Άλλο ένα βασιλικό αντίο στον τίτλο

2016-03-05 18:27

Η εντός έδρας ήττα από την Ατλέτικο με 1-0 πριν από λίγες ημέρες έβαλε οριστικό τέλος στις όποιες ελπίδες της Ρεάλ Μαδρίτης για την κατάκτηση του φετινού τίτλου και οι “μερένχες”, έχοντας μείνει εκτός στόχων στις εγχώριες διοργανώσεις για φέτος, μετά και την αποβολή τους από το Κύπελλο Ισπανίας, βλέπουν τη συγκομιδή των πρωταθλημάτων τα τελευταία χρόνια να γίνεται όλο και φτωχότερη, την ώρα που το Champions League είναι η μόνη διέξοδος ώστε να σώσουν μία χρονιά που κινδυνεύει να χαρακτηριστεί πλήρως αποτυχημένη.

Με την ήττα από τους “ροχιμπλάνκος” (ακόμη μία τα τελευταία χρόνια), η Ρεάλ Μαδρίτης πέταξε ουσιαστικά “λευκή πετσέτα” για ακόμη μία φορά όσον αφορά τη διεκδίκηση του πρωταθλήματος, κάτι άλλωστε που παραδέχθηκε και ο προπονητής της, Ζινεντίν Ζιντάν. Δε χρειαζόταν όμως να το πει ο Γάλλος για να καταλάβουν όλοι το προφανές, αφού με τη Ρεάλ να βρίσκεται στο -12 από την πρωτοπόρο Μπαρτσελόνα και με έντεκα μόλις παιχνίδια να απομένουν για το φινάλε, κανένας δε μπορεί πλέον να μιλά για διεκδίκηση του φετινού τίτλου στο “Σαντιάγο Μπερναμπέου”. Με τη “βασίλισσα” άλλωστε να έχει απογοητεύσει σχεδόν σε όλα τα μεγάλα παιχνίδια της στην Ισπανία φέτος και τη διαστημική Μπαρτσελόνα να τρέχει ένα αήττητο σερί 34 παιχνίδιών από τις 3 Οκτώβρη και μετά, η απώλεια ενός ακόμα τίτλου μοιάζει να έρχεται νομοτελειακά.

Το μεγάλο πρόβλημα όμως για τη Ρεάλ είναι πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που το τέλος της σεζόν θα τη βρει χωρίς φιέστα για την κατάκτηση της Primera Division. Στις τελευταίες οκτώ σεζόν, από το 2008 και μετά, οι Μαδριλένοι έχουν κατακτήσει μόλις μία φορά τον τίτλο, το ιστορικό πρωτάθλημα των ρεκόρ με προπονητή τον Ζοσέ Μουρίνιο το 2012, την ώρα που η “αιώνια” αντίπαλος, Μπαρτσελόνα, μετρά πέντε κατακτήσεις και είναι πολύ κοντά στο να τις κάνει έξι φέτος. Ακόμη, προκαλεί μεγαλύτερη απογοήτευση στους φίλους της ομάδας το γεγονός ότι έχει πανηγυρίσει τρία μόνο πρωταθλήματα την τελευταία δεκαετία (τα back to back επί Καπέλο και Σούστερ το 2007 και 2008 αντίστοιχα ήταν τα τελευταία πριν από αυτό του Μουρίνιο), ενώ αν θέλουμε να το πιάσουμε από πιο παλιά, η ομάδα με τους περισσότερους τίτλους στην Ισπανία και την Ευρώπη έχει κατακτήσει συνολικά τέσσερις τίτλους την τελευταία δεκαπενταετία (!), με επτά (και σύντομα οκτώ) από αυτούς να πηγαίνουν στη Μπαρτσελόνα, δύο στη Βαλένθια και ένας στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Αν μη τι άλλο πρόκειται για μία απογοητευτική συγκομιδή για μία ομάδα με την αίγλη και την ιστορία της Ρεάλ Μαδρίτης.

    Το πρωτάθλημα των ρεκόρ του 2012 υπό τις οδηγίες του Ζοσέ Μουρίνιο είναι το τελευταίο που έχει πανηγυρίσει η Ρεάλ και το μοναδικό την τελευταία οκταετία

 

Τα παραπάνω αρνητικά στατιστικά στοιχεία έρχονται να προστεθούν στην ούτως ή άλλως μέτρια συγκομιδή τίτλων της “βασίλισσας” τα τελευταία χρόνια σε όλες τις διοργανώσεις, και ειδικότερα στα χρόνια της προεδρίας του Φλορεντίνο Πέρεθ, ο οποίος βρίσκεται για ακόμη μία φορά στο στόχαστρο του κόσμου εξαιτίας κάποιων αδιανόητων αποφάσεών του αλλά και της πολιτικής του, η οποία μπορεί να έχει φέρει μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου στο “Μπερναμπέου” και τεράστια έσοδα στο σύλλογο, όμως όλα αυτά δε μεταφράζονται σε κατακτήσεις τροπαίων, αφού στη διάρκεια των δύο θητειών του Πέρεθ στη Ρεάλ (2000-2006 και 2009-σήμερα), η ομάδα έχει κατακτήσει δεκαπέντε τρόπαια, μόλις επτά από τα οποία στη διάρκεια της δεύτερης θητείας του. 

Το μεγάλο ερώτημα από δω και πέρα για τη Ρεάλ είναι το πώς θα σώσει μία ακόμη χρονιά που μέχρι στιγμής μοιάζει καταστροφική. Σε μία σεζόν που ξεκίνησε στραβά (απομάκρυνση Αντσελότι, γκρίνια για την πρόσληψη Μπενίτεθ, φιάσκο μεταγραφής Ντε Χέα) και συνεχίστηκε με τον ίδιο τρόπο (γκέλες στα μεγάλα παιχνίδια, διασυρμός από τη Μπαρτσελόνα, αποβολή από το Κύπελλο λόγω αντικανονικής συμμετοχής του Τσερίσεβ, πολλοί τραυματισμοί, προβλήματα στα αποδυτήρια και εσωστρέφεια), η “βασίλισσα” δεν έχει τίποτε πλέον να κυνηγήσει εντός Ισπανίας και όλο το βάρος μοιραία θα πέσει πλέον στο Champions League.

Ακόμη και εκεί όμως, παρά τη σχεδόν βέβαιη παρουσία των “μερένχες” στα προημιτελικά μετά την εκτός έδρας νίκη με 2-0 επί της Ρόμα στο πρώτο ματς των “16”, φαντάζει δύσκολο μία ομάδα με τόσα προβλήματα να φτάσει μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου, ακόμη κι αν λέγεται Ρεάλ Μαδρίτης. Η ομάδα του Ζινεντίν Ζιντάν όμως είναι υποχρεωμένη να κυνηγήσει μέχρι τέλους τον μοναδικό στόχο που της έχει απομείνει για φέτος, και αυτός είναι ο πιο μεγάλος. Αν τα καταφέρει, τότε κανένας δε θα θυμάται την εγχώρια αποτυχία, όπως ακριβώς και δύο χρόνια πριν, όταν ήρθε το πολυπόθητο “δέκατο” στη Μαδρίτη. Αν όχι όμως, η απογοήτευση θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη και οι αλλαγές το ερχόμενο καλοκαίρι θα αναμένονται σαρωτικές σε όλα τα επίπεδα.

 

 

Η Ρεάλ στη La Liga την τελευταία δεκαπενταετία

Σεζόν            Κατάταξη               Πρωταθλήτρια

2001-02           3η                       Βαλένθια
2002-03           1η                       Ρεάλ Μαδρίτης
2003-04           4η                       Βαλένθια
2004-05           2η                       Μπαρτσελόνα
2005-06           2η                       Μπαρτσελόνα
2006-07           1η                       Ρεάλ Μαδρίτης
2007-08           1η                       Ρεάλ Μαδρίτης
2008-09           2η                       Μπαρτσελόνα
2009-10           2η                       Μπαρτσελόνα
2010-11           2η                       Μπαρτσελόνα
2011-12           1η                       Ρεάλ Μαδρίτης
2012-13           2η                       Μπαρτσελόνα
2013-14           3η                       Ατλέτικο Μαδρίτης
2014-15           2η                       Μπαρτσελόνα

 

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω