Αφιέρωμα στο Champions League 2020-21: Η' Όμιλος

2020-10-20 15:34

 

Η’ ΟΜΙΛΟΣ

 

ΠΑΡΙ ΣΕΝ ΖΕΡΜΕΝ

Έτος ίδρυσης: 1970

Πρόεδρος: Νασέρ Αλ-Κελαΐφι

Γήπεδο: “Παρκ ντε Πρενς”, Παρίσι (47.929 θεατές)

Τίτλοι: 9 Πρωταθλήματα Γαλλίας, 13 Κύπελλα Γαλλίας, 9 Λιγκ Καπ Γαλλίας, 9 Σούπερ Καπ Γαλλίας, 1 Κύπελλο Κυπελλούχων

 

Κάθε χρόνο συνηθίζαμε να λέμε πως παρά τα τόσα χρήματα που έχει ξοδέψει στην εποχή των Αράβων η Παρί, στο Champions League δε μπορεί να κάνει την υπέρβαση γνωρίζοντας πολλές και απανωτές αποτυχίες. Ωστόσο πέρσι η χρονιά δεν ήταν σαν τις άλλες. Αυτή τη φορά οι Παριζιάνοι κατάφεραν να φτάσουν μέχρι την πηγή, νερό όμως και πάλι δεν ήπιαν. Κατάφεραν να κάνουν επιτέλους το κάτι παραπάνω στη διοργάνωση, έστω και μέσα από τις περίεργες συνθήκες του Final-8 της Πορτογαλίας, φτάνοντας μέχρι το μεγάλο τελικό, όταν η αμέσως προηγούμενη καλύτερη πορεία τους έφτανε ως τα προημιτελικά. Η θριαμβευτική πρόκριση επί της Αταλάντα με ανατροπή στο φινάλε “έλυσε” ψυχολογικά την Παρί, που έψαχνε καιρό μια νίκη στην Ευρώπη με την οποία θα έβγαζε χαρακτήρα μεγάλης ομάδας, η Λειψία αποδείχθηκε εύκολο εμπόδιο στα ημιτελικά, όμως στον τελικό η ομάδα του Τούχελ αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων κόντρα στη Μπάγερν. Σημασία όμως έχει η οπτική από την οποία βλέπεις τα πράγματα. Μπορεί η Παρί, έχοντας πλέον περισσότερες εμπειρίες να επαναλάβει αυτή την πορεία και αυτή τη φορά να σηκώσει το τρόπαιο, ή στη Λισσαβώνα χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία; Όλα τα μεγάλα αστέρια πάντως παρέμειναν στην “Πόλη του Φωτός” και παρά την απώλεια εμβληματικών παρουσιών όπως οι Τιάγκο Σίλβα και Καβάνι, η Παρί δηλώνει έτοιμη για μία ακόμη… ζαριά στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

 

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

Τερματοφύλακες: Κέιλορ Νάβας, Σέρχιο Ρίκο, Αλεξάντρ Λετελιέ

Αμυντικοί: Αλεσάντρο Φλορέντσι, Κολίν Νταγκμπά, Μαρκίνιος, Πρεσνέλ Κιμπεμπέ, Τίλο Κέρερ, Αμπντού Ντιαλό, Λαϊβίν Κουρζαβά, Μίτσελ Μπάκερ

Μέσοι: Ντανίλο Περέιρα, Ιντρίσα Γκουέιγ, Μάρκο Βεράτι, Λεάντρο Παρέδες, Άντερ Ερέρα, Γιούλιαν Ντράξλερ, Ραφίνια

Επιθετικοί: Κιλιάν Εμπαπέ, Άνχελ Ντι Μαρία, Νεϊμάρ, Πάμπλο Σαράμπια, Χεσέ, Μάουρο Ικάρντι, Μόιζ Κιν

 

Ο προπονητής: Τόμας Τούχελ

Ο Γερμανός μπήκε στην τρίτη του σεζόν στον πάγκο της Παρί Σεν Ζερμέν και ξέρει πως κάθε χρονιά οι απαιτήσεις αυξάνονται. Πέρσι οδήγησε τους Γάλλους μέχρι τον τελικό του Champions League, όμως η ομάδα φάνηκε πως δεν ήταν-κυρίως-ψυχολογικά προετοιμασμένη για αυτόν. Οι φήμες περί απομάκρυνσής του έχουν γίνει εντονότερες το τελευταίο διάστημα, αν πάντως μείνει όλη τη σεζόν, ξέρει πως μόνο η κατάκτηση του τροπαίου θα μπορέσει να τον εδραιώσει στην τεχνική ηγεσία της ομάδας (το συμβόλαιό του λήγει πάντως το καλοκαίρι).

 

Το αστέρι: Κιλιάν Εμπαπέ

Σε ηλικία μόλις 21 ετών, έχει καταφέρει πράγματα απίστευτα και σε συλλογικό επίπεδο αλλά και με την εθνική του ομάδα. Πέρσι έφτασε με την Παρί μέχρι τον τελικό του Champions League αλλά δε μπόρεσε να σηκώσει το τρόπαιο και έχασε μια ιστορική ευκαιρία. Θα έχει λογικά πολλές ακόμη στην καριέρα του, ίσως όμως όχι με τη γαλλική ομάδα. Έχει δηλώσει πολλάκις πως θα ήθελε να δοκιμάσει σε ένα πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα έχει ξεκαθαρίσει στους διοικούντες πως θα φύγει το ερχόμενο καλοκαίρι. Στον τελευταίο (;) του χορό με τους Παριζιάνους θέλει, με άξιο συμπαραστάτη τον Νεϊμάρ, να τους οδηγήσει αυτή τη φορά στην κούπα με τα “μεγάλα αυτιά”.

 

Η μεταγραφή: Μόιζ Κιν

Για ένα ακόμη καλοκαίρι η Παρί δεν έκανε τρελά πράγματα στις μεταγραφές, αποφασίζοντας περισσότερο να δώσει βάθος στο ρόστερ. Ο νεαρός Ιταλός φορ μπαίνει σε αυτή τη θέση γιατί έχει πολλά περιθώρια εξέλιξης όπως έδειξε στη Γιουβέντους αν πάρει ευκαιρίες, ενώ στην Έβερτον έμεινε στάσιμος. Λύσεις στα χέρια του Τούχελ δίνουν και οι αφήξεις των Φλορέντσι, Ραφίνια και Ντανίλο.

 

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ

Έτος ίδρυσης: 1878

Πρόεδρος: Τζόελ και Αβραάμ Γκλέιζερ

Γήπεδο: “Ολντ Τράφορντ”, Μάντσεστερ (74.140 θεατές)

Τίτλοι: 20 Πρωταθλήματα Αγγλίας, 12 Κύπελλα Αγγλίας, 5 Λιγκ Καπ Αγγλίας, 21 Κομιούνιτι Σιλντ, 3 Κύπελλα Πρωταθλητριών/Champions League, 1 Κύπελλο Κυπελλούχων, 1 Europa League, 1 Σούπερ Καπ Ευρώπης, 1 Διηπειρωτικό Κύπελλο, 1 Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων

 

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επέστρεψε στο Champions League και αυτό ήταν το μεγάλο ζητούμενο πέρσι, μετά την περιπέτειά της στο Europa όπου έφτασε λίγο πριν τον τελικό, όμως αποκλείστηκε από τη Σεβίλλη. Ωστόσο αρκετά ερωτηματικά και πολλοί προβληματισμοί πλανώνται πάνω από το “Ολντ Τράφορντ”. Οι “μπέμπηδες” έδειξαν κάποια καλά στοιχεία την περσινή σεζόν όμως σίγουρα χρειάζονταν βελτίωση σε αρκετούς τομείς, βελτίωση που πολλοί αμφιβάλλουν αν θα έρθει φέτος. Για ακόμη μια φορά η Γιουνάιτεντ δεν πήρε και τον καλύτερο βαθμό στο μεταγραφικό σχεδιασμό (χαρακτηριστικότερη περίπτωση ο Σάντσο τον οποίο τελικά δεν απέκτησε μετά από μεγάλο σήριαλ) και κανείς δε μπορεί να κάνει ασφαλή πρόβλεψη για το τι θα φέρει η χρονιά. Ο Ντε Χέα εδώ και δύο χρόνια είναι ντεφορμέ, η άμυνα έχει πολλά προβλήματα (αρκεί κανείς να δει μόνο την εξάρα από την Τότεναμ), ο Πογκμπά εδώ και καιρό έχει το μυαλό του αλλού, η ομάδα χρειάζεται ενδεχομένως πιο ισχυρές προσωπικότητες. “Όαση” αποτελεί ο εξαιρετικός Μπρούνο Φερνάντες, ο σταθερός Ράσφορντ και ο τρομερά ελπιδοφόρος Γκρίνγουντ. Αν ο Σόλσκιερ καταφέρει να βρει τις σωστές ισορροπίες, τότε η Γιουνάιτεντ μπορεί να καταφέρει κάτι καλό. Αν όχι, η σεζόν θα είναι μέτρια-για τα δεδομένα της-και φέτος.

 

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

Τερματοφύλακες: Νταβίντ Ντε Χέα, Ντιν Χέντερσον, Σέρχιο Ρομέρο

Αμυντικοί: Άαρον Γουάν-Μπισάκα, Τίμοθι Φονσού-Μενσά, Χάρι Μαγκουάιρ, Βίκτορ Λίντελοφ, Ερίκ Μπαϊγί, Άξελ Τουανζέμπε, Φιλ Τζόουνς, Μάρκος Ρόχο, Άλεξ Τέλες, Λουκ Σο, Μπράντον Γουίλιαμς

Μέσοι: Νεμάνια Μάτιτς, Πολ Πογκμπά, Ντόνι Φαν Ντε Μπέεκ, Σκοτ ΜακΤόμινεϊ, Φρεντ, Μπρούνο Φερνάντες, Χουάν Μάτα, Τζέσε Λίνγκαρντ

Επιθετικοί: Μάρκους Ράσφορντ, Μέισον Γκρίνγκουντ, Ντάνιελ Τζέιμς, Φακούντο Πελίστρι, Άντονι Μαρσιάλ, Έντινσον Καβάνι, Οντιόν Ιγκάλο

 

Ο προπονητής: Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ

Η διοίκηση έχει στηρίξει πολλάκις το Νορβηγό τεχνικό, ο οποίος έχει δεχθεί πολλή κριτική αλλά προσπαθεί να κάνει ό, τι μπορεί για να χτίσει ένα δυνατό σύνολο που να διεκδικήσει ξανά τίτλους. Στην πρώτη του ολοκληρωμένη σεζόν πέρσι έβγαλε τη Γιουνάιτεντ ξανά Champions League και έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Europa, αλλά φέτος η πίεση είναι μεγαλύτερη. Και η σύγκριση με τον σερ Άλεξ για κάθε νέο προπονητή του συλλόγου, αφόρητη.

 

Το αστέρι: Μπρούνο Φερνάντες

Αποκτήθηκε μόλις τον περασμένο χειμώνα αλλά μοιάζει να παίζει χρόνια στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Πορτογάλος ταίριαξε αμέσως στην ομάδα και είναι ο παίκτης που τα κάνει όλα για αυτή μέσα στο γήπεδο. Εκτελεί τα στημένα, σκοράρει, δημιουργεί, με λίγα λόγια είναι ο φυσικός ηγέτης της, ο άνθρωπος που έχει την ικανότητα να πάει τους “μπέμπηδες” ξανά στο υψηλότερο επίπεδο αν στηριχθεί κατάλληλα. Έχει 15 γκολ και 11 ασίστ ήδη σε 27 ματς με τη φανέλα της Γιουνάιτεντ.

 

Η μεταγραφή: Ντόνι Φαν Ντε Μπέεκ

Εντυπωσίασε με τον Άγιαξ τη σεζόν της μεγάλης πορείας του “Αίαντα” στην Ευρώπη (2018-19), έμεινε και πέρσι στην ομάδα του Άμστερνταμ και αυτό το καλοκαίρι είχε έρθει η στιγμή να φύγει. Η Αγγλία και το Μάντσεστερ ήταν τελικά ο επόμενος προορισμός του και το στοίχημα είναι αν μπορεί να “δέσει” στη μεσαία γραμμή με τον Πογκμπά, τον Φερνάντες και τους υπόλοιπους. Επίσης έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε τι μπορεί να προσφέρει και ο Καβάνι στην ομάδα, στα 33 του πια.

 

ΡΕΝΤ ΜΠΟΥΛ ΛΕΙΨΙΑ

Έτος ίδρυσης: 2009

Πρόεδρος: Όλιβερ Μίντζλαφ

Γήπεδο: Red Bull Arena”, Λειψία (42.959 θεατές)

Τίτλοι: -

 

Μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις της περσινής χρονιάς στο Champions League ήταν η Λειψία, η οποία όχι μόνο πέρασε για πρώτη φορά στα νοκ άουτ αλλά βρέθηκε στο Final-8 της Λισσαβώνας και έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, αποκλείοντας στο δρόμο της ομάδες όπως η Τότεναμ και η Ατλέτικο Μαδρίτης. Η μόλις 11 ετών Λειψία έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου πάρα πολύ γρήγορα (με τη χορηγία του κολοσσού Red Bull) και πλέον όλοι περιμένουν από αυτή κάθε χρόνο να είναι πρωταγωνίστρια. Εξαιρετικά δύσκολο βέβαια να επαναλάβει την περσινή πορεία στην κορυφαία διοργάνωση, όμως εκείνη παραμένει πιστή στη φιλοσοφία της και σίγουρα θα συνεχίσει να μας απασχολεί θετικά. Έχει μπει στη μετά Τίμο Βέρνερ εποχή αλλά αυτό δεν αποτελεί τόσο μεγάλο πρόβλημα αφού συνεχίζει να έχει αξιόλογους παίκτες στο δυναμικό της (Ουπαμεκανό, Φόρσμπεργκ, Όλμο, Ζάμπιτσερ, Πόουλσεν), ενώ είναι βέβαιο πως θα αναδείξει και νέους πρωταγωνιστές. Στη Γερμανία άλλωστε είναι πρώτη μετά από 4 αγωνιστικές και σε αυτό τον όμιλο, αν και δεν είναι φαβορί για την πρόκριση, θα αποδειχθεί κακός μπελάς για Παρί και Γιουνάιτεντ.

 

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

Τερματοφύλακες: Πίτερ Γκουλάσι, Γιόσεπ Μαρτίνες, Φίλιπ Τσάουνερ

Αμυντικοί: Νόρντι Μουκιέλε, Μπένζαμιν Χένρικς, Νταγιότ Ουπαμεκανό, Ιμπραχίμα Κονατέ, Λούκας Κλόστερμαν, Βίλι Όρμπαν, Ανχελίνο, Μάρσελ Χάλστενμπεργκ

Μέσοι: Τάιλερ Άνταμς, Κόνραντ Λάιμερ, Αμαντού Χαϊνταρά, Κέβιν Καμπλ, Κρίστοφερ Ενκουνκού, Ντάνι Όλμο, Λάζαρ Σάμαρτζιτς

Επιθετικοί: Μάρσελ Ζάμπιτσερ, Εμίλ Φόρσμπεργκ, Τζάστιν Κλάιφερτ, Γιουσούφ Πόουλσεν, Αλεξάντερ Σόρλοτ, Χι-Τσαν Χουάνγκ

 

Ο προπονητής: Γιούλιαν Νάγκελσμαν

Το… παιδί-θαύμα της προπονητικής, ο άνθρωπος που έκανε όνομα στους πάγκους πριν κλείσει τα 30, ο Γιούλιαν Νάγκελσμαν, συνεχίζει στον πάγκο της Λειψίας έτοιμος να μας εντυπωσιάσει ξανά. Αφού έκανε εξαιρετική δουλειά για τρία χρόνια στη Χόφενχαϊμ, ανέλαβε πέρσι τους “ταύρους” και τους πήγε μέχρι τα ημιτελικά του Champions League, διατηρώντας τους παράλληλα και στα υψηλά πατώματα του γερμανικού ποδοσφαίρου. Το μέλλον προδιαγράφεται ακόμη πιο λαμπρό για αυτόν.

 

Το αστέρι: Ντάνι Όλμο

Πολλοί είναι οι ποδοσφαιριστές που μπορούν να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη Λειψία μετά τη φυγή του Βέρνερ, όπως αναφέραμε και παραπάνω. Ένας από αυτούς είναι ο ταλαντούχος Ισπανός μεσοεπιθετικός, ο οποίος έχει την ποιότητα να δημιουργήσει, να σκοράρει και να αποτελέσει τον επόμενο μεγάλο αστέρα των Γερμανών. Άλλωστε είναι μόλις 22.

 

Η μεταγραφή: Αλεξάντερ Σόρλοτ

Ο Νορβηγός φορ τα… έσπασε πέρσι στην Τουρκία με την Τράμπζονσπορ, πετυχαίνοντας 33 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις και έφτασε στη Λειψία για να προσπαθήσει να καλύψει το κενό του Βέρνερ. Μαζί και ο Νοτιοκορεάτης Χουάνγκ, που είχε πέρσι 16 γκολ και 22 ασίστ με τη Ζάλτμπουργκ και μετακινήθηκε στο… ξαδερφάκι της (λόγω Red Bull) για να ισχυροποιήσει την επιθετική γραμμή.

 

ΜΠΑΣΑΚΣΕΧΙΡ

Έτος ίδρυσης: 1990

Πρόεδρος: Γιοκσέλ Γκουμουσντάγκ

Γήπεδο: Fatih Terim Stadium”, Κωνσταντινούπολη (17.156 θεατές)

Τίτλοι: 1 Πρωτάθλημα Τουρκίας

 

Με μόλις 6 χρόνια στην πρώτη κατηγορία, η Μπασάκσεχιρ κατάφερε να κάνει την υπέρβαση πέρσι και να κατακτήσει για πρώτη φορά στην ιστορία της το πρωτάθλημα Τουρκίας. Τεράστιο επίτευγμα για μια ομάδα χωρίς ιδιαίτερο ποδοσφαιρικό στάτους και με μπάτζετ που ούτε κατά διάνοια δε φτάνει τις μεγάλες δυνάμεις της γειτονικής χώρας. Η Μπασάκσεχιρ εντυπωσίασε με τη σταθερότητά της, το κοντρολαρισμένο παιχνίδι της και τη δίψα της για διάκριση. Διαθέτει και σημαντικές μονάδες που τη βοήθησαν να φτάσει στην επιτυχία, όπως ο πολύπειρος Σκρτελ στην άμυνα, ο Ντεμπά Μπα που ηγείται της επίθεσης και ο πάντα επικίνδυνος Βίσκα. Χωρίς τον Ρομπίνιο πλέον στις τάξεις της, αλλά με την ίδια συνταγή θέλει να εντυπωσιάσει και φέτος. Στην παρθενική της παρουσία στο Champions League (προσπάθησε και πέρσι να μπει στους ομίλους αλλά έπεσε πάνω στον Ολυμπιακό), θα έχει πολύ δύσκολη αποστολή αλλά ο μεγάλος στόχος ήδη έχει επιτευχθεί για την ομάδα από το δυτικό προάστιο της Πόλης.

 

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

Τερματοφύλακες: Μερτ Γκιουνόκ, Βολκάν Μπαμπατσάν, Αχμέτ Κιβάνκ

Αμυντικοί: Ράφαελ, Ουγκούρ Ουτσάρ, Ζούνιορ Καϊσαρά, Μάρτιν Σκρτελ, Πονκ, Αλεξάντρου Επουρεάνου, Μπολί Μπολινιολί, Χασάν Αλί Καλντιρίμ, Εμρέ Καπλάν

Μέσοι: Μαχμούτ Τεκντεμίρ, Μεχμέτ Τοπάλ, Ιρφάν Τσαν Καχβετσί, Οκετσούκβου Αζουμπουίκε, Ντενίζ Τουρούτς, Τζιουλιάνο, Ντανιέλ Αλέκσιτς, Μπερκάι Οζκάν

Επιθετικοί: Έντιν Βίσκα, Νασέρ Τσαντλί, Κερίμ Φρέι, Μετέ Καάν Ντεμίρ, Ντεμπά Μπα, Έντσο Κριβελί, Φρέντικ Γκούλμπραντσεν

 

Ο προπονητής: Οκάν Μπουρούκ

Στην πρώτη του χρονιά στον πάγκο της Μπασάκσεχιρ την οδήγησε στην τεράστια επιτυχία της κατάκτησης του τίτλου. Μόλις στα 47 του, ελπίζει το περσινό πρωτάθλημα να είναι η αρχή για πολλές ακόμη επιτυχίες στην προπονητική του σταδιοδρομία.

 

Το αστέρι: Έντιν Βίσκα

Ντεμπά Μπα και Σκρτελ είναι σημαντικές προσωπικότητες για την ομάδα, αλλά ο Βίσκα ξεχωρίζει επίσης και στα 25 του βρίσκεται στην πιο παραγωγική του ηλικία. Πολύ καλός ποδοσφαιριστής αν και κάπως υποτιμημένος, συνδυάζει δημιουργία και εκτέλεση και είναι απειλή από τη δεξιά πλευρά.

 

Η μεταγραφή: Νασέρ Τσαντλί

Πολλές οι παραστάσεις για τον 31χρονο Βέλγο με θητεία σε Τβέντε, Τότεναμ, Γουέστ Μπρομ, Μονακό και Άντερλεχτ και με τις 59 συμμετοχές με την εθνική ομάδα της χώρας του. Η εμπειρία του θα βοηθήσει μεσοεπιθετικά τη Μπασάκσεχιρ.

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

 

Πίσω