Champions League 2016-17: Τι μας έμεινε από τη φάση των ομίλων

2016-12-08 14:28

Η φάση των ομίλων του φετινού Champions League έριξε αυλαία αυτή την εβδομάδα και η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση θα πέσει πλέον στην καθιερωμένη της “χειμερία νάρκη”, με τη φάση των νοκ άουτ να είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στα μέσα του Φλεβάρη του 2017. Αυτό μας δίνει μία καλή ευκαιρία να κάνουμε μια ανασκόπηση των σημαντικών στοιχείων που θα μας μείνουν από τη φάση αυτή.

 

Χωρίς ελληνική εκπροσώπηση

Την τελευταία 20ετία είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε τουλάχιστον μία ελληνική ομάδα να συμμετέχει στους ομίλους του Champions League. Με τη συμμετοχή αρχικά της ΑΕΚ, τις μεγάλες πορείες αργότερα του Παναθηναϊκού αλλά και τον Ολυμπιακό να συμμετέχει ανελλιπώς από τη σεζόν 1997-98 (μόνο το 2008-09 και το 2010-11 απουσίασε) και να σημειώνει μεγάλες προκρίσεις τα τελευταία χρόνια, οι ευρωπαϊκές μας βραδιές είχαν έντονο ελληνικό χρώμα. Τη σεζόν 2003-04 μάλιστα είχαμε τριπλή εκπροσώπηση από τις ομάδες του πρώην ΠΟΚ.

Φέτος όμως, με τον αποκλεισμό του ΠΑΟΚ από τον Άγιαξ και πολύ περισσότερο τον αναπάντεχο αποκλεισμό του Ολυμπιακού από τη Χάποελ Μπέερ Σεβά στα προκριματικά του καλοκαιριού, η Ελλάδα έμεινε χωρίς ομάδα στους ομίλους για πρώτη φορά μετά από τη σεζόν 1996-97, πριν από 20 δηλαδή χρόνια! Τότε ήταν ο πρωταθλητής Παναθηναϊκός που είχε γνωρίσει τον αποκλεισμό από τη Ρόζενμποργκ στα προκριματικά και δε μπόρεσε να πάρει μέρος στους ομίλους.

 

Ακόμη... σκοράρουν

Σε παιχνίδι για την 5η αγωνιστική, η Ντόρτμουντ υποδέχθηκε την Λέγκια Βαρσοβίας στο “Signal Iduna Park”. Το ματς αυτό υπό άλλες συνθήκες θα ήταν μία ακόμη απλή αναφορά στα παιχνίδια της πρώτης φάσης, όμως εκείνο το βράδυ στη Βεστφαλία γράφτηκε ιστορία. Ντόρτμουντ και Λέγκια “διοργάνωσαν” ένα απίστευτο φεστιβάλ γκολ και το... τρελό αυτό μεταξύ τους παιχνίδι έληξε με το εκπληκτικό 8-4! Ο αγώνας αυτός γράφτηκε μια για πάντα στα βιβλία των ρεκόρ της διοργάνωσης, αφού είναι πλέον το παιχνίδι με τα περισσότερα τέρματα στην ιστορία του Champions League, ξεπερνώντας κατά ένα τα 11 γκολ που είχαν πετύχει Μονακό και Ντεπορτίβο Λα Κορούνια σε ένα μεταξύ τους 8-3 (!) για τους ομίλους της σεζόν 2003-04. Στο τέλος της φετινής φάσης των ομίλων, η Ντόρτμουντ έγινε η ομάδα που πετυχαίνει τα περισσότερα γκολ από κάθε άλλη σε αυτό το στάδιο της διοργάνωσης (21) και οι Πολωνοί αντίθετα έγιναν η ομάδα που δέχεται τα περισσότερα (24).

 

Θέλετε σίγουρα να βγείτε πρώτοι;

Οι μεγάλες ομάδες ανέκαθεν κυνηγούσαν εκτός φυσικά από την πρόκριση, και την κατάληψη της πρώτης θέσης, η οποία θεωρητικά εξασφαλίζει μια πιο ευνοϊκή κλήρωση στους “16” της διοργάνωσης. Φέτος όμως, με τόσους ισχυρούς συλλόγους να τερματίζουν τελικά δεύτεροι, δεν είμαστε σίγουροι ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο. Ομάδες όπως η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπάγερν Μονάχου, η Μάντσεστερ Σίτι και η Παρί Σεν Ζερμέν θα μπουν ως “ανίσχυρες” στη νοκ άουτ φάση, συνιστώντας τρομερά δύσκολους υποψήφιους αντιπάλους για όποια πανηγύρισε την πρωτιά στον όμιλό της. Τη Δευτέρα 12/12, οπότε και είναι προγραμματισμένη η κλήρωση της νοκ άουτ φάσης, θα έχουμε την ξεκάθαρη εικόνα.

 

"Τιτανομαχία” και για τον πρώτο σκόρερ

Μία από τις πολλές πρωτιές που κατέχει ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι και αυτή του πρώτου σκόρερ στην ιστορία του Champions League. Σε έναν ακόμη όμως τομέα, ο Πορτογάλος σούπερ σταρ έχει ως αντίπαλο δέος του τον Λιονέλ Μέσι. Πριν ξεκινήσει η φετινή διοργάνωση, ο “CR7” προηγούνταν με 10 γκολ στον πίνακα των σκόρερ όλων των εποχών (93 ο ίδιος και 83 ο Μέσι), όμως σε αυτή τη φάση των ομίλων ο Αργεντινός “μάγος” έκανε τη δική του ρελάνς. Ο άσος της Μπαρτσελόνα μετράει ήδη 10 γκολ (πρώτος σκόρερ για την ώρα-ήθελε ένα ακόμη για να πιάσει το ρεκόρ σε ομίλους που το έχει ο Κριστιάνο με 11 πέρσι) και έφτασε τα 93 συνολικά στο Champions League, την ώρα που ο παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης σκόραρε μόλις 2, με το "σκορ" αυτή τη στιγμή να είναι στο 95-93 και όλον τον ποδοσφαιρικό πλανήτη να παρακολουθεί με αγωνία τη “μονομαχία” τους σε μία ακόμη στατιστική κατηγορία.

 

Έχει ξεχάσει τι σημαίνει ανέπαφη εστία στο Champions League

Στη φετινή φάση των ομίλων ο τερματοφύλακας της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ιγκόρ Ακινφέεφ, σημείωσε ένα απίστευτα αρνητικό ρεκόρ. Η ρωσική ομάδα δέχθηκε για ακόμη μία φορά γκολ σε όλα της τα παιχνίδια σε Champions League και ο 30χρονος γκολκίπερ της μετράει πλέον 43 συνεχόμενους αγώνες στους οποίους έχει δεχθεί τουλάχιστον ένα γκολ στη διοργάνωση! Τελευταία φορά που ο Ακινφέεφ δε μάζεψε τη μπάλα από τα δίχτυα του ήταν την 1η Νοεμβρίου 2006, σε ένα 0-0 με την Άρσεναλ, πριν από 10 δηλαδή χρόνια! Πάντως, για να μην αδικούμε εντελώς τον έμπειρο κατά τα άλλα τερματοφύλακα, πρέπει να αναφέρουμε πως στη Ρωσία έχει κρατήσει ανέπαφη την εστία του περισσότερες φορές από κάθε άλλον γκολκίπερ στην ιστορία του εγχώριου πρωταθλήματος!

 

Το παραμύθι μεταφέρθηκε στην Ευρώπη

Η Λέστερ έζησε πέρσι μία απίστευτη χρονιά, με την ομάδα του Κλαούντιο Ρανιέρι να αναδεικνύεται από το πουθενά πρωταθλήτρια Αγγλίας, στη μεγαλύτερη ίσως έκπληξη σε όλη την ιστορία του ποδοσφαίρου σε επίπεδο συλλόγων. Φέτος, όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε, οι “αλεπούδες” έχουν μείνει πολύ πίσω στην Premier League και δε θα μπορέσουν να υπερασπιστούν τα κεκτημένα τους, όμως η πορεία τους στο Champions League έχει για την ώρα πολλή από τη “χρυσόσκονη” της περσινής σεζόν. Ως πρωταθλήτρια, η Λέστερ πήρε μέρος για πρώτη φορά στην ιστορία της στην κορυφαία διοργάνωση και παρά το γεγονός πως χάλασε λίγο τις εντυπώσεις με τη βαριά ήττα της από την Πόρτο (5-0) την τελευταία αγωνιστική, πέρασε πρώτη και άνετη στους “16” και συνεχίζει...

 ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω