουν τις καλές εμφανίσεις τους οι Γκριεζμάν (διανύει περίοδο δεύτερης νιότης μετά την επιστροφή του στην ομάδα και είναι μέσα στους πρώτους σκόρερ της διοργάνωσης με 6 τέρματα) και Μοράτα (πρώτος σκόρερ της ομάδας).

 

 

Η Ντόρτμουντ είναι η ομάδα που ίσως κανένας δεν περίμενε να φτάσει ως εδώ. Έπεσε στον πιο δύσκολο όμιλο με Μίλαν, Παρί και Νιούκαστλ και όχι μόνο προκρίθηκε αλλά το έκανε και ως πρώτη, δείχνοντας μια αξιοθαύμαστη σταθερότητα και σοβαρότητα φέτος στο Champions League. Στους “16” πέρασε την Αϊντχόβεν και από την πρώτη αγωνιστική των ομίλων και μετά είναι αήττητη με τέσσερις νίκες και τρεις ισοπαλίες. Διαθέτει πολύ επικίνδυνους παίκτες μπροστά όπως ο Μάλεν, ο Αντεγιέμι ή ο Σάντσο και πίσω τους τον ικανό σε εκτέλεση και δημιουργία Μπραντ, ενώ έχει βελτιώσει και την άμυνά της αφού έχει δεχθεί μόλις πέντε τέρματα στο Champions League, κάτι αξιοσημείωτο αν αναλογιστεί κανείς τι ομάδες αντιμετώπισε στην πρώτη φάση αλλά και το ότι έπαιξε κατόπιν κόντρα στην PSV που σκοράρει κατά ριπάς φέτος. Η Ατλέτικο έχει ένα ελαφρύ προβάδισμα, όμως αν οι Βεστφαλοί πάρουν ένα καλό αποτέλεσμα στη Μαδρίτη, όλα γίνονται στο “καμίνι” του “Signal Iduna Park”.

 

 

 ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω