Αναλύοντας την εκπληκτική Λεβερκούζεν του Τσάμπι Αλόνσο

2023-11-01 15:44

 

Αναμφισβήτητα μία ομάδα που έχει τραβήξει φέτος τα βλέμματα και θεωρείται μία από τις καλύτερες στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, είναι η Μπάγερ Λεβερκούζεν. Οι “ασπιρίνες” δεσπόζουν στην κορυφή της Bundesliga ως αήττητες μετά από 9 αγωνιστικές, μετρούν 12 νίκες σε 13 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις και το κάνουν αποδίδοντας πολύ ωραίο ποδόσφαιρο. Και ο κυριότερος λόγος για την επιτυχημένη αυτή πορεία, όχι μόνο φέτος αλλά γενικά τον τελευταίο χρόνο, έχει ονοματεπώνυμο και ονομάζεται Τσάμπι Αλόνσο.

 

Η πρόσληψη του Αλόνσο στην τεχνική ηγεσία της Λεβερκούζεν κάτι παραπάνω από ένα χρόνο πριν (5 Οκτωβρίου 2022) αντιμετωπίστηκε με επιφύλαξη. Ο Βάσκος μπορεί να υπήρξε ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής, με επιτυχημένη θητεία σε Ρεάλ Σοσιεδάδ, Λίβερπουλ, Ρεάλ Μαδρίτης και Μπάγερν, ωστόσο σαν προπονητής ήταν ακόμη άπειρος, έχοντας καθοδηγήσει μόνο την Κ14 της Ρεάλ Μαδρίτης και τη δεύτερη ομάδα της Σοσιεδάδ. Παρ' όλα αυτά, η βελτίωση της Μπάγερ από εκείνο το σημείο και μετά ήταν εμφανέστατη. Ο Αλόνσο ανέλαβε μια ομάδα η οποία βρισκόταν στην προτελευταία θέση του πρωταθλήματος και κατάφερε να τη βγάλει έκτη αλλά και να τη φτάσει μέχρι τα ημιτελικά του Europa League. Κάτάφερε να την κάνει συμπαγή αμυντικά και ελκυστική επιθετικά, παίζοντας ένα σύγχρονο ποδόσφαιρο που αποτυπώνει την προπονητική φιλοσοφία του Βάσκου.

 

Τα σημάδια από πέρσι έδειχναν πως φέτος η Λεβερκούζεν θα παρουσιαζόταν ακόμη καλύτερη, όπως και γίνεται. Ο Αλόνσο έγινε ο πρώτος προπονητής στην ιστορία της γερμανικής ομάδας που σημειώνει οκτώ σερί νίκες, ενώ με 25 βαθμούς σε 9 ματς η Μπάγερ έχει τη δεύτερη καλύτερη συγκομιδή από καταβολής Bundesliga μετά τη Μπάγερν Μονάχου του Πεπ Γκουαρντιόλα τη σεζόν 2015-16, που είχε κάνει το 9 στα 9. Τα 27 γκολ ενεργητικό αποτελούν τα περισσότερα που έχει βάλει σε ξεκίνημα σεζόν ο σύλλογος, ενώ με 8 γκολ παθητικό η Λεβερκούζεν έχει τη δεύτερη καλύτερη άμυνα στην κατηγορία. Οι φίλοι της ομάδας, που μόνο συνηθισμένοι δεν είναι σε τέτοιες επιδόσεις, δικαίως ονειρεύονται.

 

Τρόπος παιχνιδιού

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, ο Αλόνσο έχει καταφέρει να περάσει τη δική του αγωνιστική φιλοσοφία στην ομάδα. Ποιά είναι αυτή; Έντονο πρέσινγκ, γρήγορες μεταβάσεις σε άμυνα και επίθεση, παιχνίδι κατοχής. Στοιχεία δηλαδή πολύ σημαντικά για το σύγχρονο ποδόσφαιρο. Βεβαίως, για να μετουσιώσει τις ιδέες του, έχει βρει στην “Bay Arena” τους κατάλληλους παίκτες αλλά και το κατάλληλο σύστημα.

 

Παρά το γεγονός πως πέρσι ο Αλόνσο δοκίμασε διάφορα συστήματα, φέτος έχει καταλήξει ξεκάθαρα πως το καταλληλότερο είναι το 3-4-3, το οποίο βέβαια είναι περισσότερο 3-4-2-1. Οι παίκτες που προτιμά ο 41χρονος τεχνικός είναι συγκεκριμένοι και σπάνια αλλάζουν. Μπροστά από τον έμπειρο Χραντέτσκι που βρίσκεται κάτω από τα δοκάρια υπάρχει τριάδα στην άμυνα που απαρτίζεται από τους Κοσουνού, Τα και Ταπσόμπα. Ως κεντρικοί μέσοι αγωνίζονται οι Τσάκα και Παλάσιος, ενώ Φρίμπονγκ και Γκριμάλντο παίζουν όλη την πλευρά δεξιά και αριστερά αντίστοιχα. Οι δύο επιθετικοί μέσοι είναι ο Χόφμαν με τον Βιρτς, οι οποίοι αγωνίζονται πίσω από τον Μπονιφάς που παίζει στην κορυφή.

 

Η βασική ενδεκάδα της Λεβερκούζεν του Αλόνσο (transfermarkt.com)

 

Οι πρωταγωνιστές

Σε αυτούς τους παίκτες και σε αυτό το σύστημα υπάρχουν αρκετά σημεία που αξίζει κάποιος να σταθεί. Πρώτα απ' όλα, οι πτέρυγες της Μπάγερ, με τους εκπληκτικούς Φρίμπονγκ και Γκριμάλντο. Και οι δύο ταχύτατοι αλλά και πολύ δημιουργικοί, με τον Ολλανδό, που από πέρσι είχε δείξει εξαιρετικά δείγματα, να μετρά 5 γκολ και 6 ασίστ, και τον Ισπανό, τον οποίο κανείς από τους μεγάλους της Ευρώπης δεν προτίμησε το καλοκαίρι όταν έμεινε ελεύθερος από τη Μπενφίκα για καλή τύχη της Λεβερκούζεν, να έχει 5 γκολ και 5 ασίστ. Ο Γκριμάλντο έχει και φοβερά χτυπήματα στα στημένα, αξίζει κανείς να θυμηθεί το εκπληκτικό του γκολ με απευθείας εκτέλεση φάουλ κόντρα στη Μπάγερν στο Μόναχο.

 

Στη μεσαία γραμμή, ο Γκρανίτ Τσάκα, μετά την επταετή θητεία του στην Άρσεναλ αποδεικνύει πως παραμένει εξαιρετικά σημαντικός και είναι ο ηγέτης του κέντρου, ίσως και ολόκληρης της ομάδας, ενας... Τσάμπι Αλόνσο στη διάθεση του Αλόνσο. Σύμφωνα με τη στατιστική, είναι δεύτερος στο πρωτάθλημα σε πάσες και πρώτος σε πάσες στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου. Με λίγα λόγια, είναι αυτός που προωθεί το παιχνίδι για τη Λεβερκούζεν, κομβικός για την ανάπτυξη της ομάδας και φυσικά πάντα καθοριστικός και στο ανασταλτικό κομμάτι.

 

Ακόμη, δε μπορεί να μη ξεχωρίσει κάποιος τον Φλόριαν Βιρτς. Ο νεαρός μεσοεπιθετικός διαθέτει εκπληκτική τεχνική κατάρτιση, κάνει... μαγικά πράγματα για να ξεκλειδώνει τις άμυνες και έχει ήδη 5 γκολ και 8 ασίστ στη σεζόν. Και όλα αυτά έχοντας επιστρέψει από ρήξη χιαστού, τραυματισμό που άνετα θα μπορούσε να είχε ανακόψει την πορεία του. Στα 20 του χρόνια είναι το νέο μεγάλο ταλέντο του γερμανικού ποδοσφαίρου και επίσης η εξαιρετική απόδοσή του σε συνδυασμό με τη συμβολή και του Χόφμαν (απόκτημα από τη Γκλάντμπαχ) στη μεσοεπιθετική γραμμή δεν έχουν αφήσει να φανεί το κενό του Ντιαμπί, που πουλήθηκε το καλοκαίρι στην Άστον Βίλα.

 

Τέλος, ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στον Βίκτορ Μπονιφάς (ή για κάποιους Μπόνιφεϊς). Ο Νιγηριανός στράικερ αποκτήθηκε το καλοκαίρι από την Ουνιόν Σεν-Ζιλουάζ -και- λόγω του τραυματισμού του Πάτρικ Σικ και μέχρι τώρα είναι μια από τις αποκαλύψεις της σεζόν. Έχει ήδη 10 γκολ (τα 7 στο πρωτάθλημα) και είναι βάσει στατιστικών ο παίκτης που σουτάρει περισσότερο στην Bundesliga (40 σουτ), πιο πολύ και από τον Χάρι Κέιν. Το αληθινά εντυπωσιακό ωστόσο είναι πως πρόκειται για έναν επιθετικό που έχει όλο το πακέτο. Δυνατός, γρήγορος, με καλή τεχνική και ντρίμπλα, δεν είναι λίγες οι φορές που έχει “ανακατέψει” τις άμυνες στη Γερμανία. Με τους Βέλγους πέρσι είχε ήδη εμφανίσει πολύ καλά δείγματα, ωστόσο είναι διαφορετικό να δείχνει την αξία του και στο γερμανικό πρωτάθλημα.

 

 Εκρηκτικός Βίκτορ Μπονιφάς στο ξεκίνημα της σεζόν

 

Όπως γράψαμε και παραπάνω, η Λεβερκούζεν δεν είναι συνηθισμένη σε μια τέτοια πορεία όπως αυτή που διανύει στο ξεκίνημα αυτής της σεζόν. Μιλάμε άλλωστε για ένα κλαμπ που δεν έχει πάρει ποτέ πρωτάθλημα στη Γερμανία και το τελευταίο του τρόπαιο ήταν το 1993 όταν κατέκτησε το Κύπελλο. Στους ποδοσφαιρόφιλους άλλωστε είναι γνωστή η... ροπή που έχει η Μπάγερ στο να αποτυγχάνει να κατακτήσει τίτλους, με αποκορύφωμα τη σεζόν 2001-02 όταν μέσα σε λίγες μέρες έχασε το πρωτάθλημα την τελευταία αγωνιστική από τη Ντόρτμουντ, τον τελικό του Κυπέλλου από τη Σάλκε και τον τελικό του Champions League από τη Ρεάλ Μαδρίτης, αποκτώντας και το ευφάνταστο προσωνύμιο “Neverkusen”. Ο χρόνος θα δείξει αν ο Αλόνσο και οι παίκτες του μπορούν να πετύχουν κάτι σπουδαίο και να γραφτούν για πάντα στην ιστορία. Τα σημάδια πάντως είναι άκρως ενθαρρυντικά.

 

Πηγή-Στατιστικά: www.marca.com

 

 ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

 

Πίσω