Από τον Μπάτζιο στον Βλάχοβιτς: Η διαχρονική σχέση μίσους μεταξύ Φιορεντίνα και Γιουβέντους

2022-01-27 13:32

 

 Του Ανδρέα Λεκάκη

 

Η διαφαινόμενη μεταγραφή του αρχισκόρερ της Φιορεντίνα Ντούσαν Βλάχοβιτς στη Γιουβέντους ήρθε να ξυπνήσει παλιά πάθη και τη μεγάλη κόντρα μεταξύ των δύο ομάδων, η οποία βέβαια δε φαίνεται να... κοιμήθηκε και ποτέ, αφού εδώ και δεκαετίες υπήρχαν πάντα αφορμές για να συντηρείται το... μίσος των οπαδών της πρώτης για τη δεύτερη.

 

Σε αντίθεση με άλλες μεγάλες ποδοσφαιρικές αντιπαλότητες, η κόντρα της Φιορεντίνα με τη Γιουβέντους δε βασίζεται σε πολιτικές, ταξικές, θρησκευτικές ή γεωγραφικές διαφορές, ούτε έχει να κάνει με κάποια μακρά ανταγωνιστικότητα για τρόπαια. Δεν πρόκειται καν για μια αμφίδρομη σχέση μίσους, μιας και η κόντρα αυτή καλλιεργείται κυρίως από τους οπαδούς της Φιορεντίνα και ξεκίνησε από τις κατηγορίες των “βιόλα” προς τους Τορινέζους για διαιτητική εύνοια σε μία μάχη για το πρωτάθλημα που έδωσαν οι δυο τους και κορυφώθηκε με τη μετακίνηση από την Τοσκάνη στο Πιεμόντε ενός από τους κορυφαίους παίκτες που είδε ποτέ το ιταλικό ποδόσφαιρο.

 

Το πρωτάθλημα του 1982

Το μίσος των οπαδών-και όχι μόνο-της Φιορεντίνα για τη Γιουβέντους “ξύπνησε” στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και για την ακρίβεια στο φινάλε της σεζόν 1981-82. Η Φιορεντίνα, υπό την ιδιοκτησία του ισχυρού Φλάβιο Ποντέλο που είχε ως όραμα να ξανακάνει το σύλλογο πρωταγωνιστή, έφτασε μια ανάσα από το τρίτο της σκουντέτο, αφού λίγο πριν το φινάλε ισοβαθμούσε με τη “Γιούβε” στην κορυφή. Στην τελευταία αγωνιστική, φιλοξενούνταν στη Σαρδηνία από την Κάλιαρι που ήθελε ένα βαθμό για να αποφύγει τον υποβιβασμό, την ώρα που η “Γηραιά Κυρία” έπαιζε στην Καλαβρία με την αδιάφορη Καταντσάρο. Οι “βιόλα” έφεραν τελικά 0-0 με την Κάλιαρι αν και είδαν ένα γκολ τους να ακυρώνεται για σπρώξιμο στον τερματοφύλακα, ενώ η ομάδα του Τζιοβάνι Τραπατόνι νίκησε 1-0 την Καταντσάρο με πέναλτι, την ώρα που οι γηπεδούχοι διαμαρτύρονταν γιατί ζήτησαν και εκείνοι σε μια φάση να τους καταλογιστεί η εσχάτη των ποινών. Η Γιουβέντους κατέκτησε έτσι το 20ό της πρωτάθλημα, με τον μεγάλο σταρ τότε της Φιορεντίνα, Τζιανκάρλο Αντονιόνι, να δηλώνει πως οι “μπιανκονέρι” έκλεψαν τον τίτλο, ενώ οι “τιφόζι” της ομάδας έστειλαν το εξής μήνυμα: “Καλύτερα δεύτεροι παρά κλέφτες”.

 

Η “προδοσία” του Μπάτζιο

Η κόντρα έφτασε στο αποκορύφωμά της το καλοκαίρι του 1990, όταν ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες που φόρεσαν τη φανέλα της Φιορεντίνα, ο Ρομπέρτο Μπάτζιο, αποφάσισε να αλλάξει στρατόπεδο και να αγωνιστεί με τα χρώματα της Γιουβέντους. Είχε προηγηθεί και η μεταξύ τους μάχη στους-διπλούς τότε-τελικούς του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ την προηγούμενη σεζόν, όταν και πάλι οι “βιόλα” φώναζαν πως αδικήθηκαν από τη διαιτησία στη διάρκεια του πρώτου τελικού που κρίθηκε με 3-1 υπέρ της “Γιούβε” (0-0 η ρεβάνς και το τρόπαιο πήγε στο Τορίνο). Τα αίματα είχαν ανάψει για τα καλά και η μεταγραφή του Μπάτζιο ήταν απλά η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

 

Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε η Φιορεντίνα εκείνη την περίοδο ανάγκασαν τον πρόεδρο Ποντέλο να πουλήσει τον “Μικρό Βούδα”, όπως ήταν το παρατσούκλι του Μπάτζιο, στη Γιουβέντους για ένα ποσό που ξεπερνούσε τα 10 εκατομμύρια ευρώ, στην πιο ακριβή τότε μετακίνηση ποδοσφαιριστή στην ιστορία. Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η μεταγραφή, ξέσπασαν απίστευτες ταραχές στη Φλωρεντία. Έγιναν επεισόδια που οδήγησαν σε 50 τραυματίες και 9 συλλήψεις, με την αστυνομία να αναγκάζεται να βγάλει 200 αστυνομικούς στους δρόμους και να απαγορεύσει το ίδιο βράδυ την κυκλοφορία σε κεντρικές πλατείες! Οι οπαδοί της ομάδας πολιόρκησαν τα γραφεία του συλλόγου, πέταξαν μολότοφ στο σπίτι του Ποντέλο, ο οποίος με τη σειρά του αναγκάστηκε να ζητήσει άσυλο στο γήπεδο της ομάδας! Ο Μπάτζιο χαρακτηρίστηκε ως προδότης, αν και ο ίδιος δήλωσε πως πιέστηκε να φύγει και πάντα είχε την πόλη και την ομάδα στην καρδιά του, κάτι που έδειξε κατά κάποιον τρόπο και στην πρώτη του επίσκεψη ως αντίπαλος πια στο “Αρτέμιο Φράνκι”.

 

Την 6η Απριλίου 1991, η Γιουβέντους επισκέπτεται την έδρα της Φιορεντίνα και μοιραία όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον Μπάτζιο, ο οποίος έφτασε με ισχυρή αστυνομική προστασία στο γήπεδο και αποδοκιμάστηκε έντονα από όλους τους φίλους των γηπεδούχων. Στο δεύτερο ημίχρονο όμως κερδίζει πέναλτι το οποίο αρνείται να εκτελέσει, με την επίσημη δικαιολογία πως ο γκολκίπερ των αντιπάλων, Μαρετζίνι, γνώριζε καλά τις εκτελέσεις του, ενώ όταν βγαίνει λίγο αργότερα σαν αλλαγή, μέσα στα γιουχαΐσματα και στα... μπουκάλια που εξεσφενδονίστηκαν, κάποιος πετάει ένα κασκόλ της Φιορεντίνα. Ο Ιταλός άσος το μαζεύει και το κρατά ευλαβικά, με τους περισσότερους όταν το βλέπουν αυτό να αρχίζουν να αλλάζουν τη στάση τους. Ο παίκτης φτάνει μπροστά στο πέταλο χαιρετώντας τον κόσμο, παίρνοντας εν τέλει το χειροκρότημα! Η κίνησή του αυτή προκάλεσε προβλήματα αργότερα στις σχέσεις του με τους οπαδούς της Γιουβέντους, ενώ φυσικά σε καμία περίπτωση δεν καταλάγιασε το μίσος αυτών της Φιορεντίνα για τους “μπιανκονέρι”.

 

Σε μια από τις πιο γνωστές φωτογραφίες του, ο Ρομπέρτο Μπάτζιο κατευθύνεται στον πάγκο της Γιουβέντους κρατώντας σφιχτά ένα κασκόλ της Φιορεντίνα

 

Μπερναρντέσκι και Κιέζα στα χνάρια του Μπάτζιο

Αν και υπήρξαν ενδιάμεσα κι άλλοι παίκτες που έκαναν το δρομολόγιο από τη γενέτειρα του Δάντη στο Τορίνο, οι μετακινήσεις των δύο Φεντερίκο, του Μπερναρντέσκι και του Κιέζα, ήταν αυτές που έριξαν κι άλλο λάδι στη φωτιά της μεγάλης αντιπαλότητας, κυρίως γιατί επρόκειτο για δύο εξαιρετικά ταλαντούχους παίκτες που αγαπήθηκαν από το κοινό του “Αρτέμιο Φράνκι” και βγήκαν μάλιστα και από τα σπλάχνα του συλλόγου.

 

Ο Μπερναρντέσκι πουλήθηκε στην “Κυρία” για 40 εκατομμύρια ευρώ το καλοκαίρι του 2017 (σκοράροντας μάλιστα με φάουλ εναντίον της Φιορεντίνα στην επιστροφή του στο παλιό του “σπίτι” και πανηγυρίζοντας έξαλλα), ενώ ο Κιέζα τον ακολούθησε το 2020 και φυσικά οι δυο τους είναι κόκκινο πανί για τους “τιφόζι” των “βιόλα”, οι οποίοι κρέμασαν πανό με άσεμνους χαρακτηρισμούς προς το πρόσωπό τους όταν γνωστοποιήθηκαν οι μεταγραφές τους. Λίγο καιρό μετά τον Κιέζα, σειρά παίρνει πλέον ο Ντούσαν Βλάχοβιτς.

 

Το “φαινόμενο” Βλάχοβιτς και τα οφέλη της Γιουβέντους από τη μεγάλη μεταγραφή

 

Δε χωρά αμφιβολία πως το 2021 ήταν η χρονιά της εκτόξευσης του Ντούσαν Βλάχοβιτς, η χρονιά που καθιερώθηκε ως ένας από τους πιο χαρισματικούς σέντερ φορ που κυκλοφορούν στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Ο Σέρβος στράικερ πέτυχε μέσα στο έτος που πέρασε 33 τέρματα στη Serie A με τη φανέλα της Φιορεντίνα, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Κριστιάνο Ρονάλντο με τη Γιουβέντους και μπήκε στη μεταγραφική λίστα πολλών μεγάλων ευρωπαϊκών κλαμπ.

 

Με το συμβόλαιό του να λήγει το καλοκαίρι του 2023, ο πρώτος σκόρερ της φετινής Serie A (μαζί με τον Ιμόμπιλε) είχε ξεκαθαρίσει με όλους τους τρόπους πως δεν ήταν πρόθυμος να ανανεώσει, επιθυμώντας να κάνει το βήμα παραπάνω στην καριέρα του, παρά το γεγονός πως οι άνθρωποι των “βιόλα” έχουν δηλώσει πως του προσέφεραν το μεγαλύτερο συμβόλαιο στην ιστορία του συλλόγου. Γρήγορα κατάλαβαν όμως πως ο 21χρονος επιθετικός δεν επρόκειτο να γίνει ένας νέος... Μπατιστούτα και πως σύντομα θα αναχωρούσε για άλλες πολιτείες.

 

Το περασμένο καλοκαίρι ενδιαφέρθηκαν έντονα για την περίπτωσή του η Ατλέτικο Μαδρίτης και η Τότεναμ, αυτό το χειμώνα τη σκυτάλη πήρε η Άρσεναλ και μάλιστα η Φιορεντίνα φέρεται να αποδέχθηκε τη δική της προσφορά, όμως επιθυμία του ποδοσφαιριστή ήταν μονάχα να παραμείνει στην Ιταλία και να φορέσει τη φανέλα της Γιουβέντους. Έτσι, παρά το γεγονός πως ο Σέρβος δήλωνε πως θα ήθελε να παραμείνει ως το τέλος της σεζόν για να βοηθήσει τη Φιορεντίνα να βγει μετά από καιρό ξανά στα ευρωπαϊκά κύπελλα, συμφώνησε με τους “μπιανκονέρι” στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, με το deal ανάμεσα στις δύο ομάδες να κλείνει στα 75 εκατομμύρια ευρώ.

 

Όπως είναι φυσικό η νέα μετακίνηση ενός παίκτη-σταρ της Φιορεντίνα στο Τορίνο έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των φίλων της ομάδας της Τοσκάνης -ήδη κρέμασαν ένα πανό έξω από το γήπεδο με απειλές προς τον παίκτη- όμως αυτό διόλου απασχολεί τη Γιουβέντους, η οποία γνωρίζει καλά πως αποκτά έναν ποδοσφαιριστή που αν ανταποκριθεί στις προσδοκίες και συνεχίσει στα ίδια στάνταρ θα της λύσει το πρόβλημα στην κορυφή της επίθεσης για τα επόμενα χρόνια.

 

  Με την απόκτηση του πρώτου σκόρερ της Serie A, Ντούσαν Βλάχοβιτς, η Γιουβέντους ανεβαίνει επίπεδο στη γραμμή κρούσης

 

Δεν είναι μυστικό πως η ομάδα του Μαξ Αλέγκρι τη φετινή σεζόν, την πρώτη μετά την αποχώρηση του Ρονάλντο, αντιμετωπίζει τεράστιο θέμα μπροστά, αφού διαθέτει τη χειρότερη επίθεση (34 γκολ σε 23 ματς) από τις ομάδες που βρίσκονται στις πρώτες εννέα θέσεις του βαθμολογικού πίνακα (ακόμη και η Σασουόλο με την Έμπολι στην 11η και 12η θέση έχουν περισσότερα γκολ), έχει πολύ χαμηλά ποσοστά σε σουτ ανά αγώνα και σουτ στον στόχο, ενώ στο πρόσφατο ντέρμπι με τη Μίλαν δεν έκανε ούτε μια τελική εντός εστίας! Η απόκτηση του Βλάχοβιτς έχει σκοπό να τα αλλάξει όλα αυτά, με τη “Γηραιά Κυρία” να ισχυροποιείται σε μεγάλο βαθμό εν όψει της μάχης που δίνει για την τετράδα στο πρωτάθλημα αλλά και αυτής στο Champions League.

 

Βεβαίως, η πανάκριβη για τα τωρινά οικονομικά της δεδομένα μεταγραφή του Σέρβου στράικερ δε λύνει από μόνη της όλα τα προβλήματα, αφού οι “μπιανκονέρι” χρειάζονται ποιοτικές προσθήκες και σε άλλες θέσεις όπως στην άμυνα αλλά και τη μεσαία γραμμή. Ωστόσο, είναι μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση για να ανέβει η ομάδα ξανά επίπεδο και αν πραγματοποιήσει προσθήκες και σε άλλες θέσεις που αναφέραμε παραπάνω (όσο το επιτρέψουν τα οικονομικά της), βρει επιτέλους λύση στο σήριαλ της ανανέωσης του Ντιμπάλα και δει και τον Κιέζα να επιστρέφει ξανά δυνατός μετά τη ρήξη χιαστού που υπέστη, η Γιουβέντους θα έχει κάθε δικαίωμα να πιστεύει πως μπορεί να επιστρέψει σε ρόλο πρωταγωνίστριας και να ατενίζει το μέλλον της με αισιοδοξία.

 

Όσο για τη Φιορεντίνα, η απώλεια του Βλάχοβιτς μπορεί να είναι ένα τεράστιο πλήγμα αγωνιστικά, ωστόσο αν επενδύσει σωστά τα χρήματα που θα βάλει στα ταμεία της (ήδη επέλεξε τον Βραζιλιάνο Καμπράλ που σκοράρει κατά ριπάς με τη Βασιλεία για να καλύψει το κενό στην επίθεση) θα μπορέσει να χτίσει μια ομάδα που θα συγκαταλέγεται ξανά ανάμεσα στις ισχυρές του ιταλικού ποδοσφαίρου. Άλλωστε οι βάσεις έχουν ήδη μπει, με το σύνολο του Βιτσέντζο Ιταλιάνο να θέτει ισχυρή υποψηφιότητα για ευρωπαϊκό εισιτήριο φέτος.

Πίσω