Αφιέρωμα στο Champions League 2020-21: Ε΄Όμιλος

2020-10-14 22:58

 

Ε’ ΟΜΙΛΟΣ

 

ΣΕΒΙΛΛΗ

Έτος ίδρυσης: 1890

Πρόεδρος: Χοσέ Κάστρο Καρμόνα

Γήπεδο: “Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν”, Σεβίλλη (43.883 θεατές)

Τίτλοι: 1 Πρωτάθλημα Ισπανίας, 5 Κύπελλα Ισπανίας, 1 Σούπερ Καπ Ισπανίας, 6 Κύπελλα ΟΥΕΦΑ/Europa League, 1 Σούπερ Καπ Ευρώπης

 

Η ομάδα που έχει κάνει… αγαπημένη της συνήθεια τις κατακτήσεις του Europa League, επιστρέφει στους ομίλους του Champions League. Οι Σεβιγιάνοι το περασμένο καλοκαίρι έκαναν δική τους για ακόμη μια φορά τη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, συγκεκριμένα για έκτη συνολικά, αριθμός ρεκόρ στο θεσμό. Το κατόρθωσαν μάλιστα αυτό περνώντας τα εμπόδια κορυφαίων ευρωπαϊκών ομάδων, όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στα ημιτελικά και η Ίντερ στον τελικό. Τα επτά ευρωπαϊκά τρόπαια της Σεβίλλης (αν συνυπολογίσουμε και το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ του 2006) μέσα σε μόλις δεκατέσσερα χρόνια είναι φυσικά ένα αξιοθαύμαστο επίτευγμα και έχουν κάνει το σύλλογο της Ανδαλουσίας ένα από τα μεγαλύτερα μεγέθη στο διεθνές ποδόσφαιρο. Στο Champions League ωστόσο η ισπανική ομάδα δεν έχει καταφέρει ακόμη να πραγματοποιήσει κάποια αξιοσημείωτη πορεία, έχοντας φτάσει μόνο μέχρι τη φάση των “16”. Αυτό είναι κάτι που σίγουρα θέλει να αλλάξει η ομάδα του Ζουλέν Λοπετέγκι, η οποία ορμώμενη από την επιτυχία της στο Europa θα προσπαθήσει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και στα “αστέρια” φέτος. Ο “μαέστρος” στα χαφ Μπανέγα δε βρίσκεται πια στο ρόστερ, ούτε και ο εξαιρετικός πέρσι Ρεγκιλόν που γύρισε στη Ρεάλ και στη συνέχεια πωλήθηκε στην Τότεναμ, όμως η Σεβίλλη κράτησε τους περισσότερους πρωταγωνιστές της περσινής σεζόν, έκανε και κάποιες σημαντικές μεταγραφές και είναι έτοιμη για ακόμη μία δυνατή χρονιά.

 

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

Τερματοφύλακες: Τόμας Βάτσλικ, Μπόνο, Χάβι Ντίας

Αμυντικοί: Χέσους Νάβας, Αλέις Βιδάλ, Ντιέγκο Κάρλος, Ζουλς Κουντέ, Καρίμ Ρέκικ, Ζορίς Νανιόν, Σέρχι Γκόμες, Μάρκος Ακούνια, Σέρχιο Εσκουδέρο

Μέσοι: Νεμάνια Γκούντελι, Φερνάντο Ρέγκες, Ζοάν Ζορντάν, Όλιβερ Τόρες, Ιβάν Ράκιτιτς, Όσκαρ Ροντρίγκες, Φράνκο Βάσκες

Επιθετικοί: Σούσο, Μουνίρ Ελ Χαντάντι, Λούκας Οκάμπος, Ουσάμα Ιντρίσι, Λούουκ Ντε Γιονγκ, Γιουσέφ Εν-Νεσίρι, Κάρλος Φερνάντες

 

Ο προπονητής: Ζουλέν Λοπετέγκι

Η απομάκρυνσή του από τον πάγκο της εθνικής Ισπανίας λίγο πριν αρχίσει το Μουντιάλ 2018 (λόγω της συμφωνίας με τη Ρεάλ) και η απόλυσή του από τους “μερένχες” λίγους μόλις μήνες μετά τη συμφωνία του με τη “βασίλισσα” ήταν πλήγματα στην καριέρα ενός πολλά υποσχόμενου τεχνικού που είχε δείξει τα διαπιστευτήριά του στην Πόρτο και στις μικρές εθνικές της Ισπανίας. Οδηγώντας τη Σεβίλλη στην κατάκτηση του Europa League όμως, έδειξε ξανά την προπονητική του αξία, δίνοντας παράλληλα τις δικές του απαντήσεις.

 

Το αστέρι: Λούκας Οκάμπος

Εξαιρετική χρονιά η περσινή για τον Αργεντινό, ο οποίος πέτυχε 17 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις και ήταν ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της επιτυχημένης χρονιάς της Σεβίλλης. Αναμένεται να πρωταγωνιστήσει και φέτος, σε μια επιθετική γραμμή με πολλές επιλογές.

 

Η μεταγραφή: Ουσάμα Ιντρίσι

Αρκετές και καλές μεταγραφές για τη Σεβίλλη φέτος. Ο Ακούνια θα είναι ο αντικαταστάτης του Ρεγκιλόν, ο Όσκαρ Ροντρίγκες ελπίζει να βοηθήσει βρίσκοντας το χρόνο που δε θα έβρισκε στη Ρεάλ, Σούσο και Μπόνο αποκτήθηκαν με κανονική μεταγραφή, ο Ράκιτιτς επέστρεψε. Σίγουρα όμως αξίζει να σταθούμε στην προσθήκη του Ιντρίσι, με τον Μαροκινό να ξεχωρίζει πέρσι με τη φανέλα της Άλκμααρ, σκοράροντας 17 φορές στην κουτσουρεμένη λόγω κορωνοϊού χρονιά της ομάδας του.

 

ΤΣΕΛΣΙ

Έτος ίδρυσης: 1905

Πρόεδρος: Μπρους Μπακ

Γήπεδο: “Στάμφορντ Μπριτζ”, Λονδίνο (40.834 θεατές)

Τίτλοι: 6 Πρωταθλήματα Αγγλίας, 8 Κύπελλα Αγγλίας, 5 Λιγκ Καπ Αγγλίας, 4 Κομιούνιτι Σιλντ, 1 Champions League, 2 Europa League, 2 Κύπελλα Κυπελλούχων, 1 Σούπερ Καπ Ευρώπης

 

Τη χαρακτήρισαν πρωταθλήτρια των μεταγραφών φέτος και όχι άδικα. Μετά από μια σεζόν όπου δεν πραγματοποίησε μεταγραφές λόγω τιμωρίας και έδωσε αρκετές ευκαιρίες σε παιδιά από την ακαδημία της, η Τσέλσι τίναξε τη μπάνκα στον αέρα αυτό το καλοκαίρι αποκτώντας σπουδαίους ποδοσφαιριστές για κάθε θέση και ξοδεύοντας σχεδόν 250 εκατομμύρια ευρώ εν μέσω πανδημίας! Τίμο Βέρνερ, Τιάγκο Σίλβα, Κάι Χάβερτς, Χακίμ Ζιγιές και Μπεν Τσίλγουελ ήταν τα σπουδαιότερα ονόματα που ντύθηκαν στα μπλε φέτος, προσθέτοντας τρομερή ποιότητα στην ομάδα και πάμπολλες λύσεις στον Φρανκ Λάμπαρντ, αν και η αίσθηση που υπάρχει είναι πως η άμυνα θα μπορούσε να ενισχυθεί λίγο παραπάνω. Οι Λονδρέζοι βάσει υλικού θα πρέπει να πρωταγωνιστήσουν σε όλες τις διοργανώσεις φέτος, όμως θα χρειαστεί σίγουρα κάποιος χρόνος μέχρι να μπουν και να προσαρμοστούν όλα τα νέα αποκτήματα (ο Ζιγιές για παράδειγμα δεν έχει παίξει ακόμη λόγω τραυματισμού) και να δέσουν με την υπόλοιπη ομάδα. Άλλωστε, φαίνεται και στα πρώτα ματς της σεζόν πως η Τσέλσι ακόμη προσπαθεί να βρει ισορροπία. Εάν πάντως τη βρει, με αυτό το υλικό που διαθέτει είναι φτιαγμένη για μεγάλα πράγματα.

 

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

Τερματοφύλακες: Κέπα Αριθαμπαλάγα, Εντουάρντ Μεντί, Βίλι Καμπαγιέρο

Αμυντικοί: Θέσαρ Αθπιλικουέτα, Ρις Τζέιμς, Τιάγκο Σίλβα, Αντόνιο Ρούντιγκερ, Κουρτ Ζουμά, Αντρέας Κρίστενσεν, Φικάγιο Τομόρι, Μπεν Τσίλγουελ, Μάρκος Αλόνσο, Έμερσον

Μέσοι: Ζορζίνιο, Ενγκολό Καντέ, Ματέο Κόβατσιτς, Κάι Χάβερτς, Μέισον Μάουντ

Επιθετικοί: Χακίμ Ζιγιές, Κρίστιαν Πούλισικ, Κάλουμ Χάνστον-Οντόι, Τίμο Βέρνερ, Τάμι Έιμπραχαμ, Ολιβιέ Ζιρού

 

Ο προπονητής: Φρανκ Λάμπαρντ

Στην πρώτη του σεζόν στα βαθιά κολύμπησε πολύ καλά αν και η Τσέλσι δεν απέφυγε τα σκαμπανεβάσματα. Έδωσε ευκαιρίες στους μικρούς των “μπλε” (Έιμπραχαμ, Μάουντ, Τομόρι, Τζέιμς) και παρουσίασε μια ανταγωνιστική ομάδα παρά την απαγόρευση μεταγραφών. Στη δεύτερη χρονιά του όμως στον πάγκο των Λονδρέζων η πίεση θα είναι περισσότερη και οι απαιτήσεις μεγαλύτερες, ειδικά μετά τις μεταγραφές που έγιναν. Ο θρύλος του κλαμπ και πρώτος σκόρερ στην ιστορία της ομάδας καλείται να ενσωματώσει αρμονικά τους νέους σταρ στον ήδη υπάρχοντα κορμό της ομάδας και να παρουσιάσει μια Τσέλσι που θα διεκδικήσει τίτλους φέτος.

 

Το αστέρι: Κρίστιαν Πούλισικ

Αποκτήθηκε πέρσι για να μπει στα παπούτσια του Αζάρ και παρ’ όλο που το ξεκίνημά του δεν ήταν και τόσο καλό, με τον ίδιο να ταλαιπωρείται και από τραυματισμό, στη συνέχεια τα πήγε εξαιρετικά και ολοκλήρωσε τη σεζόν με 11 γκολ και 10 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις. Με τις επιλογές που έχει πλέον η Τσέλσι στην επίθεση, ο χρόνος του Αμερικανού ίσως μειωθεί φέτος, όμως ο Πούλισικ του τελευταίου μέρους της περσινής σεζόν έχει όλα τα φόντα για να παραμείνει βασικός.

 

Η μεταγραφή: Τίμο Βέρνερ

Είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις μία μεταγραφή από αυτές που έκαναν οι “μπλε” φέτος. Ο Χάβερτς είναι το νέο μεγάλο αστέρι του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και θέλει να “απογειωθεί” στην Τσέλσι, ο Ζιγιές είναι έτοιμος να μαγέψει με την ποιότητα και δημιουργικότητά του όταν επιστρέψει από τον τραυματισμό, ο Τιάγκο Σίλβα αναμένεται να βοηθήσει με την εμπειρία του και την ηγετική του φυσιογνωμία, ο Τσίλγουελ είναι από τα κορυφαία αριστερά μπακ στην Premier League, ο Μεντί όλοι ελπίζουν να δώσει λύση στο θέμα του γκολκίπερ αφού στην Τσέλσι δεν είναι ευχαριστημένοι από τον Κέπα. Πολύ μεγάλη μεταγραφή βέβαια είναι ο Τίμο Βέρνερ, ο άνθρωπος των 95 γκολ σε 159 ματς με τη Λειψία, στην κούρσα της απόκτησης του οποίου η Τσέλσι νίκησε τελικά τη Λίβερπουλ. Παίκτης με απίστευτη ταχύτητα και εκτελεστική δεινότητα, παίζει σε όλες τις θέσεις της επίθεσης, εάν ο Γερμανός βρει πλήρως τα πατήματά του στη νέα του ομάδα, μπορεί να εξελιχθεί στη σημαντικότερη μεταγραφή των “μπλε” τα τελευταία χρόνια.

 

ΚΡΑΣΝΟΝΤΑΡ

Έτος ίδρυσης: 2008

Πρόεδρος: Σεργκέι Γκαλίτσκι

Γήπεδο: Krasnodar Stadium”, Κράσνονταρ (35.074 θεατές)

Τίτλοι: -

 

Έχοντας ιδρυθεί μόλις το 2008, η ρωσική Κράσονονταρ έχει κάνει αρκετά άλματα τα τελευταία χρόνια και το μεγαλύτερο όλων ήταν η πρόκρισή της στους ομίλους του Champions League για πρώτη φορά στην ιστορία της. Βρέθηκε και πέρσι κοντά, αποκλείοντας μάλιστα την Πόρτο στα προκριματικά, αλλά στη συνέχεια έπεσε πάνω στον Ολυμπιακό που με δύο νίκες της έκοψε το δρόμο. Φέτος βρήκε ξανά ελληνική ομάδα στην προκριματική φάση, τον ΠΑΟΚ, τον οποίο απέκλεισε επικρατώντας μέσα και έξω για να πανηγυρίσει τη μεγάλη πρόκριση. Η πρωτάρα Κράσνονταρ σίγουρα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα αν υποτιμηθεί, όμως το ρόστερ δε μοιάζει τόσο δυνατό πέρα από κάποιες σημαντικές μονάδες (Μπεργκ, Καμπελά, Βιλένα) και λογικά θα παλέψει με τη Ρεν για την τρίτη θέση στον όμιλο.

 

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

Τερματοφύλακες: Ματβέι Σαφόνοφ, Αντρέι Σινίτσιν, Εβγένι Γκορόντοφ

Αμυντικοί: Ιγκόρ Σμολίνκοφ, Σεργκέι Πετρόφ, Κάιο, Έγκορ Σορόκιν, Αλεξάντρ Μαρτίνοβιτς, Κρίστιαν Ραμίρες, Εβγκένι Τσέρνοφ

Μέσοι: Ρουσλάν Καμπόλοφ, Τόνι Βιλένα, Γιούρι Γκαζίνσκι, Κρίστοφερ Όλσον, Ντανιίλ Ούτκιν, Ρεμί Καμπελά

Επιθετικοί: Βάντερσον, Σάπι Σουλεϊμάνοφ, Βίκτορ Κλάεσον, Μάρκους Μπεργκ, Άρι, Εβγκένι Μάρκοφ

 

Ο προπονητής: Μουράντ Μουσάγιεφ

Έχει υπηρετήσει την Κράσνονταρ από όλα τα πόστα ξεκινώντας από τις ακαδημίες. Σχετικά πρόσφατα εξασφάλισε άδεια για να κοουτσάρει ως πρώτος προπονητής την ομάδα, ενώ αυτό το καλοκαίρι πήρε και το UEFA Pro Licence. Ο 36χρονος τεχνικός θα έχει φέτος τη μεγάλη πρόκληση να καθοδηγήσει την ομάδα στην παρθενική της εμφάνιση στο Champions League.

 

Το αστέρι: Μάρκους Μπεργκ

Ο άλλοτε αρχισκόρερ του Παναθηναϊκού είναι το σημείο αναφοράς της Κράσνονταρ στην επίθεση. Αν και στα 34 του πια, η εμπειρία του και η ικανότητά του στο σκοράρισμα μπορούν να αποδειχθούν εξαιρετικά χρήσιμα στοιχεία στη φετινή περιπέτεια των Ρώσων στο Champions League. Παρεμπιπτόντως, ετοιμάζεται και αυτός για τις πρώτες του παρουσίες στη διοργάνωση.

 

Η μεταγραφή: Ιγκόρ Σμολίνκοφ

Στα 31 του ο έμπειρος δεξιός μπακ μετακινήθηκε στην Κράσνονταρ ως ελεύθερος μετά από επτά χρόνια παρουσίας στη Ζενίτ για να βοηθήσει τους “ταύρους” να κάνουν την καλύτερη δυνατή πορεία φέτος.

 

ΡΕΝ

Έτος ίδρυσης: 1901

Πρόεδρος: Νικολάς Χολβέκ

Γήπεδο: Roazhon Park”, Ρεν (29.778 θεατές)

Τίτλοι: 3 Κύπελλα Γαλλίας, 1 Σούπερ Καπ Γαλλίας

 

Παρ’ όλο που τον επόμενο χρόνο η Ρεν συμπληρώνει 120 χρόνια ζωής, δεν έχει καταφέρει να κερδίσει ακόμη πρωτάθλημα στη Γαλλία ή να πετύχει κάτι αξιόλογο στην Ευρώπη. Ίσως όμως ήρθε η ώρα πλέον να προσπαθήσει να διεκδικήσει κάτι παραπάνω. Με την κατάκτηση του Κυπέλλου Γαλλίας το 2019, η γαλλική ομάδα έγινε μετά από χρόνια ξανά αντικείμενο συζήτησης για τους σωστούς λόγους, ενώ πέρσι έδωσε συνέχεια στην αγωνιστική της άνοδο, αφού η διακοπή της Ligue 1 τη βρήκε στην τρίτη θέση της βαθμολογίας, να κλείνει για πρώτη φορά στην ιστορία της εισιτήριο για τους ομίλους του Champions League! Βασισμένη κατά κύριο λόγο σε Γάλλους ποδοσφαιριστές, με ιδιοκτήτη τον δισεκατομμυριούχο Φρανσουά Ανρί-Πινό, με ψυχολογία ανεβασμένη από τις δύο τελευταίες πετυχημένες χρονιές και το...wonderkid Καμαβινγκά να παραμένει στο ρόστερ, η ταλαντούχα Ρεν είναι ικανή και φέτος για υψηλές πτήσεις. Στον όμιλο αυτό λογικά θα παλέψει με την επίσης άπειρη Κράσνονταρ για την τρίτη θέση.

 

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

Τερματοφύλακες: Ρομέν Σαλίν, Πεπέ Μπονέ, Αλφρέντ Γκομίς

Αμυντικοί: Αμαρί Τραορέ, Μπράντον Σοπί, Ντανιέλε Ρουγκάνι, Νταμιέν Ντα Σίλβα, Ναγιέφ Αγκουέρντ, Γκερζίνο Νιαμσί, Ντάλμπερτ, Αντριέν Τρουφέρ

Μέσοι: Στίβεν Ενζονζί, Εντουάρντο Καμαβινγκά, Μπενζαμίν Μπουριγκό, Κλεμέν Γκρενιέ, Γιόνας Μαρτίν, Γιαν Γκμποχό

Επιθετικοί: Ζερεμί Ντοκού, Ρομέν Ντελ Καστίγιο, Μάρτιν Τεριέ, Φλαβιέν Τετ, Εμπαγιέ Νιάνγκ, Σερχού Γκιρασί, Αντριέν Ουνού, Ζορζίνιο Ρουτέ

 

Ο προπονητής: Ζουλιέν Στεφάν

Προπονητής για τρία χρόνια στη δεύτερη ομάδα της Ρεν, ανέλαβε στα μέσα της προπέρσινης σεζόν την πρώτη ομάδα και αποδείχθηκε πως ήταν ο άνθρωπος που έψαχναν οι άνθρωποι του συλλόγου. Και πώς αλλιώς, όταν έχει οδηγήσει ήδη την ομάδα της Βρετάνης στο πρώτο της τρόπαιο μετά από 48 χρόνια (το Κύπελλο Γαλλίας κόντρα στην Παρί) και στην τρίτη θέση του πρωταθλήματος που σήμαινε πρόκριση στο Champions League.

 

Το αστέρι: Εντουάρντο Καμαβινγκά

Ίσως φαίνεται υπερβολή να πούμε πως το μεγάλο αστέρι της ομάδας είναι ένας πιτσιρικάς 17 ετών, αλλά ο Εντουάρντο Καμαβινγκά πραγματικά δείχνει έτοιμος για μεγάλα πράγματα. Με φοβερά φυσικά προσόντα και μεγάλη ωριμότητα για την ηλικία του στο παιχνίδι του, ο νεαρός χαφ, που πρόσφατα πραγματοποίησε και τις πρώτες του συμμετοχές με την εθνική ανδρών της Γαλλίας και πέτυχε και το πρώτο του γκολ, ξεχωρίζει στη μεσαία γραμμή της Ρεν. Όχι τυχαία, έχει περίοπτη θέση στη λίστα του Ζινεντίν Ζιντάν για τη Ρεάλ Μαδρίτης. Από κοντά και ο Σενεγαλέζος φορ Νιάνγκ, που πέτυχε πέρσι 15 γκολ.

 

Η μεταγραφή: Ζερεμί Ντοκού

Ο Μάρτιν Τεριέ που ήρθε από τη Λιόν αναμένεται να βοηθήσει αρκετά μεσοεπιθετικά, όπως και ο δανεικός από τη Γιουβέντους Ντανιέλε Ρουγκάνι στην άμυνα. Ο Βέλγος εξτρέμ βέβαια είναι η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της Ρεν, προέρχεται από πολύ καλές εμφανίσεις με την Άντερλεχτ και οι προσδοκίες από αυτόν είναι μεγάλες.

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω