Αφιέρωμα στο Champions League 2019-20: ΣΤ' Όμιλος

2019-09-17 02:13

 

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Έτος ίδρυσης: 1899

Πρόεδρος: Γιοζέπ Μαρία Μπαρτομέου

Γήπεδο: “Καμπ Νου” (99.354 θεατές)

Τίτλοι: 26 Πρωταθλήματα Ισπανίας, 30 Κύπελλα Ισπανίας, 13 Σούπερ Καπ Ισπανίας, 5 Κύπελλα Πρωταθλητριών/Champions League, 4 Κύπελλα Κυπελλούχων, 5 Σούπερ Καπ Ευρώπης, 3 Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων

 

Ο τρόπος με τον οποίο η Μπαρτσελόνα έχει αποκλειστεί στις δύο τελευταίες σεζόν στο Champions League είναι ανεπίτρεπτος για ένα σύλλογο αυτού του μεγέθους και έχει πληγώσει τον εγωισμό όλων στη Βαρκελώνη. Τόσο ο αποκλεισμός πρόπερσι από τη Ρόμα (ήττα με 3-0 στο “Ολίμπικο” μετά τη νίκη με 4-1 στο “Καμπ Νου”) όσο φυσικά και ο περσινός από τη Λίβερπουλ (ήττα με 4-0 στο “Άνφιλντ” μετά τη νίκη με 3-1 στην Ισπανία) συνιστούν ένα τεράστιο κάζο για τους “μπλαουγκράνα”, οι οποίοι θέλουν φέτος να δώσουν απαντήσεις. Άλλωστε, παρουσιάζονται φέτος ακόμη πιο ενισχυμένοι, έχοντας πλέον στις τάξεις τους και τον Αντουάν Γκριεζμάν, κι ας μην κατάφεραν τελικά να αποκτήσουν και τον Νεϊμάρ, με την υπόθεση της επιστροφής του στην Καταλονία να γίνεται το σήριαλ του καλοκαιριού. Ο μεγάλος στόχος και φέτος θα είναι η κατάκτηση του Champions League, όμως η “Μπάρτσα” με το καλημέρα έχει πέσει στα βαθιά, ευρισκόμενη σε έναν απαιτητικό όμιλο με Ντόρτμουντ και Ίντερ. Ο Μέσι και η παρέα του όμως γνωρίζουν πολύ καλά πως περιθώρια για άλλες αποτυχίες δεν υπάρχουν.

 

Ο προπονητής: Ερνέστο Βαλβέρδε

Έχει δεχθεί σκληρή κριτική για τους δύο σερί σοκαριστικούς αποκλεισμούς της Μπαρτσελόνα στο Champions League, καθώς και για τον τρόπο παιχνιδιού των “μπλαουγκράνα” σε πολλά ματς. Εκείνος βέβαια έχει να αντιπαρατάξει το νταμπλ στην Ισπανία που κέρδισε στην πρώτη του σεζόν στο “Καμπ Νου”, καθώς και ένα ακόμη πρωτάθλημα που κατέκτησε πέρσι. Η διάκριση στην Ευρώπη όμως είναι το ζητούμενο για τον Βάσκο τεχνικό, καθώς είναι αμφίβολο αν η διοίκηση του συλλόγου θα του συγχωρήσει και τρίτη αποτυχία.

 

Το αστέρι: Λιονέλ Μέσι

Τα χρόνια μπορεί να περνάνε, όμως ο κορυφαίος μαζί με τον Ρονάλντο παίκτης στον κόσμο παραμένει η σημαντικότερη μονάδα για τη Μπαρτσελόνα, ο άνθρωπος που με μια του κίνηση μπορεί να αποφασίσει τη μοίρα ενός αγώνα. Προέρχεται από μία ακόμη τρομερή χρονιά, στην οποία σκόραρε 12 γκολ στο Champions League (πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης) και 36 στο ισπανικό πρωτάθλημα. Η καταλανική ομάδα τον στερήθηκε στα πρώτα παιχνίδια της σεζόν λόγω ενός τραυματισμού και άπαντες τον περιμένουν πώς και πώς να επιστρέψει. Έχει δηλώσει πως οι πρόσφατοι αποκλεισμοί τον πλήγωσαν και θα παρουσιαστεί αποφασισμένος να οδηγήσει τη Μπαρτσελόνα ξανά στην επιτυχία.

 

Η μεταγραφή: Αντουάν Γκριεζμάν

Βρέθηκε κοντά στη Μπαρτσελόνα το περσινό καλοκαίρι, όμως τελικά αποφάσισε να παραμείνει στην Ατλέτικο. Φέτος όμως έκρινε πως ήρθε η ώρα να αλλάξει παραστάσεις και οι “μπλαουγκράνα” ξόδεψαν 120 εκατομμύρια ευρώ για να τον κάνουν δικό τους. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής με τη Γαλλία έφτασε στο “Καμπ Νου” για να συνθέσει μια τρομερή τριάδα στην επίθεση με τους Μέσι και Σουάρες αλλά και για να διεκδικήσει τίτλους που δε μπόρεσε να κερδίσει με την Ατλέτικο, όπως το πρωτάθλημα Ισπανίας και το Champions League.

 

ΜΠΟΡΟΥΣΙΑ ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ

Έτος ίδρυσης: 1909

Πρόεδρος: Ράινχαρντ Ράουμπαλ

Γήπεδο: Signal Iduna Park” (81.365 θεατές)

Τίτλοι: 8 Πρωταθλήματα Γερμανίας, 4 Κύπελλα Γερμανίας, 6 Σούπερ Καπ Γερμανίας, 1 Champions League, 1 Κύπελλο Κυπελλούχων, 1 Διηπειρωτικό Κύπελλο

 

Διεκδίκησε μέχρι την τελευταία αγωνιστική το πρωτάθλημα στη Γερμανία πέρσι, όμως είδε τον τίτλο να καταλήγει για άλλη μια χρονιά στα χέρια της Μπάγερν. Παρ’ όλα αυτά η Μπορούσια μας έδειξε πως διαθέτει μία εξαιρετική ομάδα, με κύρια στοιχεία της την ταχύτητα και το επιθετικό όσο και άμεσο παιχνίδι, μια ομάδα που στην καλή της μέρα μπορεί να διαλύσει οποιονδήποτε αντίπαλο. Στην ίδια φιλοσοφία θα βασιστούν και φέτος οι Βεστφαλοί, οι οποίοι φρόντισαν να ενισχυθούν σημαντικά από τις πρώτες κιόλας μέρες της μεταγραφικής περιόδου, πραγματοποιώντας μεταγραφές που προκάλεσαν αίσθηση (Σουλτς, Μπραντ, Θόργκαν Αζάρ, Χούμελς). Με παίκτες όπως ο Σάντσο, ο Αλκάθερ και ο Ρόις, η Ντόρτμουντ στην επίθεση πετάει φωτιές και εάν καταφέρει να βρει και την απαιτούμενη σοβαρότητα και στα μετόπισθεν (θα βοηθήσει σε αυτό η επιστροφή του Χούμελς), τότε έχει κάθε λόγο να θέτει τον πήχη ψηλά φέτος, τόσο στους εντός όσο και στους εκτός συνόρων στόχους της. Στο Champions League αποχαιρετά νωρίς τα δύο τελευταία χρόνια (εκτός από τους ομίλους πρόπερσι, εκτός από τους “16” πέρσι) και θέλει φέτος να φτάσει μακριά, κι ας ξεκινά από έναν όμιλο-φωτιά.

 

Ο προπονητής: Λουσιέν Φαβρ

Παρουσιάζει ομάδες που παίζουν επιθετικό και όμορφο ποδόσφαιρο και το ίδιο κάνει και στη Ντόρτμουντ. Στην πρώτη του χρονιά στη Βεστφαλία λίγο έλειψε να κάνει τη Μπορούσια πρωταθλήτρια μετά από επτά χρόνια, ενώ πριν λίγες εβδομάδες κατέκτησε το Σούπερ Καπ κόντρα στη Μπάγερν. Ο Ελβετός τεχνικός ελπίζει σε μια ακόμη πιο επιτυχημένη χρονιά φέτος.

 

Το αστέρι: Μάρκο Ρόις

Μακριά τον τελευταίο καιρό από τους συνεχείς τραυματισμούς που τόσο τον έχουν ταλαιπωρήσει στην καριέρα του, ο Ρόις είναι ο ηγέτης αυτής της ομάδας και ταυτόχρονα ένας από τους πιο ποιοτικούς παίκτες της. Αναγεννημένος υπό τις οδηγίες του Φαβρ, σκόραρε πέρσι 17 γκολ και έκανε δικά του τα βραβεία του κορυφαίου της Bundesliga αλλά και του Ποδοσφαιριστή της Χρονιάς στη Γερμανία.

 

Η μεταγραφή: Ματς Χούμελς

Όπως αναφέραμε, η Ντόρτμουντ προχώρησε σε πολλές δυνατές μεταγραφές αυτό το καλοκαίρι. Ωστόσο αξίζει να σταθούμε στην επιστροφή του Χούμελς, ο οποίος τρία χρόνια πριν είχε αφήσει τη Μπορούσια για τη Μπάγερν (ομάδα από την οποία ξεκίνησε), όμως φέτος επέστρεψε στη Βεστφαλία για να δώσει λύσεις με την εμπειρία του στην αμυντική γραμμή, η οποία πέρσι αρκετές φορές αποδείχθηκε αναξιόπιστη.

 

ΙΝΤΕΡ

Έτος ίδρυσης: 1908

Πρόεδρος: Στίβεν Ζανγκ

Γήπεδο: “Τζουζέπε Μεάτσα” (80.018 θεατές)

Τίτλοι: 18 Πρωταθλήματα Ιταλίας, 7 Κύπελλα Ιταλίας, 5 Σούπερ Καπ Ιταλίας, 3 Κύπελλα Πρωταθλητριών/Champions League, 3 Κύπελλα ΟΥΕΦΑ, 2 Διηπειρωτικά Κύπελλα, 1 Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων

 

Πέρσι η Ίντερ επέστρεψε στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση μετά από επτά χρόνια, όμως δεν κατάφερε να περάσει από έναν όμιλο στον οποίο βρίσκονταν επίσης η Μπαρτσελόνα και η Τότεναμ. Φέτος βρέθηκαν ξανά σε όμιλο-φωτιά, αφού θα βρουν και πάλι μπροστά τους τους “μπλαουγκράνα”, καθώς και τη Ντόρτμουντ, όμως αυτή τη φορά υπάρχει μεγαλύτερη αισιοδοξία στο στρατόπεδο των “νερατζούρι” πως η ομάδα έχει αλλάξει πλέον επίπεδο και μπορεί να καταφέρει κάτι καλό μετά από χρόνια. Η παρουσία του επιτυχημένου Αντόνιο Κόντε στον πάγκο, οι δυνατές μεταγραφές (Λουκάκου, Γκοδίν, Αλέξις Σάντσες, Μπαρέλα, Σένσι) αλλά και το πολύ καλό φετινό ξεκίνημα (3 στα 3 στη Serie A) κάνουν άπαντες να πιστεύουν πως αυτή τη χρονιά η Ίντερ θα παρουσιάσει ένα πολύ σοβαρό πρόσωπο και πως έχει κάνει ήδη βήματα για να ξεφύγει από τη μετριότητα των τελευταίων ετών και να πάρει ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο. Στην Ιταλία θέλει να διεκδικήσει τον τίτλο μέχρι το τέλος, όμως και στην Ευρώπη θέλει να πραγματοποιήσει μια μεγάλη πορεία, την οποία αγνοεί από το 2010 και μετά, χρονιά στην οποία κατέκτησε το τρεμπλ με τον Ζοσέ Μουρίνιο στον πάγκο της.

 

Ο προπονητής: Αντόνιο Κόντε

Πήρε τρία πρωταθλήματα σε ισάριθμες χρονιές με τη Γιουβέντους, έφτασε την εθνική Ιταλίας ως τα προημιτελικά του Euro το 2016, πήρε πρωτάθλημα διά περιπάτου στην Premier League με την Τσέλσι και τώρα ανέλαβε την Ίντερ παρά τις αρχικές αντιδράσεις (εξ αιτίας του “μπιανκονέρο” παρελθόντος του) με σκοπό να την ξανακάνει μεγάλη. Προπονητής σοβαρός, με συγκεκριμένη φιλοσοφία, τα δείγματα δουλειάς του στους “νερατζούρι” είναι ήδη πολύ θετικά.

 

Το αστέρι: Ρομέλου Λουκάκου

Ο Κόντε κατέστησε σαφές από την αρχή πως δε θα ανεχθεί τα τερτίπια του Ικάρντι, θέτοντας τον Αργεντινό εκτός ομάδας, ζητώντας τον Βέλγο στράικερ στη θέση του. Η διοίκηση των Μιλανέζων του έκανε το χατίρι και συμφώνησε με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με τον 26χρονο επιθετικό να έχει ήδη προσαρμοστεί στο παιχνίδι των “ιντερίστι” και να έχει πετύχει ήδη δύο γκολ σε τρεις αγώνες στην Ιταλία.

 

Η μεταγραφή: Ντιέγκο Γκοδίν

Η Ίντερ προχώρησε σε πολλές δυνατές μεταγραφές αυτό το καλοκαίρι προκειμένου να ξαναβρεί τον δρόμο προς την κορυφή και μία από αυτές ήταν φυσικά και ο Γκοδίν. Ο σκληροτράχηλος κεντρικός αμυντικός άφησε μετά από εννέα χρόνια την Ατλέτικο Μαδρίτης για να ηγηθεί της άμυνας των “νερατζούρι” και να σχηματίσει μια πολύ δυνατή γραμμή στα μετόπισθεν μαζί με τους Σκρίνιαρ και Ντε Φράι.

 

ΣΛΑΒΙΑ ΠΡΑΓΑΣ

Έτος ίδρυσης: 1892

Πρόεδρος: Γιάροσλαβ Τβρντικ

Γήπεδο: Sinobo Stadium” (20.232 θεατές)

 

Τίτλοι: 18 Πρωταθλήματα Τσεχοσλοβακίας/Τσεχίας, 9 Κύπελλα Τσεχίας

 

Η πρωταθλήτρια Τσεχίας πανηγυρίζει τη δεύτερή της συμμετοχή στους ομίλους του Champions League, μετά τη σεζόν 2007-08. Η Σλάβια απέκλεισε τη ρουμανική Κλουζ στα προκριματικά για να βρεθεί ως τα τελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Ως κορυφαία ευρωπαϊκή πορεία της έχει την παρουσία της στα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ τη σεζόν 1995-96, όμως μην ξεχνάμε πως μόλις πέρσι έφτασε μέχρι την προημιτελική φάση του Europa League, εκεί όπου αποκλείστηκε από τη μετέπειτα νικήτρια του θεσμού Τσέλσι. Φέτος έκανε το βήμα παραπάνω και βρίσκεται στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, ωστόσο θα είναι ο “φτωχός συγγενής” του ομίλου από τη στιγμή που έπεσε πάνω στα “θηρία” και λογικά θα έχει ως στόχο να χαρεί τη συμμετοχή της.

 

Ο προπονητής: Γίντριχ Τρπιζόφσκι

Το όνομά του άρχισε να ακούγεται στη διάρκεια της περσινής σεζόν, όταν η δική του Σλάβια απέκλεισε στο Europa League τη Σεβίλλη και έφτασε μέχρι τις καλύτερες οκτώ ομάδες της διοργάνωσης. Τώρα, ο 43χρονος τεχνικός θα δοκιμάσει τις δικές του δυνατότητες αλλά και της ομάδας του στο υψηλότερο επίπεδο.

 

Το αστέρι: Τόμας Σούτσεκ

Ο 24χρονος μέσος ήταν εξαιρετικός στην περσινή πορεία της Σλάβια, σκοράροντας 18 γκολ σε 49 συμμετοχές. Οι εμφανίσεις του τού χάρισαν το βραβείο του κορυφαίου ποδοσφαιριστή του τσέχικου πρωταθλήματος, ενώ ανταμείφθηκε και με ένα νέο πενταετές συμβόλαιο.

 

Η μεταγραφή: Νικολάε Στάντσιου

Ο Ρουμάνος μεσοεπιθετικός αποκτήθηκε από την Αλ Αχλί Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας για να δώσει λύσεις στο δημιουργικό και εκτελεστικό κομμάτι. Έφτιαξε το όνομά του στη Στεάουα Βουκουρεστίου και το 2016 έγινε η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία της Άντερλεχτ, προτού μετακινηθεί στη Σπάρτα Πράγας για να γίνει η ακριβότερη μεταγραφή στην Τσεχία. Πλέον επέστρεψε στη χώρα αυτή τη φορά για λογαριασμό της Σλάβια και φιλοδοξεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη φετινή πορεία του συλλόγου. 

 

Πηγή: www.uefa.com

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω