Αφιέρωμα στο Champions League 2019-20: Ε' Όμιλος

2019-09-16 14:36

 

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ

Έτος ίδρυσης: 1892

Πρόεδρος: Τομ Βέρνερ

Γήπεδο: “Άνφιλντ” (53.394 θεατές)

Τίτλοι: 18 Πρωταθλήματα Αγγλίας, 7 Κύπελλα Αγγλίας, 8 Λιγκ Καπ Αγγλίας, 15 Κομιούνιτι Σιλντ, 6 Κύπελλα Πρωταθλητριών/Champions League, 3 Κύπελλα ΟΥΕΦΑ, 4 Σούπερ Καπ Ευρώπης

 

Λίγους μήνες πριν, στον τελικό της Μαδρίτης απέναντι στην Τότεναμ, η Λίβερπουλ έφτασε στην κατάκτηση του έκτου Κυπέλλου Πρωταθλητριών στην ιστορία της, δεκατέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά την τελευταία φορά, σε εκείνο τον επικό τελικό της Πόλης κόντρα στη Μίλαν. Οι “κόκκινοι” έφτασαν απόλυτα δίκαια στον θρίαμβο, αφού, όπως και την αμέσως προηγούμενη σεζόν, εντυπωσίασαν στη διοργάνωση, μόνο που αυτή τη φορά κατάφεραν να σηκώσουν το τρόπαιο (το 2018 έχασαν από τη Ρεάλ στον τελικό). Η Λίβερπουλ είναι μια ομάδα που συνεχώς βελτιώνεται χρόνο με το χρόνο, ενώ στα χέρια του Κλοπ έχει γίνει και πάλι ένας από τους μεγαλύτερους συλλόγους στην Ευρώπη. Με τα κατορθώματά της και το ποδόσφαιρο που παίζει έχει προκαλέσει τον θαυμασμό όλων, ενώ πλέον ξεκίνησε να κατακτά και τρόπαια, αφού εκτός από το Champions League πανηγύρισε και το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ. Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι πως οι “κόκκινοι” έφτασαν πέρσι στην κατάκτηση του Champions League, δίνοντας παράλληλα μια συγκλονιστική μάχη με τη Μάντσεστερ Σίτι στην Αγγλία για να πάρουν το πρώτο τους πρωτάθλημα μετά το 1990, όμως αν και συγκέντρωσαν 97 βαθμούς (!) έμειναν δεύτεροι. Φέτος η ομάδα δεν προχώρησε σε σημαντικές προσθήκες, κράτησε όλα τα μεγάλα της αστέρια και παρόλο που ο μεγάλος στόχος είναι-επιτέλους-η κατάκτηση του πρωταθλήματος (έχει αρχίσει εξαιρετικά με 5 στα 5), σε καμία περίπτωση δε θα αφήσει το Champions League σε δεύτερη μοίρα. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης, είναι άλλωστε ένα από τα φαβορί και της φετινής διοργάνωσης.

 

Ο προπονητής: Γιούργκεν Κλοπ

Έσπασε επιτέλους την κατάρα των χαμένων τελικών, αφού πριν οδηγήσει τη Λίβερπουλ στην κατάκτηση του Champions League κόντρα στην Τότεναμ μετρούσε έξι συνεχόμενους αποτυχημένους και οκτώ συνολικά στην καριέρα του. Στα τέσσερα χρόνια που βρίσκεται στους “κόκκινους” έχει καταφέρει να τους επαναφέρει στην ελίτ, πανηγύρισε μαζί τους το σημαντικότερο τρόπαιο σε συλλογικό επίπεδο και τώρα θέλει και το πρωτάθλημα για να γράψει ιστορία. Απόλυτα εκφραστικός, ατακαδόρος, με μεγάλη αίσθηση του χιούμορ, πάντα δίπλα στους ποδοσφαιριστές του, ο Γερμανός είναι μια απ’ τις πιο συμπαθητικές φυσιογνωμίες στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και αναζητά νέες επιτυχίες με τη Λίβερπουλ.

 

Το αστέρι: Βίρτζιλ Φαν Ντάικ

Η τριπλέτα που έχουν σχηματίσει στην επίθεση οι Σαλάχ, Μανέ και Φιρμίνο κάνει τρομερά πράγματα σε κάθε παιχνίδι και αποτελεί φόβο και τρόμο για κάθε αντίπαλο, όμως εμείς αυτή τη φορά θα σταθούμε στον ηγέτη της άμυνας της Λίβερπουλ. Ο Βίρτζιλ Φαν Ντάικ πραγματοποιεί μια τρομερή χρονιά, δεσπόζει με την επιβλητική του παρουσία στην αμυντική γραμμή των “κόκκινων” και θεωρείται αυτή τη στιγμή ο κορυφαίος στόπερ στον κόσμο. Έκανε δικό του τον τίτλο του MVP της Premier League, πήρε το βραβείο του κορυφαίου ποδοσφαιριστή της σεζόν από την ΟΥΕΦΑ, ανακηρύχθηκε ο καλύτερος αμυντικός στο περσινό Champions League και πιθανότατα θα τον δούμε να σηκώνει σε λίγους μήνες και τη “Χρυσή Μπάλα”... 

 

Η μεταγραφή: Αντριάν

Ο Γιούργκεν Κλοπ κατέστησε σαφές στο ξεκίνημα του καλοκαιριού πως η Λίβερπουλ δε θα ξοδέψει πολλά σε αυτή τη μεταγραφική περίοδο, όπως και έγινε. Άλλωστε οι πρωταθλητές Ευρώπης, από τη στιγμή που διατήρησαν όλους τους σημαντικούς ποδοσφαιριστές στο ρόστερ τους και μάλιστα ανανέωσαν τα συμβόλαιά τους για αρκετά χρόνια ακόμη, δεν είχαν λόγο να αλλάξουν πολλά. Η πιο ενδιαφέρουσα προσθήκη είναι αυτή του πρώην γκολκίπερ της Γουέστ Χαμ, Αντριάν, ο οποίος αποκτήθηκε για μπακ απ του Άλισον μετά την αποχώρηση του Μινιολέ όμως ο τραυματισμός του Βραζιλιάνου του έχει δώσει θέση βασικού στο ξεκίνημα της σεζόν. Μάλιστα ο Ισπανός πρόλαβε να γίνει και ήρωας στον τελικό του Σούπερ Καπ με την Τσέλσι, αποκρούοντας το τελευταίο πέναλτι και δίνοντας το κύπελλο στη Λίβερπουλ.

 

ΝΑΠΟΛΙ

Έτος ίδρυσης: 1926

Πρόεδρος: Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις

Γήπεδο: “Σαν Πάολο” (60.240 θεατές)

Τίτλοι: 2 Πρωταθλήματα Ιταλίας, 5 Κύπελλα Ιταλίας, 2 Σούπερ Καπ Ιταλίας, 1 Κύπελλο ΟΥΕΦΑ

 

Εδώ και χρόνια η Νάπολι έχει καταφέρει να εδραιωθεί ξανά ανάμεσα στις κορυφαίες ομάδες της Ιταλίας, όμως ουσιαστικά δεν έχει απειλήσει ποτέ τη Γιουβέντους για την κατάκτηση του τίτλου, κι ας θεωρείται κάθε χρόνο η βασική της ανταγωνίστρια. Οι “παρτενοπέι” έχουν ως μεγάλο απωθημένο ένα πρωτάθλημα, αφού έχουν να πανηγυρίσουν κάποιο από την εποχή του σπουδαίου Μαραντόνα. Και στην Ευρώπη όμως θα ήθελαν να καταφέρουν κάτι αξιοσημείωτο. Πέρσι η Νάπολι είχε την ατυχία να πέσει σε έναν πολύ δύσκολο όμιλο μαζί με Λίβερπουλ και Παρί Σεν Ζερμέν, μένοντας έξω λόγω της ήττας της στο “Άνφιλντ” την τελευταία αγωνιστική. Φέτος θέλει να πάρει την άτυπη ρεβάνς από τους “κόκκινους”, ούσα βέβαια σε έναν πιο βατό όμιλο και έχοντας αυτή τη φορά τον πρώτο λόγο για την πρόκριση μαζί με την πρωταθλήτρια Ευρώπης. Η ομάδα του ιταλικού Νότου κατάφερε για μια ακόμη χρονιά να κρατήσει τους σημαντικότερους παίκτες της, ενισχύθηκε τόσο στην άμυνα (Μανωλάς) όσο και στην επίθεση (Λοσάνο, Γιορέντε), ενώ διαθέτει στον πάγκο της και έναν προπονητή που ξέρει όσο λίγοι τον δρόμο για τις επιτυχίες (Αντσελότι). Μπορεί αυτή τη φορά την υπέρβαση τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων;

 

Ο προπονητής: Κάρλο Αντσελότι

Στην πρώτη του χρονιά στη Νάπολι δεν κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα σε κάποιον τίτλο, που ήταν άλλωστε και το ζητούμενο για τους “παρτενοπέι”. Ο Κάρλο Αντσελότι είναι ένας προπονητής που έχει γράψει το όνομά του με χρυσά γράμματα στο Champions League, αφού πρόκειται για τον πιο επιτυχημένο τεχνικό στην ιστορία της διοργάνωσης (μαζί με Μπομπ Πέισλι και Ζινεντίν Ζιντάν), πανηγυρίζοντας το τρόπαιο τρεις φορές (δύο με Μίλαν και μία με Ρεάλ Μαδρίτης). Έχοντας κατακτήσει τίτλους όπου κι αν δούλεψε, μένει να δούμε αν μπορεί να κάνει το ίδιο και με τη Νάπολι.

 

Το αστέρι: Λορέντσο Ινσίνιε

Αν και για μια ακόμη φορά υπήρξαν δημοσιεύματα που τον παρουσίαζαν ως στόχο άλλων ομάδων, ο γέννημα-θρέμμα Ναπολιτάνος άσος παρέμεινε στην ομάδα της καρδιάς του. Ο βραχύσωμος εξτρέμ είναι ένας παίκτης με τρομερή ποιότητα που έχει δημιουργήσει μία εξαιρετική επιθετική γραμμή μαζί με τους Μέρτενς, Καγιεχόν και Μίλικ, η οποία κάνει τη Νάπολι μία ελκυστική στο μάτι ομάδα.

 

Η μεταγραφή: Ίρβινγκ Λοσάνο

Εντυπωσίασε στην Ολλανδία με τη φανέλα της Αϊντχόβεν, τράβηξε τα βλέμματα στο τελευταίο Μουντιάλ με το Μεξικό και αυτό το καλοκαίρι ήρθε η ώρα για μια νέα πρόκληση. Ο Ίρβινγκ Λοσάνο μετακινήθηκε στη Νάπολι για να αποτελέσει ένα ακόμη επιθετικό όπλο στα χέρια του Αντσελότι, έτοιμος να δώσει λύσεις με τις εμπνεύσεις και την ποιότητά του.

 

ΡΕΝΤ ΜΠΟΥΛ ΖΑΛΤΣΜΠΟΥΡΓΚ

Έτος ίδρυσης: 1933

Πρόεδρος: Χάραλντ Λούρτσερ

Γήπεδο: Red Bull Arena” (31.000 θεατές)

Τίτλοι: 13 Πρωταθλήματα Αυστρίας, 6 Κύπελλα Αυστρίας, 3 Σούπερ Καπ Αυστρίας

 

Όχι μία, ούτε δύο αλλά δεκατρείς φορές είχε προσπαθήσει στο παρελθόν η Ζάλτσμπουργκ να μπει στους ομίλους του Champions League (οι επτά συνεχόμενες), όμως πάντα γνώριζε τον αποκλεισμό στα προκριματικά. Αυτή τη φορά όμως, οι Αυστριακοί δε χρειάστηκε να περάσουν από την προκριματική φάση, αφού με τον πρωταθλητή στη χώρα τους να προκρίνεται απευθείας πλέον στους ομίλους, βρέθηκαν επιτέλους στ’ αστέρια κατακτώντας και πάλι τον τίτλο στην Αυστρία, για έκτη συνεχόμενη χρονιά! Ο σύλλογος βέβαια έχει καταγράψει στο παρελθόν άλλη μία συμμετοχή στους ομίλους του Champions League, το μακρινό 1994, τότε που πήρε μέρος στον ίδιο όμιλο με τη Μίλαν, τον Άγιαξ και την ΑΕΚ ως Καζίνο Ζάλτσμπουργκ. Στην Ευρώπη έχει να επιδείξει δύο σπουδαίες πορείες, η μία τη σεζόν 1993-94 όταν είχε φτάσει στον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ τον οποίο έχασε από την Ίντερ και η άλλη πρόπερσι, όταν έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Europa League, για να αποκλειστεί στις λεπτομέρειες απ’ τη Μαρσέιγ. Οικονομικά ισχυρή ομάδα, αφού βρίσκεται από πίσω της ο κολοσσός της “Red Bull”, φύσει επιθετική κι ας έχασε το καλοκαίρι το περσινό “κανόνι” της, τον Μουνάς Νταμπούρ που συνεχίζει στη Σεβίλλη, η Ζάλτσμπουργκ θέλει τώρα να δοκιμάσει τις αντοχές της και στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

 

Ο προπονητής: Τζέσε Μαρς

Ο Αμερικανός τεχνικός ήταν για τρία χρόνια στον πάγκο των Red Bulls Νέας Υόρκης προτού μετακινηθεί σε μια άλλη Red Bull, αυτή της Λειψίας, ως βοηθός προπονητή. Από τον περασμένο Ιούνιο αντικατέστησε τον Μάρκο Ρόουζ στη Ζάλτσμπουργκ για να συνεργαστεί και με την τρίτη ομάδα της Red Bull. Με το καλημέρα πέφτει στα βαθιά, αφού θα καθοδηγήσει την πρωταθλήτρια Αυστρίας στους ομίλους του Champions League.

 

Το αστέρι: Έρλινγκ Μπράουτ Χάλαντ

Ο Αντρέας Ούλμερ, με δέκα πρωταθλήματα Αυστρίας και περισσότερα από 350 παιχνίδια με το σύλλογο το ενεργητικό του είναι ο ηγέτης αυτής της ομάδας, ωστόσο τα βλέμματα πέφτουν στο νεαρό επιθετικό Χάλαντ. Ο Νορβηγός στράικερ πέτυχε εννέα τέρματα σε ένα μόνο παιχνίδι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ20 απέναντι στην Ονδούρα (βγήκε και πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης), ενώ ήδη στα πρώτα του επτά φετινά παιχνίδια με τη Ζάλτσμπουργκ έχει σημειώσει δύο χατ τρικ και συνολικά έντεκα γκολ.

 

Η μεταγραφή: Μαξιμίλιαν Βέμπερ

Έπαιξε για έξι μήνες στη Σεβίλλη ως δανεικός από τον Άγιαξ, μέχρι που οι Ανδαλουσιανοί τον αγόρασαν αυτό το καλοκαίρι. Γρήγορα όμως τον πούλησαν στη Ζάλτσμπουργκ για περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ, με τον 21χρονο κεντρικό αμυντικό να γίνεται ο πιο ακριβός ποδοσφαιριστής στο αυστριακό πρωτάθλημα και να αποκτάται για να δέσει την άμυνα της Red Bull.

 

ΓΚΕΝΚ

Έτος ίδρυσης: 1988

Πρόεδρος: Πίτερ Κρούνεν

Γήπεδο: “Λούμινους Αρίνα” (21.500 θεατές)

Τίτλοι: 4 Πρωταθλήματα Βελγίου, 4 Κύπελλα Βελγίου, 2 Σούπερ Καπ Βελγίου

 

Την περσινή χρονιά η Γκενκ πανηγύρισε τον τίτλο στο Βέλγιο για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια, παίρνοντας έτσι το εισιτήριο για τους ομίλους του Champions League. Αυτή είναι η τρίτη φορά που η ομάδα θα πάρει μέρος στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, μετά τη σεζόν 2002-03 (τότε που κληρώθηκε στον ίδιο όμιλο με την ΑΕΚ τη χρονιά των έξι ισοπαλιών της “Ένωσης”) και τη σεζόν 2011-12. Φυσικά δεν έχει καταφέρει ποτέ να περάσει τη φάση των ομίλων, ενώ και στο Europa League συνήθως σταματά στην πρώτη νοκ άουτ φάση, με εξαίρεση τη σεζόν 2016-17, την κορυφαία στην ευρωπαϊκή ιστορία της, όταν και έφτασε μέχρι τα προημιτελικά. Τη συνέχεια στο Europa θα ψάξει και φέτος έχοντας ως κύριο αντίπαλο για την τρίτη θέση τη Ζάλτσμπουργκ, αφού Λίβερπουλ και Νάπολι ασφαλώς είναι τα φαβορί για τις δύο πρώτες θέσεις. Ομάδα που βασίζεται στο σύνολο, θέλει να προσπαθήσει να δημιουργήσει προβλήματα στις αντιπάλους της και να μην αρκεστεί απλά στη συμμετοχή στον όμιλο.

 

Ο προπονητής: Φελίτσε Ματσού

Καθηγητής φυσικής αγωγής, ξεκίνησε την προπονητική από τις χαμηλότερες κατηγορίες πριν βρεθεί στην Τούμπιζε, τους White Stars Βρυξελλών και τα τελευταία έξι χρόνια στο κλαμπ της γενέτειράς του, τη Σαρλερουά. Αυτό το καλοκαίρι ανέλαβε τη Γκενκ και η πρόκληση όπως καταλαβαίνετε είναι τεράστια για τον 53χρονο τεχνικό.

 

Το αστέρι: Σάντερ Μπέργκε

Ο Μπουάνα Σαματά κάνει... ακριβώς αυτό που λέει το επίθετό του στα τρία χρόνια που αγωνίζεται στη Γκενκ, έχοντας σκοράρει συνολικά 71 τέρματα. Ωστόσο, αυτή την περίοδο είναι τραυματίας και άγνωστο ακόμη το πότε θα επιστρέψει. Αξίζει να προσέξει κανείς λοιπόν και τον Σάντερ Μπέργκε, ο οποίος αν και μόλις 21 ετών ξεχωρίζει με τις εμφανίσεις του στη μεσαία γραμμή και είναι ήδη 14 φορές διεθνής με τη Νορβηγία.

 

Η μεταγραφή: Ιάνις Χάτζι

Ο Πάτρικ Χροσόβσκι ξέρει καλά τη διοργάνωση έχοντας παίξει σε αυτή τα προηγούμενα χρόνια με τη Βικτόρια Πλζεν, ο Τεό Μπογκοντά μπορεί να δώσει ποιότητα στην ομάδα, αλλά τα βλέμματα στρέφονται στον γιο του “Μαραντόνα των Καρπαθίων” Γκιόργκι Χάτζι, τον Ιάνις. Ο νεαρός Ρουμάνος μεσοεπιθετικός έλαμψε στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ21, βοηθώντας τη Ρουμανία να φτάσει ως τα ημιτελικά. Πέρσι σκόραρε 14 γκολ με τη Βιτορούλ και φέτος ήρθε η ώρα να κάνει το βήμα παραπάνω.

 

Πηγή: www.uefa.com

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω