Αφιέρωμα στο Champions League 2019-20: Β' Όμιλος

2019-09-11 22:42

Β’ ΟΜΙΛΟΣ

 

ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ

Έτος ίδρυσης: 1900

Πρόεδρος: Ούλι Χένες

Γήπεδο: Allianz Arena” (75.000 θεατές)

Τίτλοι: 29 Πρωταθλήματα Γερμανίας, 19 Κύπελλα Γερμανίας, 7 Σούπερ Καπ Γερμανίας, 5 Κύπελλα Πρωταθλητριών/Champions League, 1 Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, 1 Κύπελλο Κυπελλούχων, 1 Σούπερ Καπ Ευρώπης, 2 Διηπειρωτικά Κύπελλα, 1 Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων

 

Η αποχώρηση των Ρόμπεν και Ριμπερί αυτό το καλοκαίρι σηματοδότησε ένα τέλος εποχής για τη Μπάγερν Μονάχου, αφού ο μεν Ολλανδός αγωνίστηκε για δέκα χρόνια στην ομάδα, ο δε Γάλλος για δώδεκα. Οι Βαυαροί μπαίνουν πλέον σε μια νέα περίοδο, στην οποία θα πρέπει να αναδείξουν νέους πρωταγωνιστές. Απόλυτοι κυρίαρχοι στο γερμανικό ποδόσφαιρο την τελευταία επταετία, γνωρίζουν όμως καλά πως κάποια στιγμή θα πρέπει να επιστρέψουν και στον ευρωπαϊκό θρόνο, στον οποίο έχουν να ανέβουν από το 2013, τη χρονιά του αλησμόνητου τρεμπλ επί Γιουπ Χάινκες. Η Μπάγερν βέβαια πρωταγωνιστεί κάθε χρόνο στο Champions League φτάνοντας μακριά, με εξαίρεση την περσινή χρονιά που αποκλείστηκε στους “16” από τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης Λίβερπουλ. Η ιστορία και το μέγεθος του συλλόγου όμως επιτάσσουν κάθε χρόνο η κατάκτηση του τροπαίου με τα “μεγάλα αυτιά” να είναι ο κυριότερος στόχος. Εδώ και καιρό υπάρχουν φωνές από τους οπαδούς για ανανέωση της ομάδας και αυτό το καλοκαίρι ήταν η τέλεια αφορμή για την ανανέωση αυτή μετά τη φυγή των “Ρομπερί”. Η Μπάγερν ενισχύθηκε στην άμυνα, έσπασε το ρεκόρ της πιο ακριβής μεταγραφής στην ιστορία της για χάρη του Λούκας Ερναντές (80 εκατομμύρια), ωστόσο δυσκολεύτηκε πολύ στην απόκτηση εξτρέμ που θα αντικαταστήσουν αυτούς που έφυγαν. Οι Βαυαροί κυνήγησαν σχεδόν όλο το καλοκαίρι την περίπτωση του Λιρόι Σανέ της Σίτι μέχρι που εκείνος έπαθε ρήξη χιαστών και η μεταγραφή χάλασε, ωστόσο στις τελευταίες μέρες των μεταγραφών κατάφεραν να γεμίσουν το ρόστερ με την απόκτηση των Κουτίνιο και Πέρισιτς. Η χρονιά πάντως είναι ένα στοίχημα για τη Μπάγερν, η οποία έχει ως στόχο την κατάκτηση της κορυφής και πάλι στη Bundesliga (πέρσι απειλήθηκε σοβαρά από τη Ντόρτμουντ) αλλά και την ευρωπαϊκή επιτυχία.

 

Ο προπονητής: Νίκο Κόβατς

Δέχθηκε πολλή κριτική στη διάρκεια της πρώτης του χρονιάς στον πάγκο της Μπάγερν, ενώ δεν είχε και τις καλύτερες σχέσεις με κάποιους παίκτες. Παρ’ όλα αυτά, ο Κροάτης τεχνικός ολοκλήρωσε τη σεζόν με νταμπλ και πήρε το “πράσινο φως” για να συνεχίσει στην ομάδα, γνωρίζοντας βέβαια πως περιθώρια για λάθη δεν υπάρχουν και πολλά σε ένα σύλλογο όπως η Μπάγερν Μονάχου.

 

Το αστέρι: Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι

Οι Ρόμπεν και Ριμπερί μπορεί να μη μένουν πλέον στο Μόναχο, όμως μια άλλη σταθερή αξία τα τελευταία χρόνια για τους Βαυαρούς, ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, είναι ακόμη εκεί και δίνει πάντα λύσεις με τη δεινότητά του στο σκοράρισμα. Ο Πολωνός στράικερ, ο οποίος πέρσι αναδείχθηκε δεύτερος σκόρερ στο Champions League με 8 γκολ, ξεπέρασε τα 200 τέρματα στη Bundesliga και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος για τέταρτη φορά, θα είναι για μια ακόμη χρονιά το σημείο αναφοράς της Μπάγερν.

 

Η μεταγραφή: Φελίπε Κουτίνιο

Τον χειμώνα του 2018 έγινε η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της Μπαρτσελόνα και πήγε στο “Καμπ Νου” με όνειρο να γράψει ιστορία με τη “μπλαουγκράνα” φανέλα, όμως ενάμιση χρόνο αργότερα ο Κουτίνιο μετακινήθηκε ως δανεικός στη Μπάγερν, μη βρίσκοντας χώρο στα πλάνα του Βαλβέρδε. Ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός δεν κατάφερε να δείξει απλόχερα το ταλέντο του με τη Μπαρτσελόνα, κάτι που ελπίζει να καταφέρει με τους Βαυαρούς. Εάν καταφέρει να βρει ξανά τον παλιό εαυτό του, τότε κερδίζει και εκείνος και η Μπάγερν.

 

ΤΟΤΕΝΑΜ

Έτος ίδρυσης: 1882

Πρόεδρος: Ντάνιελ Λίβι

Γήπεδο: Tottenham Hotspur Stadium” (62.062 θεατές)

Τίτλοι: 2 Πρωταθλήματα Αγγλίας, 8 Κύπελλα Αγγλίας, 4 Λιγκ Καπ Αγγλίας, 7 Κομιούνιτι Σιλντ, 1 Κύπελλο Κυπελλούχων, 2 Κύπελλα ΟΥΕΦΑ

 

Η περσινή πορεία στο Champions League ήταν ονειρική για την Τότεναμ, αφού κατάφερε να φτάσει μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης για πρώτη φορά στην ιστορία της, παίρνοντας μάλιστα επικές προκρίσεις τόσο σε βάρος της Μάντσεστερ Σίτι όσο και σε βάρος του Άγιαξ. Το φινάλε δεν ήταν το επιθυμητό, αφού οι “πετεινοί” δεν απείλησαν ιδιαίτερα τη Λίβερπουλ στον τελικό και μοιραία έχασαν το τρόπαιο, όμως η υπέρβαση είχε ήδη γίνει. Ήταν μία ακόμη επιβεβαίωση πως ο σύλλογος έχει ανέβει επίπεδο τα τελευταία χρόνια, έχοντας εδραιωθεί στις μεγάλες δυνάμεις του αγγλικού ποδοσφαίρου και έχοντας φτιάξει έναν πολύ δυνατό κορμό, διατηρώντας τους κορυφαίους του παίκτες. Μάλιστα, το νέο, εντυπωσιακό γήπεδο της Τότεναμ δίνει άλλη δυναμική στην ομάδα. Αυτό που λείπει όμως από τα “σπιρούνια” είναι ένα τρόπαιο, αφού οι Λονδρέζοι έχουν να κατακτήσουν οποιαδήποτε διοργάνωση από το Λιγκ Καπ Αγγλίας του 2008. Ωστόσο, δουλεύοντας συστηματικά και σταθερά, οι άνθρωποι της Τότεναμ ξέρουν πως αυτή η στιγμή ίσως δεν αργεί. Στη φετινή σεζόν μπαίνουν και πάλι με όπλο την ομοιογένεια, αφού το καλοκαίρι δεν έφυγε κανείς βασικός παίκτης πλην του Τρίπιερ, ενώ η ομάδα ενισχύθηκε κιόλας ξανά μετά από ενάμιση χρόνο (για δύο μεταγραφικές περιόδους δεν είχε αποκτήσει κανέναν αφού ήθελε να εξοικονομήσει χρήματα για το νέο γήπεδο) και μάλιστα με δυνατές μεταγραφές (Εντομπελέ, Λο Σέλσο, Σεσενιόν).

 

Ο προπονητής: Μαουρίτσιο Ποτσετίνο

Ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από τη συνεχή βελτίωση της Τότεναμ τα τελευταία χρόνια. Κάθεται από το 2014 στον πάγκο των “σπιρουνιών” και έχει καταφέρει να κάνει την ομάδα πρωταγωνίστρια κάθε χρόνο στην Premier League, ενώ πέρσι την οδήγησε χωρίς μάλιστα μεταγραφές στον τελικό του Champions League. Πέρσι βρέθηκε κοντά στην αποχώρηση και ίσως να έφευγε αν κατακτούσε το τρόπαιο, ο χαμένος τελικός όμως τον πείσμωσε και συνεχίζει στον πάγκο της ομάδας με σκοπό να της χαρίσει-επιτέλους-ένα τρόπαιο.

 

Το αστέρι: Χάρι Κέιν

Στην Τότεναμ εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους επιθετικούς στην Ευρώπη και για μια ακόμη χρονιά ο “τυφώνας” Χάρι Κέιν θα είναι το βαρύ πυροβολικό της ομάδας. Ο πρώτος σκόρερ του τελευταίου Μουντιάλ σημειώνει τουλάχιστον 24 γκολ τις τελευταίες πέντε σεζόν, στατιστικά που αποδεικνύουν πόσο ικανός σκόρερ είναι. Πέρσι, λόγω τραυματισμού, η Τότεναμ τον στερήθηκε στο τελευταίο κομμάτι της σεζόν και ίσως η έκβαση του τελικού με τη Λίβερπουλ να ήταν διαφορετική αν ο Κέιν ήταν απόλυτα έτοιμος.

 

Η μεταγραφή: Τζιοβάνι Λο Σέλσο

Τις τελευταίες ώρες της μεταγραφικής περιόδου για την Αγγλία η Τότεναμ έκανε δικό της τον Λο Σέλσο, δυναμώνοντας ακόμη περισσότερο τη μεσοεπιθετική γραμμή της. Ο ταλαντούχος δημιουργικός μέσος εντυπωσίασε πέρσι με τη φανέλα της Ρεάλ Μπέτις, πέτυχε πέντε τέρματα στο Europa League, ενώ είναι πλέον βασικός και αναντικατάστατος στην εθνική Αργεντινής. Μεγάλο στοίχημα γι’ αυτόν το αν θα καταφέρει να είναι το ίδιο καθοριστικός και στο υψηλότερο επίπεδο.

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Έτος ίδρυσης: 1925

Πρόεδρος: Γιάννης Μώραλης

Γήπεδο: “Γεώργιος Καραϊσκάκης” (32.115 θεατές)

Τίτλοι: 44 Πρωταθλήματα Ελλάδος, 27 Κύπελλα Ελλάδος, 4 Σούπερ Καπ Ελλάδος

 

Σοβαρός, πειθαρχημένος, αποφασισμένος, ο Ολυμπιακός κυριάρχησε στην προκριματική φάση του Champions League ξεπερνώντας με σχετική άνεση τα εμπόδια των Βικτόρια Πλζεν, Μπασάκσεχιρ και Κράσνονταρ και συμμετέχοντας μετά από απουσία ενός έτους και πάλι στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Μάλιστα, ήταν τόσο εντυπωσιακή η παρουσία των “ερυθρολεύκων” στα προκριματικά, που πέτυχαν 13 γκολ και δέχθηκαν μόλις ένα! Η ομάδα του Πειραιά έγινε η πρώτη ελληνική που περνά από τον δρόμο των μη πρωταθλητών με βάσει το σύστημα που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια από την ΟΥΕΦΑ, έναν δρόμο παραδοσιακά δύσκολο για τις περισσότερες ομάδες. Αυτό το καλοκαίρι ο Ολυμπιακός κατάφερε να διατηρήσει στο ρόστερ του όλους τους πρωτοκλασάτους ποδοσφαιριστές του, ενώ ενισχύθηκε σημαντικά με μεταγραφές δυνατές όπως αυτές του Βαλμπουενά, του Σεμέδο ή του Ελ Αραμπί, παίκτες που ήδη έχουν κάνει τη διαφορά στα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Οι “ερυθρόλευκοι” βέβαια έχουν πρωταρχικό στόχο την επανάκτηση των σκήπτρων στην Ελλάδα, αφού δύο χρονιές χωρίς τίτλο είναι πολλές για μια ομάδα που ήταν σχεδόν η μόνιμη πρωταθλήτρια για μια εικοσαετία, όμως και στην Ευρώπη θα ήθελαν να πραγματοποιήσουν μια σημαντική πορεία, δείχνοντας φέτος πως έχουν όλα τα φόντα για να το κάνουν, στη 19η συμμετοχή τους στο Champions League. Στον όμιλο αυτό βέβαια Μπάγερν και Τότεναμ έχουν τον πρώτο λόγο για την πρόκριση, με τον Ολυμπιακό να ψάχνει αρχικά τη συνέχεια στο Europa League κι από κει και πέρα ό, τι καλύτερο προκύψει.

 

Ο προπονητής: Πέδρο Μαρτίνς

Ο Πορτογάλος τεχνικός στηρίχθηκε από την πρώτη στιγμή και μπόρεσε να δουλέψει χωρίς η θέση του στον πάγκο να απειλείται, κάτι σπάνιο για προπονητή στην Ελλάδα. Ο Ολυμπιακός αποφάσισε να επενδύσει σε αυτόν και προς το παρόν δικαιώνεται, αφού μπορεί ο Μαρτίνς να μην κατέκτησε κάποιον τίτλο στην πρώτη του χρονιά, όμως η αγωνιστική πρόοδος της ομάδας ήταν εμφανής και τα πρώτα δείγματα απ’ τη νέα σεζόν δείχνουν πως οι Πειραιώτες θα τα πάνε ακόμη καλύτερα φέτος. Στην πρώτη του χρονιά στο Champions League, ο 49χρονος τεχνικός θέλει να δείξει την αξία του και στο ανώτατο επίπεδο.

 

Το αστέρι: Ματιέ Βαλμπουενά

Ο Ολυμπιακός είχε την ατυχία να δει τον καλύτερο ποδοσφαιριστή του να τραυματίζεται σοβαρά στην προετοιμασία, με τον Κώστα Φορτούνη να παθαίνει ρήξη χιαστών και να χάνει τουλάχιστον τη μισή χρονιά. Για καλή του τύχη όμως έχει πλέον στις τάξεις του έναν παίκτη της αξίας του Ματιέ Βαλμπουενά. Ο βραχύσωμος εξτρέμ έχει δείξει πως ακόμη και στα 34 πλέον χρόνια του μπορεί να κάνει τη διαφορά μεσοεπιθετικά, με την ποιότητα άλλωστε του 52 φορές διεθνούς με τη Γαλλία ποδοσφαιριστή να είναι αδιαμφισβήτητη.

 

Η μεταγραφή: Ρούμπεν Σεμέδο

Σπάνια βλέπουμε η απόκτηση ενός ποδοσφαιριστή να έχει τόσο άμεσο αντίκτυπο στη λειτουργία μιας ομάδας, όμως ο Ρούμπεν Σεμέδο ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Ο Μαρτίνς επέμεινε στην περίπτωσή του ακόμη κι όταν η μεταγραφή του από τη Βιγιαρεάλ έδειχνε να δυσκολεύει και δικαιώθηκε απόλυτα, αφού ο Πορτογάλος στόπερ είναι ο αναμορφωτής και ο ηγέτης της άμυνας του Ολυμπιακού,καθώς και ο βασικότερος λόγος που η ομάδα δέχθηκε μόλις ένα τέρμα σε έξι παιχνίδια στα προκριματικά. Πριν δύο χρόνια η Βιγιαρεάλ τον είχε αγοράσει από τη Σπόρτινγκ για 14 εκατομμύρια ευρώ, όμως τελευταία η αξία του έπεσε κυρίως λόγω του προβληματικού χαρακτήρα του, ο οποίος ευθύνεται για τα διάφορα μπλεξίματά του. Στον Πειραιά όμως ο Σεμέδο δείχνει αναγεννημένος και έτοιμος να οδηγήσει τον Ολυμπιακό στις επιτυχίες.

 

ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ

Έτος ίδρυσης: 1945

Πρόεδρος: Σβέτοζαρ Μιχαΐλοβιτς

Γήπεδο: “Ράικο Μίτιτς” (Μαρακανά), (55.538 θεατές)

Τίτλοι: 30 Πρωταθλήματα Γιουγκοσλαβίας/Σερβίας, 24 Κύπελλα Γιουγκοσλαβίας/Σερβίας, 2 Σούπερ Καπ Γιουγκοσλαβίας, 1 Κύπελλο Πρωταθλητριών, 1 Διηπειρωτικό Κύπελλο

 

Ο Ερυθρός Αστέρας έφτασε πέρσι σε μια μεγάλη επιτυχία, αφού κατάφερε να προκριθεί για πρώτη φορά στην ιστορία του σε ομίλους Champions League. Πέφτοντας σε έναν όμιλο-φωτιά με Παρί Σεν Ζερμέν, Λίβερπουλ και Νάπολι δεν κατάφερε κάτι καλύτερο από την τελευταία θέση, αν και έχει να θυμάται σαν highlight τη σπουδαία νίκη επί των “κόκκινων” στο “Μαρακανά” του Βελιγραδίου. Φέτος όμως έφτασε σε μια ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία, αφού βρίσκεται για δεύτερη σερί χρονιά στα “αστέρια”, ξεκινώντας μάλιστα από τον πρώτο προκριματικό και αποκλείοντας κατά σειρά τις Σουντούβα, Ελσίνκι, Κοπεγχάγη και Γιουνγκ Μπόις. Πρόκειται για μια δεμένη ομάδα με ένα πολύ καλό και αξιόμαχο σύνολο, η οποία σε πρώτη φάση θα παλέψει με το... “αδερφάκι” της τον Ολυμπιακό (οι οπαδοί των δύο ομάδων έχουν εξαιρετικές σχέσεις) για την τρίτη θέση. Στο ρόστερ του Αστέρα συναντάμε πολλούς γνώριμους από τα ελληνικά γήπεδα, όπως τον Μάριν, τον Κάνιας, τον Ματέο Γκαρσία και τον Μπεν.

 

Ο προπονητής: Βλάνταν Μιλόγεβιτς

Πέρασε από πολλές ομάδες της χώρας μας ως παίκτης (Γιάννινα, Καλαμάτα, Απόλλων, Παναθηναϊκό, Ηρακλή, Ακράτητο), ενώ η πρώτη του μεγάλη επιτυχία σαν προπονητής ήταν η κατάκτηση του σερβικού Κυπέλλου με την Τσουκαριτσκι. Την τελευταία διετία,ο πρώην τεχνικός του Πανιωνίου βρίσκεται στο τιμόνι του Ερυθρού Αστέρα και έχει κάνει εξαιρετική δουλειά εκεί, αφού έχει οδηγήσει την ομάδα όχι μόνο στην κατάκτηση δύο ακόμη πρωταθλημάτων αλλά και στους ομίλους του Champions League για δύο σερί χρονιές.

 

Το αστέρι: Μάρκο Μάριν

Ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού είναι ό, τι πιο ποιοτικό διαθέτει ο Αστέρας στη μεσαία γραμμή, με τον Γερμανό να προσφέρει πολλά στον τομέα της δημιουργίας. Από κοντά φυσικά και ο Μοχάμεντ Μπεν (επίσης πρώην ερυθρόλευκος), ο οποίος πέτυχε πέρσι 17 γκολ στο πρωτάθλημα και 7 στο Champions League (προκριματικά και ομίλους) αλλά και ο Γκανέζος επιθετικός Ρίτσμοντ Μποάκιε, που σκόραρε πέρσι 13 γκολ σε 15 εμφανίσεις στο πρωτάθλημα και φέτος έχει ήδη 3 τέρματα στα προκριματικά του Champions League.

 

Η μεταγραφή: Ματέο Γκαρσία

Στην Ελλάδα τον γνωρίσαμε πέρσι από το πέρασμά του στον Άρη, με τον οποίο σημείωσε 10 γκολ στο πρωτάθλημα. Ο Αργεντινός εξτρέμ άφησε θετικές εντυπώσεις από τη θητεία του στους “κίτρινους” και βρέθηκε κοντά στον Ολυμπιακό αυτό το καλοκαίρι, όμως εν τέλει κατέληξε στον Ερυθρό Αστέρα και έχει ήδη ξεκινήσει να προσφέρει τις βοήθειές του μεσοεπιθετικά για τους Σέρβους.

 

Πηγή: www.uefa.com

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω