Αφιέρωμα στο Champions League 2019-20: Η' Όμιλος

2019-09-18 14:25

 

ΤΣΕΛΣΙ

Έτος ίδρυσης: 1905

Πρόεδρος: Μπρους Μπακ

Γήπεδο: “Στάμφορντ Μπριτζ” (40.834 θεατές)

Τίτλοι: 6 Πρωταθλήματα Αγγλίας, 8 Κύπελλα Αγγλίας, 5 Λιγκ Καπ Αγγλίας, 4 Κομιούνιτι Σιλντ, 1 Champions League, 2 Europa League, 2 Κύπελλα Κυπελλούχων, 1 Σούπερ Καπ Ευρώπης

 

Η Τσέλσι επέστρεψε στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, αφού την περσινή σεζόν συμμετείχε στο Europa League. Βέβαια, αυτό καθόλου δε χάλασε τους “μπλε”, οι οποίοι κατέκτησαν το τρόπαιο, νικώντας κατά κράτος την Άρσεναλ στον τελικό του Μπακού. Η φετινή χρονιά όμως δε θα είναι εύκολη για τους Λονδρέζους, αφού η τιμωρία που τους επιβλήθηκε από τη FIFA εξαιτίας του τρόπου ενσωμάτωσης ανήλικων ποδοσφαιριστών στην ομάδα δεν τους επέτρεψε να πραγματοποιήσουν μεταγραφές αυτό το καλοκαίρι, ένα καλοκαίρι στο οποίο έχασαν και τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή τους τα τελευταία χρόνια, τον Εντέν Αζάρ. Για καλή της τύχη, η Τσέλσι είχε ήδη συμφωνήσει από τον χειμώνα με τον Πούλισιτς, ενώ της επετράπη να αγοράσει από τη Ρεάλ και τον Κόβατσιτς, ο οποίος έπαιζε δανεικός στο “Στάμφορντ Μπριτζ” πέρσι. Η απαγόρευση μεταγραφών όμως έχει δώσει την ευκαιρία σε παιδιά από τις ακαδημίες της ομάδας, τα οποία αγωνίζονταν μέχρι πρότινος αλλού ως δανεικοί, να αναδειχθούν. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα οι Τάμι Έιμπραχαμ και Μέισον Μάουντ (έπαιξαν σε Άστον Βίλα και Ντέρμπι αντίστοιχα πέρσι), οι οποίοι ήδη έχουν εντυπωσιάσει στο ξεκίνημα της σεζόν. Με ένα μείγμα λοιπόν της εμπειρίας των “παλιών” αλλά και του ενθουσιασμού που έχουν φέρει τα νέα πρόσωπα, η Τσέλσι θα πορευθεί αυτή τη χρονιά, καθοδηγούμενη από έναν θρύλο πια για το σύλλογο, τον Φρανκ Λάμπαρντ. Η σεζόν βέβαια θα είναι ένα στοίχημα για τους Λονδρέζους, τόσο στην Αγγλία όσο και στην Ευρώπη.

 

Ο προπονητής: Φρανκ Λάμπαρντ

Στο πρώτο του προπονητικό εγχείρημα, στον πάγκο της Ντέρμπι Κάουντι, εντυπωσίασε μιας και οδήγησε τα “κριάρια” μέχρι τον τελικό των πλέι οφ της Championship. Η δουλειά του εκεί δεν πέρασε απαρατήρητη και η Τσέλσι τον κάλεσε πίσω στο “Στάμφορντ Μπριτζ” για να είναι εκείνος ο άνθρωπος που θα την καθοδηγήσει σε αυτή την ιδιαίτερη σεζόν για εκείνη. Είναι ακόμη άπειρος όπως είναι λογικό, όμως έχει το σεβασμό όλων στο σύλλογο. Και πως αλλιώς, όταν έχει φορέσει τη μπλε φανέλα για δεκατρία χρόνια, είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της ομάδας και έχει κερδίσει τα πάντα με αυτή.

 

Το αστέρι: Ενγκολό Καντέ

Η αποχώρηση του Αζάρ άφησε την Τσέλσι χωρίς τον μεγάλο σταρ στο ρόστερ της. Ευτυχώς όμως για τους “μπλε” υπάρχει ο Ενγκολό Καντέ, ένας παίκτης που μόνο σα σταρ δε συμπεριφέρεται (είναι τρομερά χαμηλών τόνων), όμως είναι υπερπολύτιμος για την ομάδα. Ίσως το καλύτερο χαφ που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στα γήπεδα, τρέχει, μαρκάρει, μοιράζει, βρίσκεται παντού στον αγωνιστικό χώρο. Με λίγα λόγια εξαιρετικός.

 

Η μεταγραφή: Κρίστιαν Πούλισιτς

Η Τσέλσι δε μπορούσε να κάνει μεταγραφές αυτό το καλοκαίρι, όμως ο Πούλισιτς ήταν αγορά του περασμένου χειμώνα, απλώς είχε μείνει δανεικός στη Ντόρτμουντ μέχρι τη λήξη της σεζόν. Ο Αμερικανός εξτρέμ είναι ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής, ο οποίος εύλογα χρειάζεται λίγο χρόνο για να βρει τα πατήματά του στη νέα του ομάδα (21 χρονών μόλις). Στους “μπλε” όλοι περιμένουν από αυτόν να μπει στα παπούτσια του Αζάρ και κάτι τέτοιο μόνο απλό δεν είναι.

 

ΑΓΙΑΞ

Έτος ίδρυσης: 1900

Πρόεδρος: Χένι Χένριχς

Γήπεδο: “Γιόχαν Κρόιφ Αρίνα” (54.990 θεατές)

Τίτλοι: 34 Πρωταθλήματα Ολλανδίας, 19 Κύπελλα Ολλανδίας, 9 Σούπερ Καπ Ολλανδίας, 4 Κύπελλα Πρωταθλητριών/Champions League, 1 Κύπελλο Κυπελλούχων, 1 Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, 2 Σούπερ Καπ Ευρώπης, 2 Διηπειρωτικά Κύπελλα

 

Η περσινή χρονιά για τον Άγιαξ ήταν ονειρική. Μετά από πέντε χρόνια-πάρα πολλά για μια ομάδα του μεγέθους του-κατάφερε να πάρει και πάλι το πρωτάθλημα στην Ολλανδία (και μάλιστα νταμπλ), όμως ο λόγος για τον οποίο έγινε αντικείμενο συζήτησης σε όλη την Ευρώπη ήταν η πορεία του στο Champions League. Έχοντας ξεκινήσει τις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις από τους προκριματικούς του Ιουλίου, τα τρομερά μωρά του... τεν Χαγκ κατάφεραν να φτάσουν μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης, πετώντας έξω ομάδες όπως η Ρεάλ Μαδρίτης και η Γιουβέντους και παίζοντας τρομερό ποδόσφαιρο. Ο “Αίαντας” έφτασε ένα... δευτερόλεπτο μακριά από την πρώτη παρουσία του σε τελικό μετά το 1996, όμως ο Λούκας Μόουρα σκόραρε για την Τότεναμ στην τελευταία φάση του επαναληπτικού ημιτελικού στο Άμστερνταμ υπογράφοντας τη μυθική ανατροπή για τους Λονδρέζους (από 2-0 σε 2-3) και γκρεμίζοντας τα όνειρα των Ολλανδών. Αυτό δε σβήνει όμως το τρομερό επίτευγμα του Άγιαξ. Μπορεί φέτος να πετύχει κάτι ανάλογο; Η λογική λέει πως είναι δύσκολο, μιας και το καλοκαίρι αποδυναμώθηκε πουλώντας-όπως συνηθίζει άλλωστε να κάνει-μερικούς από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές του, όπως τον Ντε Γιονγκ, τον Ντε Λιχτ αλλά και τον Σένε. Βέβαια κράτησε και αρκετούς από τους πρωταγωνιστές της περσινής σεζόν, όπως τον Φαν Ντε Μπέεκ, τον Ζιγιές, τον Τάντιτς και τον Νέρες, με τους τρεις τελευταίους να ανανεώνουν μάλιστα τα συμβόλαιά τους. Χρειάστηκε να περάσει και πάλι τη διαδικασία των προκριματικών, καρδιοχτυπώντας απέναντι στον ΠΑΟΚ και περνώντας σχετικά δύσκολα το ΑΠΟΕΛ, όμως βρίσκεται ξανά στο ραντεβού των κορυφαίων και θέλει να εντυπωσιάσει τους πάντες και πάλι.

 

Ο προπονητής: Έρικ τεν Χαγκ

Βρίσκεται στον πάγκο του Άγιαξ από τον Δεκέμβρη του 2017 και έχει εκτοξεύσει τις μετοχές του με τη δουλειά που έχει παρουσιάσει στον “Αίαντα”. Ο 49χρονος τεχνικός είναι αυτός που επανέφερε την ομάδα στην κορυφή της Ολλανδίας και την οδήγησε σε μια ονειρική πορεία στο περσινό Champions League, φτάνοντας μια ανάσα από τον τελικό. Το καλοκαίρι ενδιαφέρθηκαν αρκετοί σύλλογοι για αυτόν και ο Άγιαξ φρόντισε να του ανανεώσει το συμβόλαιο.

 

Το αστέρι: Ντούσαν Τάντιτς

Άφησε πέρσι την Premier League για να επιστρέψει στην Ολλανδία (είχε φτιάξει όνομα στην Τβέντε) και πραγματοποίησε μια τρομερή σεζόν. Σκόραρε 28 τέρματα στην Eredivisie και 9 στο Champions League, δείχνοντας πως περνάει μια περίοδο δεύτερης νιότης. Ο 30χρονος αρχηγός του “Αίαντα” βρήκε στο Άμστερνταμ πεδίο δόξης λαμπρό και οι φοβερές εμφανίσεις του έκαναν την ομάδα να ανανεώσει το συμβόλαιό του, με τον Σέρβο να υπογράφει μια νέα συμφωνία που του εξασφαλίζει πως θα συνεχίσει να βρίσκεται στο σύλλογο και αφού κρεμάσει τα παπούτσια του.

 

Η μεταγραφή: Κουίνσι Πρόμες

Τέσσερα χρόνια στη Ρωσία για λογαριασμό της Σπαρτάκ Μόσχας είχε πραγματοποιήσει πολύ καλές εμφανίσεις, όμως πέρσι στη Σεβίλλη δε μπόρεσε να αποδειχθεί καθοριστικός. Το καλοκαίρι υπέγραψε με τον Άγιαξ επιστρέφοντας έτσι στην Ολλανδία και έχει τη δυνατότητα να ανεβάσει επίπεδο μεσοεπιθετικά τον “Αίαντα”.

 

ΒΑΛΕΝΘΙΑ

Έτος ίδρυσης: 1919

Πρόεδρος: Ανίλ Μούρτι

Γήπεδο: “Μεστάγια” (52.600 θεατές)

Τίτλοι: 6 Πρωταθλήματα Ισπανίας, 8 Κύπελλα Ισπανίας, 1 Σούπερ Καπ Ισπανίας, 1 Κύπελλο Κυπελλούχων, 1 Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, 2 Σούπερ Καπ Ευρώπης

 

Μέχρι πριν από λίγες ημέρες όλα έδειχναν να πηγαίνουν τέλεια για τη Βαλένθια. Η ομάδα είχε εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στους ομίλους του Champions League για δεύτερη σερί χρονιά, κατέκτησε το Κύπελλο Ισπανίας κόντρα στη Μπαρτσελόνα (πρώτο της τρόπαιο μετά από έντεκα χρόνια), μεταγραφές έκανε αρκετές (ξεχωρίζουν αυτές των Σίλεσεν, Μάξι Γκόμες), ενώ γενικότερα στα χέρια του Μαρθελίνο είχε καταφέρει να γίνει ξανά μια υπολογίσιμη δύναμη. Ξαφνικά όμως, ο Ισπανός τεχνικός απολύθηκε από τις “νυχτερίδες”. Ο λόγος ήταν πως ήρθε σε διαμάχη με τον ιδιοκτήτη του συλλόγου, τον μεγιστάνα από τη Σιγκαπούρη Πίτερ Λιμ, επειδή ο πανίσχυρος ατζέντης Ζόρζε Μέντες, ο οποίος έχει τεράστια επιρροή-και-στη Βαλένθια, ήθελε να πουλήσει τον καλύτερο επιθετικό της ομάδας, Ροντρίγκο Μορένο, στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Ο Λιμ υποστήριξε τον καλό του φίλο Μέντες και έδειξε την πόρτα της εξόδου στον Μαρθελίνο, σε ένα ακόμη παράδειγμα πως οι μεγαλοατζέντηδες κινούν πλέον τα νήματα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Οι Κυπελλούχοι Ισπανίας θα πορευθούν πλέον με τον άπειρο Άλμπερτ Θελάδες στον πάγκο και η πορεία τους θα είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό φέτος από τη στιγμή που άλλαξαν τα δεδομένα. Σαν ομάδα πάντως, η Βαλένθια διαθέτει ένα πολύ καλό υλικό με μεγάλες δυνατότητες.

 

Ο προπονητής: Άλμπερτ Θελάδες

Με θητεία σε Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης ως παίκτης, ο Θελάδες θα ήθελε να έχει μια επίσης αξιόλογη καριέρα και στην προπονητική, μια καριέρα που ουσιαστικά ξεκινά τώρα αφού η Βαλένθια είναι ο πρώτος σύλλογος που αναλαμβάνει ως πρώτος προπονητής. Έχει περάσει από τις μικρές εθνικές ομάδες της Ισπανίας και έχει εργαστεί ως βοηθός τόσο στη μεγάλη εθνική όσο και στη Ρεάλ Μαδρίτης πέρσι δίπλα στον Λοπετέγκι. Οι καλές του σχέσεις με τον Ζόρζε Μέντες τον έφεραν στις “νυχτερίδες” και εκείνος βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση της μέχρι τώρα πορείας του στους πάγκους.

 

Το αστέρι: Ροντρίγκο Μορένο

Το καλοκαίρι βρέθηκε πολύ κοντά στη μετακίνησή του στην Ατλέτικο Μαδρίτης, όμως τελικά η μεταγραφή χάλασε και ο Ισπανός στράικερ παρέμεινε στην ομάδα. Η παρουσία του εγγυάται γκολ στη Βαλένθια, με τον 28χρονο επιθετικό να πλαισιώνεται βέβαια και από άλλους εξαιρετικούς παίκτες όπως ο Γκέντες, ο Γκαγιά, ο Τσερίσεφ, ο Βας, ο Γκαμεϊρό και φυσικά ο ηγέτης Ντάνι Παρέχο.

 

Η μεταγραφή: Γιάσπερ Σίλεσεν

Στη Μπαρτσελόνα δεν κατάφερε να βρει ποτέ θέση βασικού, όμως το καλοκαίρι “μπλαουγκράνα” και “νυχτερίδες” προχώρησαν σε ανταλλαγή τερματοφυλάκων (ο Νέτο πήγε στη Βαρκελώνη για μπακ απ του Τερ Στέγκεν) και έτσι ο Ολλανδός έχει την ευκαιρία να (ξανά)δείξει την αξία του και σε συλλογικό επίπεδο.

 

ΛΙΛ

Έτος ίδρυσης: 1944

Πρόεδρος: Ζεράρ Λόπες

Γήπεδο: “Σταντ Πιέρ-Μορουά” (50.186 θεατές)

Τίτλοι: 3 Πρωταθλήματα Γαλλίας, 6 Κύπελλα Γαλλίας

 

Η ολική επαναφορά που πραγματοποίησε η Λιλ την περασμένη χρονιά ήταν αξιοθαύμαστη, αφού από μια ομάδα που πάλευε για τη σωτηρία πρόπερσι (υπό τις οδηγίες του Μαρσέλο Μπιέλσα μάλιστα), έφτασε να τερματίζει στη δεύτερη θέση στο Σαμπιονά πίσω από την Παρί, κάτι που ισοδυναμεί με ένα μικρό... πρωτάθλημα πλέον στη Γαλλία. Έτσι λοιπόν, οι “λιλουά” επέστρεψαν μετά από επτά χρόνια στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και βρίσκονται σε έναν όμιλο που μπορούν να διεκδικήσουν πράγματα, όμως δεν παύουν να θεωρούνται το αουτσάιντερ. Το καλοκαίρι αποδυναμώθηκαν, αφού έχασαν τον μεγάλο περσινό πρωταγωνιστή τους, Νικολά Πεπέ, καθώς και τους Ραφαέλ Λεάο, Τιάγκο Μέντες, Ελ Γκάζι και Κονέ. Βέβαια δεν έκατσαν με σταυρωμένα τα χέρια στο μεταγραφικό παζάρι, μιας και προσθήκες όπως ο Ρενάτο Σάντσες, ο Τιμοθί Γουεά αλλά και ο Βίκτορ Όσιμεν, που έχει σκοράρει ήδη 5 γκολ σε ισάριθμα ματς στο Σαμπιονά, αναμένεται να βοηθήσουν. Η Λιλ θέλει να συνεχίσει με κεκτημένη ταχύτητα από πέρσι και όπου βγει.

 

Ο προπονητής: Κριστόφ Γκαλτιέ

Βρισκόταν για οκτώ χρόνια στον πάγκο της Σεντ Ετιέν, κατακτώντας και ένα Λιγκ Καπ με τους “στεφανουά”. Στη Λιλ προσελήφθη ως διάδοχος του Μαρσέλο Μπιέλσα και τα έχει πάει για την ώρα εξαιρετικά, αφού έβγαλε την ομάδα στο Champions League. Στην κορυφαία διοργάνωση, το στοίχημα γι’ αυτόν είναι μεγάλο.

 

Το αστέρι: Ζονατάν Μπαμπά

Πέτυχε 13 γκολ πέρσι στο πρωτάθλημα και πλέον σε αυτόν πέφτει το μεγαλύτερο βάρος να καλύψει το μεγάλο κενό που άφησε πίσω του ο Πεπέ. Φέτος αναμένεται να αναλάβει ηγετικό ρόλο στη Λιλ και όλοι περιμένουν ακόμη περισσότερα από αυτόν.

 

Η μεταγραφή: Ρενάτο Σάντσες

Πριν λίγα χρόνια θεωρούνταν ένα από τα παιδιά-θαύματα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, όμως η εντύπωση που σου δημιουργείται είναι πως ο Πορτογάλος χαφ έχει μείνει στάσιμος. Στη Μπάγερν δε μπόρεσε ποτέ να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ ούτε και στη Σουόνσι που πήγε δανεικός μπόρεσε να δείξει κάτι καλό. Δεν παύει όμως να είναι ένας παίκτης με ποιότητα, που έχει τη δυνατότητα να κάνει τη διαφορά για τη Λιλ στη μεσαία γραμμή εάν αξιοποιηθεί σωστά.

 

Πηγή: www.uefa.com

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω